Tomić pred derbi: Zvezda je favorit, nije mi prijatno da gledam tabelu

Ne razmišljam samo o tome koga ću staviti na gol, razmišljam o svakoj poziciji, tako da ne bih pričao samo o mestu golmana, jer je jako važna utakmica. Otvorili smo sezonu kako nismo želeli, biće analiza svih 25 igrača koji su u pogonu i naći ću one za koje mislim da su u ovom trenutku najbolji, kaže trener Partizana

  • 19

Prednost Crvene zvezde, ogromna prednost od 29 bodova uoči 150. "večitog derbija" (subota 17), kao da je "ubila" onu prepoznatljivu trepereću tenziju koja samo u tragovima može da se oseti pred najveću utakmicu srpskog fudbala.

>>> Koji sam ja derbi i koji je tada bio rezultat?

Partizan i Crvena zvezda u subotu će u Humskoj odigrati meč koji će više od svega biti stvar prestiža, jer je pitanje šampiona praktično rešeno, pa će tako i jedni i drugi igrati za navijače, a to se pre svega odnosi na crno-bele koji su mnogo toga "uprskali" ove sezone, pa bi trijumf nad najvećim rivalom delovao kao bensedin po Tomića i njegov tim.

Kao što je Saša Ilić konstatovao u najavi derbija, po Partizan je dobro što derbi stiže odmah posle poraza od OFK Beograda, tako da nije bilo prostora da se razmišlja o tom kiksu, već su "glave" okrenute samo ka onome što sledi.

- Zadovoljstvo je veliko zbog sutrašnje utakmice, zbog derbija čiji ću biti akter, sada u ulozi trenera, a nekada sam to bio kao igrač i kao sportski direktor - rekao je Tomić novinarima na stadionu Partizana.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Sama reč večiti derbi ukazuje na ogromno rivalstvo i to nije ništa novo. Ali to je nešto što će uvek trajati, što su pričali naši roditelji, nama, što ćemo mi pičati našoj deci, naša deca svojoj deci...

Iz svake Tomićeve reči može se razaznati i osetiti njegova pozitivna energija, njegov dečački optimizam, ali i želja da u subotu sve protekne u najboljem redu na tribinama, i na terenu, naravno po njegov tim.

>>> Kakav potez policije kao odgovor huliganima za Večiti derbi!

- Ne bih želeo da raspirujem neka neprijateljstva. Od mog tima očekujem energiju, trud i veru u sopstvene mogućnosti. Očekujem da derbi protekne u fer i sportskoj atmosferi i da mi budemo ti koji će slaviti.

Zvezdina prednost je prevelika, nikad veća pred derbi. Ne pamti se kada je jedan od timova imao 29 razlike uoči međusobnog duela.

- Nije prijatno gledati na tabelu i Zvezda je favorit zbog takvog stanja, ali to kod nas može da probudi motiv, da dokažemo da je ta razlika učinjena zbog gustog kalendara i evropskih utakmica koje je Partizan odigrao na visokom nivou. Sada, na neki način, možemo da se iskupimo pobedom u derbiju, sa mladim timom koji treba istrpeti.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Poraz od OFK Beograda otkrio je Tomiću mnoge mane u redovima svog tima, pa će za derbi, izvesno je, ekipa pretrpeti bitne izmene u svim linijama, počevši od golmana.

- Ne razmišljam samo o tome koga ću staviti na gol, razmišljam o svakoj poziciji, tako da ne bih pričao samo o mestu golmana, jer je jako važna utakmica. Otvorili smo sezonu kako nismo želeli, biće analiza svih 25 igrača koji su u pogonu i naći ću one za koje mislim da su u ovom trenutku najbolji.

>>> Ovo Derbi ne pamti: Smanjen kapacitet Marakane, Rusima i Grcima zabranjen ulaz, obaraće se dronovi!

Na pitanje da priča o manama u Zvezdinoj igri, Tomić nije želeo da se upušta u analizu protivnika, ali ono što je istakao kao ključni razlog uspeha crveno-belih je, iznad svega - samopouzdanje.

- Ne bih konkretno o njihovim manama. Naravno da Zvezda ima dosta vrlina: šest meseci su zajedno, pojačali se, nijedan igrač im nije otišao, imaju ogromno sampouzdanje što je ključna stvar. Naravno da postoje i mane, a na nama je lociramo i pokušamo da ih iskoristimo.

>>> Ova dva gola je već dao Partizanu, hoće li moći to u derbiju? (VIDEO)

Igrači često umeju da kažu da "inspiracija pojedinca" odlučuje derbi. A trener?

- I treneri odlučuju, jer oni biraju igrače, postavljaju taktiku, rade na psihološkoj pripremi kako pojedinca tako i čitavog tima i zaslužni su za to kako će ekipa igrati. Ali one instiktivne odluke, u trenutku, dolaze od samih igrača. Ono što ja želim je da tim sprovodi na terenu ono što radimo na treningu. Ako to sve što radimo na treningu uradimo na derbiju, biću apsolutno zadovoljan.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Kao najveću pretnju Zvezde Tomić vidi "dosta igrača koji su se istakli kao realizatori".

- Znamo svi, to su Viera, Grujić, Katai, opasni su u prekidu...

Partizanu 21 godinu nije sviran penal u derbijima, a Tomić je imao zanimljivu opasku na tu konstataciju novinara. Tako]e, nije želeo da otkrije ko će izvesti najstrožu kaznu, ako, konačno, crno-belima bude sviran jedanaesterac.

- Nisam odlučio ko će šutirati penal, jer bi nas možda iznenadila takva odluka (smeh)... Znamo ko će izvesti penal ako do njega dođe. Nadam se da ćete videti sutra.

Pričao je trener Partizana i o pesimizmu koji se uvukao kod navijača zbog jako loših rezultata. 

- Znam o čemu pričate. Napravili smo veliki rez i nekada se vreme rada na treninzima ne emituje tako brzo na utakmice. Sa druge strane, naša obaveza je da ubedimo navijače da zaslužujemo podršku i da radimo pravu stvar za Partizan i sasvim sam siguran da je derbi prava prilika za to.

>>> Ovde pratite najnovije informacije o 150. večitom derbiju!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    26. februar 2016 | 12:43

    Tek ce da ti bude neprijatno. Napred ZVEZDO, do POBEDE!

  • Звезда

    26. februar 2016 | 12:32

    Ко каже? Баш је пријатно гледати са висине. То је оно кад се попнеш на Ајфелов торањ, а испод миле неки, имаш утисак да су мрави. Малецки, сићушни.

  • Deki Pfc

    26. februar 2016 | 12:13

    Ajmo crno - beli !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA