Blokbaster finale u Monte Karlu: Đoković - Nadal (3:6, 1:6)

Španski as igra za osmu uzastopnu titulu u Kneževini Monako, a srpski junak za osmu uzastopnu pobedu nad njim, i to opet u meču za trofej

  • 0

Na turnirima iz takozvane Masters serije, koji su najjači posle četiri za gren slem, nikome nije pošlo za rukom ono što jeste Rafaelu Nadalu u Monte Karlu. Španski teniski as ne samo što je tu trijumfovao sedam puta, već je to učinio sedam puta uzastopno.

"Kralj šljake" vratio se na podlogu na kojoj se oseća kao riba u vodi, ali mu se kruna drma. U 14 časova, u velikom finalu, s druge strane mreže gledaće Novaka Đokovića, najboljeg tenisera na svetu, koji ga je pobedio u poslednjih sedam međusobnih duela. Sve su to bili okršaji za trofej.

Kroz nekoliko časova videće se ko je zapravo "kralj šljake". Nadal je na zemljanoj podlozi demonstrirao silu nad Đokovićem u prvih devet mečeva, u kojima je srpski as samo tri puta osvojio po set. Poslednja dva duela, međutim, pripala su Noletu. Srušio je prošle godine velikog suparnika i tamo gde je ovaj najjači. Ni u Madridu ni u Rimu nije mu prepustio ni set.

Drugim rečima, Nadal je poslednja tri trofeja uzeo tamo gde Đokovića nije bilo, naravno, sva tri puta na šljaci. To su prošlogodišnje titule iz Monte Karla, kada Nole nije učestvovao, iz Barselone, gde je Nole igrao samo pre šest godina, i na Rolan Garosu, pošto je Švajcarac Rodžer Federer mečom karijere na šljaci savladao Noleta u polufinalu i prekinuo njegovu vanrednu seriju od 41 duela bez poraza.

Kakav god ishod danas bio, neosporno je da susreti Đokovića i Nadala izrastaju u neke od najvećih suparništava u sportu. Sastaće se 31. put. Španac vodi 16:14. Srpski as mu je sve bliži i bliži.

I danas će to biti meč viteškog naboja i visokog međusobnog uvažavanja, koje je van terena prijateljstvo za divljenje. Nadal je u svlačionici iz srca podržao Đokovića da istraje na putu do finala, kada je srpskog junaka obuzela tuga na vest o smrti dede po ocu.

Novak igra u finalu 45. put. Učinak mu je 30-14, a jedan neuspeh pretrpeo je baš u Monte Karlu upravo protiv Nadala. Pre tri godine, u njihovom jedinom prethodnom okršaju u Kneževini Monako, bilo je 6:3, 2:6, 6:1.

Đokovićev skor u finalima na Masters turnirima je 11-7, a Nadalov 19-10 (ukupno u ATP karijeri 46-21). Ako trijumfuje španski as, prigrabiće rekord za sebe. Sada ga sa po 19 titula deli s Federerom.

Šesti put se u finalu Monte Karla sastaju dvojica vodećih na svetskoj listi. Argentinac Giljarermo Viljas je kao drugi reket sveta savladao Ivana Lendla 1982, ali je Amerikanac češkog porekla kao najbolji teniser na svetu uzeo trofej 1985. savladavši sjajnog Šveđanina Matsa Vilandera. Nadal je nadigrao Federera 2006, 2007. i 2008. godine.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA