I Srbi i Hrvati su želeli da igraju fudbal, ali je onda NATO sve upropastio!

Malo ko pamti ovaj podatak iz vremena uoči agresije na našu zemlju 1999. godine

  • 0

Srbi po zlu pamte mart 1999. godine i NATO agresiju na našu zemlju.

Bio je to početak užasnog perioda po srpski narod i našu državu gde je tada sve stalo, pa i sport i zvanične utakmice, a jedna, koja je trebalo da bude odigrana baš tih dana, posebno je zaokupljala pažnu naše javnosti - jer, narod je čekao dugo na nju.

Utakmica o kojoj je reč trebalo je da odigraju reprezentacije Jugoslavije i Hrvatske u okviru kvalifikacija za EURO, prvu od raspada stare države. Svi su, naravno, bili u grozničavom iščekivanju da se desi sudar na "Marakani", ali je on ipak odložen, jer je NATO krenuo na Srbiju, samo tri dana pre "meča decenije".

Tako su ljubitelji fudbala ostali uskraćeni za spektakl, zapravo morali su da se strpe nekoliko meseci, tačnije do avgusta, kada je konačno odigran i završen rezultatom 0:0, u meču koji je obeležio nestanak struje na našem najvećem stadionu.

"Kopali" smo po arhivi i prisetili se kako je tih dana uoči utakmice naš fudbalski savez čekao odluku o odigravanu utakmice u Beogradu, samo nekoliko dana pre agresije NATO pakta.

- Još nismo dobili nikakvu odluku. Na osnovu poslednjih informacija odluka je prolongirana za kasnije, popodnevne ili večernje časove, a moguće je da odluka bude doneta i sutra. Jasno je da čelnici UEFA pomno prate razvoj političke situacije. U stalnom smo kontaktu sa evropskom „kućom fudbala", sve zavisi od ishoda političkih pregovora - izjavio je tadašnji generalni sekretar našeg Saveza Branko Bulatović.

Ono što je bilo za pohvalu sa strane Hrvata je da ni u jednom trenutku nisu "kočili" svoj dolazak u srpsku prestonicu. Bili su željni igre, željnu fudbala i nadigravanja sa našim timom.

- Stav svih saveza je da se utakmice igraju. Malo je termina ostalo za odigravanje mečeva i to je najveći problem. Organizovanje svakih priprema je i veliki trošak, a duplih termina više nema tako da će sve reprezentacije morati još po dva puta da se okupljaju. Jedno je sigurno: UEFA neće odlučiti da se meč igra na neutralnom terenu. Vremena za organizaciju takve utakmice nema, tako da će se ili igrati u subotu u Beogradu ili će duel biti odložen - objasnio je tada Bulatović, koji je ubijen u sačekuši pet godina kasnije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA