ĐOKOVIĆ: Jedno pravilo za doping test opeterećuje sve tenisere

O uvek aktuelnoj temi u tenisu, Rodžer Federer i Endi Mari istakli su da bi igrači trebalo više da budu testirani, dok je Rafael Nadal za to da reuzltati testiranja treba da budu javni

  • 2

Za razliku od pojedinih tenisera iz svetskog vrha, Novak Đoković ima stav da je sadašnji anti-doping program u tenisu dovoljan, kao i da su dodatni zahtevi preveliki.

Anti-doping programom u tenisu upravlja Međunarodna teniska federacija (ITF), a finansijski učestvuju još i ATP, WTA i Gren slem turniri. Prema najnovijim podacima, među igračima i igračicama se uradi 3.500 testova godišnje. Prvih 50 tenisera sveta čak sedam puta u sezoni bivaju testirani, a igračice 4 do 6 puta.

O uvek aktuelnoj temi u tenisu, Rodžer Federer i Endi Mari istakli su da bi igrači trebalo više da budu testirani, dok je Rafael Nadal za to da reuzltati testiranja treba da budu javni.

>>> Teniseri na udaru: ITF pojačava doping kontrolu krvi i van takmičenja!

- Mislim da je nasumičan izbor igrača i lokacija testiranja. Ja sam uvek na raspolaganju, znaju gde mogu da me nađu. Ništa ne krijem, pa ako doktori koji testiraju treba da dođu kod mene, to je sasvim uredu - rekao je Đoković u Londonu pred početak završnog Mastersa.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Đoković ističe da je opterećenje zahtev o boravištu da prvih 50 tenisera sveta moraju svakodnevno da javljaju gde se nalaze, i da izdvoje sat vremena za eventualno testiranje.

- Zahtev o boravištu je po mom mišljenju suvišan. Nepotrebno je da bukvalno svaki dan pišete gde se nalazite, to vas opeterećuje, pogotvo van sezone. Ako se kojim slučajem ne pojavite tamo gde ste napisali gde ćete biti, onda dobijete upozorenje. Ako vam se to ponovi još dva puta, onda dobijate suspenziju. Mislim da je to previše - rekao je Đoković.

- Teniska sezona je veoma duga. Svi znaju gde mogu da nas nađu. Kada se završi sezona, stalno negde putujete i menjate gradove i boravišta, i u tom slučaju je jako teško ispratiti i šta uopšte da napišete u formularu za boravište - zaključio je Novak Đoković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA