VAPAJ FUDBALERA SRBIJE: Dajte nam jednog selektora po ciklusu!

Srbija je imala čak devet selektora od 2006, Hrvati četiri, Nemci samo jednog i bili su prvaci Sveta

  • 11

Fudbalski reprezentativac Srbije Zoran Tošić, uz kapitena Branislava Ivanovića igrač sa najviše utakmica u sadašnjem sastavu, izjavom da je za osam godina promenio devet selektora indirektno je ukazao na osnovni problem A tima - nedostatak kontinuiteta.

>>>Orlovi ponovo zajedno posle 29 dana!

>>> Kahriman pozvan u reprezentaciju Srbije umesto Rajkovića!

- Mišljenja sam, a mislim da je tako i kod ostalih da bi trebalo da pružimo podršku jednom čoveku -  izjavio je Tošić, koji je debitovao kod Havijera Klementea, a potom su ga trenirali Miroslav Ðukić, Radomir Antić, Vladimir Petrović, Radovan Ćurčić, Siniša Mihajlović, Ljubinko Drulović, Dik Advokat i sada opet Churčić.

U tom periodu, ili preciznije otkad je Srbija samostalna država, od 2006. godine, državni fudbalski tim igrao je samo na jednom velikom takmičenju, Mundijalu u Južnoj Africi 2010.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Za isto vreme, prve komšije Hrvati, propustili su samo jedno veliko takmičenje, upravo Mundijal u Južnoj Africi, a promenili su samo četiri selektora, s tim da je Slaven Bilić radio u kontinuitetu šest godina (2006-2012).

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Ili možda još bolji primer su Nemci, koji od 2006. godine imaju istog selektora, Joakima Leva, koji je prethodno bio pomoćnik Jirgenu Klinsmanu, pa onda i ne čudi što su baš oni svetski šampioni.

Isto važi i za Špance, Luis Aragones je osvojio tittulu prvaka Evrope 2008, potom ga je nasledio Visente Del Boske, koji je punih osam godina na kormilu tima, osvojivši i Svetsko i Evropsko prvenstvo, a ostao je na funkciji i posle neuspeha na Mundijalu u Brazilu.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Upravo zato, direktor A reprezentacije Srbije Savo Milošević insistira da Radovan Churčić ostaje na mestu selektora u kvalifikacijama za Mundijal u Rusiji, a i igrači se slažu da nikako ne bi voleli ponovo da se navikavaju na nekog novog i nove metode rada.

- Postavili smo sistem u prethodne tri-četiri godine u FŠ kada su u pitanju mlađe kategorije. Evidentno je da taj sistem funkcioniše bolje nego što je ikad funkcionisao. Ćurčić je deo tog sistema koji se pokazao kao uspešan.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

- On je selektor zato što to zaslužuje, zato što je pokazao da ima kvalitet, zato što traje u sistemu FŠ već tri godine i zato što je upravo taj kontinuitet garant, da u budućnosti možemo da očekujemo rezultat-  izjavio je Milošević u nedavnom intervjuu Tanjugu.

Printskrin: Youtube/Sportnetwork Printskrin: Youtube/Sportnetwork

Ipak, pitanje je da li će tako i ostati, s obzirom na to da u Fudbalskom savezu Srbije slede izbori, a sa smenom rukovodstva, ukoliko uopšte do nje dođe, sve opcije su otvorene, pa i dolazak novog selektora.

Takva "šok terapija" pokazala se uspešnom 2008. godine u slučaju Radomira Antića, koji se samo nekoliko dana uoči starta kvalifikacija za Južnu Afriku zamenio Miroslava Ðukića, ali i značajno neuspešna šest godina kasnije u slučaju Dika Advokata.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Zanimljivo, u istom periodu, Fudbalski savez Srbije imao je samo dva predsednika - Zvezdana Terzića od 2006. do 2008. i Tomislava Karadžića od2008. godine do danas.

Da li je vreme za ključnu reč - kontinuitet?

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA