VELIKA POBEDA PARTIZANA: Crno-beli dobili očajnu Zvezdu, Cirbes nije mogao sam (FOTO)

Crno-beli napravili veliki korak za opstanak u Evroligi i savladali su večitog rivala rezultatom 86:81

Košarkaši Partizana napravili su veliko izenanđenje u 21. kolu ABA lige pošto su u večitom derbiju savladali favorizovanu Crvenu zvezdu rezultatom 86:81 (23:21, 21:27, 23:18, 19:15)

Partizan je odigrao možda i najbolju partiju sezone, dok je Zvezda bila očajna u svim segmentima. Pogotovo za tri poena gde su šutirali 3/22. Međutim, nisu samo trojke bile problem Zvezde. Devet promašenih slobodnih bacanja i pregršt izgubljenih skokova u odbranu.

Partizan je vodio tokom čitavog drugog poluvremena i zasluženo je slavio na kraju. Od momenta kada su serijom 7-0 preokrenuli na početku treće četvrtine, prednost nisu ispuštali. Crveno-beli su samo u jednom momentu poveli sa dva razlike tokom borbe koš za koš, ali to je bilo to.

Edo Murić je odigrao sjajan finiš meča i njegovim košem je rešeno pitanje pobednika koje je dovedeno u pitanje nakon trojke Lazića za 80:78. Zanimljivo, Lazić je jedini pogodio trojke za Zvezdu.

Najefikasniji u pobedničkoj ekipi bio je Džouns sa 17 poena, Cvetković je imao 16, a Vilson i Murić po 15. Vitkovac je zabeležio devet, a Marinković šest. S druge strane, Cirbes je uv+bacio 26 poena. Lazić je imao 12, Miler 10 i oni su jedini bili dvocifreni. Kinsi je imao osam, Dangubić sedam, Micić i Jović po četiri, koliko je imao i Štimac.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Jović je u svom stilu probio odbranu Partizana na početku prve deonice, ali mu se lopta izmigoljila iz obruča. Na Zvezdinu sreću, Cirbes ju je pokupio za prve poene (2:0). Partizan je svoje čekao četiri minuta i nije dočekao. U tom momentu na semaforu je stajalo 8:0 za crveno-bele nakon teškog šuta Kinsija, zakucavanja Kvinsija i kontre Jovića.

Džouns se prvi upisao u listu strelaca u redovima Partizana. Igrao se 4. minut. Napad nakon što je Džikić tražio tajm-aut. Pionir je eksplodirao kada je Vanja Marinković pogodio trojku za 8:5, ali je Miler sa linije penala vratio na 9:5. Nedugo zatim i Kinsi je pogodio dva bacanja za +6 - 11:5.

Zatim je i Lazić pogodio trojku, da bi Vilijams i Džouns bili precizni s druge strane. Na 2.20 do kraja prve četvrtine bilo je 16:9 za crveno-bele kada je Miler načinio drugu ličnu grešku, a Džouns oba puta pogodio bacanja. To je bio uvod za dve trojke Vilsona i Murića kojima su crno-beli prvi put poveli - 17:16.

Murić je vezao šest poena. Posle trojke pogodio je i 2+1 za 20:18, ali mu se Cirbes revanširao s druge strane. Zakucao je Nemac loptu u koš i pogodio dodatno bacanje - 21:20 za Zvezdu. Međutim, Džouns je pogodio trojku za 23:21 na klraju prve četvrtine.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Radonjić je promešao karte na početku druge četvrtine, a Štimac je pogodio 2+1 za novo vođstvo Zvezde (24:23). Vitkovac je bio precizan sa linije bacanja, ali su Lazić i Jović odveli Zvezdu na +4 - 29:25. Prvi je pogodio trojku, drugi zakucao u kontri, a Štimac je u sledećem napadu pogodio jedno slobodno bacanje u 13. minutu - 30:25.

Na polovini druge četvrtine, Džikić je u igru vratio Džounsa jer je Zvezda imala 34:29. Vredi pomenuti da su Kinsi i Cirbes bili precizni za crveno-bele čiji trener Dejan Radonjić je dobio tehničku. Cvetković je pogodio bacanje, ali Džouns nije šut. Prethodno je dobru rolu imao i Vilson koji je pogodio za dva.

Cvetković je vezao pet poena i dva napada i na semaforu je stajalo 35:37. Plej crno-belih najpre je iskoristio dva slobodna bacanja, a zatim je pogodio i trojku. Simonović, s druge strane, nije uspeo da vrati. Međutim, Dangubić je bio na pravom mestu i iznudio je dva slobodna bacanja. Jedno je pogodio - 38:35, ali je potom iskoristio dva za 42:35.

Zvezda je imala najveću prednost od +9, ali se Partizan vratio trojkama Marinkovića i Vitkovca. Zatim je i Cvetković pogodio 2+1 za totalni povratak crno-belih - 44:48. To je i bio rezultat poluvremena jer Zvezda nije uspela da pogodi koš za šest sekundi.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Drugo poluvreme sjajno je počelo za Partizan - Murić je pogodio trojku i smanjio na 47:48, da bi Cvetkovć vratio vođstvo crno-belih (48:47). Miler je pokušao da pogodi za tri poena, ali je promašio četvrti šut.

Radonjić je moraod a traži-tajm aut u sledećoj situaciji jer je Đumić pogodio za 51:48.

Isti igrač je morao da faulira Cirbesa nakon što se nemac odlično otvorio, a Zvezda je promašila novi trojku. U 23. minutu šutirala je 2/13. Ipak, Dangubić je istrčao kontru za 51:50. Ni ulazak Gudurića nije ništa promenio u šutu Zvezde za tri poena. Mladi bek je promašio, a Lazić izblokiran (53:50).

Ispravio se Gudurić u 26. minutu kada je pogodio za dva poena, ali je Zvezda ušla u problem pošto je Miler zaradio 4. ličnu grešku. Džouns je to iskoristio sa linije penala (55:52). Srećom po Zvezdu, Cirbes je raspoložen. Pogodio je 2+1 za izjednačenje (55:55) i svoj 14. poen.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Nemac je nastavio sa odličnom partijom i pogodio je dva bacanja za 57:57, ali je Vilson vezao svoj četvrti poen za 59:57. Rat Vilsona i Cirbesa se nastavio i u narednom napadu jer je Nemac ponovo pogodio dva bacanja za 59:59. Zvezd aje ponovo povela poenima Rebića iz kontre, ali je Simonović bio nespretan. Faulirao je Vilijamsa koji, doduše, nije pogodio dodatno bacanje.

Ali, Cirbes jeste. I to dva za 63:61. Nemac je u trećoj deonici samo igrao. Zabeležio je svoj 19. poen. Poslednji minut treće deonice pripao je Laziću. Bek Zvezde je najpre ukrao loptu i zakucao u kontri,da bi iznudio i faul u napadu (66:64). Volson je bio raspoložen u finišu deonice i pogodio je uz dodatno bacanje za 67:66 na isteku 30. minuta.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Cvetković je poslednju deonicu otvorio polaganjem, dok je Simonović promašio 17. trojku Zvezde. Zatim je i Gudurić promašio za dva (69:66). Problemi Zvezde nastavili su se i u narednih par napada, ali je dobra odbrana donela zakucavanje Dangubića u 33. minutu (69:68).

Radonjić je morao da traži tajm-aut sredinom poslednje deonice jer je  Partizan otišao na +5 i poveo 73:68 poenima Đumića. Cirbes je mogao da smanji, ali je promašio oba slobodna bacanja. Ispravio se u sledećem napadu i smanjio na 73:70.

Samo za kratko jer je Cvetković pogodio trojku sa osam metara za 76:70, ali je potom Miler vezao najpre jedan, a zatim dva poena (76:73). Zvezda je konačno pogodila trojku u 38. minutu za 80:78 Partizana. Bila je to njegova treča trojka, ali je Džons ubacio nova dva poena za 82:78.

Murić je sa dva penala odveo crno-bele na 84:79 i Zvezda nije uspela da se vrati. Na kraju, 86:81 za crno-bele.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pg 081

    25. januar 2016 | 23:19

    Jedan od najvecih evropskih kosarkaskih klubova svih vremena je odbranio domaci teren I savladao gradskog rivala fmp kk cz bgd zeleznik .

  • Masno Srbin

    25. januar 2016 | 23:18

    Ljudi,manimo se prica o namestanju i svemu ostalom. Ko god je i malo objektivan,priznace da je Partizan bio bolji i da nas je zasluzeno pobedio. Imali su i volje i snage za razliku od ovih nasih. Ako ne racunamo Lazica i Cirbesa,koji su sami po sebi zivotinje,ostali su bili velika ali velika nula. Svaka cast na pobedi i idemo dalje.

  • cuki cz

    25. januar 2016 | 20:36

    Napred ZVEZDA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA