IŽIVLJAVANJE NAD SRBIJOM: Kako je Kosovo odbijeno, pa primljeno u UEFA za samo nekoliko minuta

Srbija je izgubila pravni rat na fudbalskom polju koji, istina, nije imala šanse da dobije. Izgubila ga je tako da su nam i najčvršći argumenti, a oni su bili na našoj strani, bili kao praćka kojom želimo da oborimo avion.

Nije da nije bilo očekivano. Jeste. Ali, opet, boli, kao i sve što nam je oteto silom.

>>> Savićević među prvima glasao za prijem Kosova u UEFA!

UEFA je bila nemilosrdna prema Srbiji i srpskom fudbalskom savezu i pred očima Evrope i sveta prekršila važeći statut da bi primila Fudbalski savez Kosova pod svoje okrilje, kao 55. punopravnog člana evropske fudbalske federacije. I tačka.

Evo kako je Karleuša reagovala na Savićevićev glas za prijem Kosova u UEFA! (FOTO)

Srbija je izgubila pravni rat na fudbalskom polju koji, istina, nije imala šanse da dobije. Izgubila ga je tako da su nam i najčvršći argumenti, a oni su bili na našoj strani, bili kao praćka kojom želimo da oborimo avion.

Na tajnom glasanju tokom Kongresa UEFA u Budimpešti 28 saveza se izjasnilo za prijem Kosova, a 24 protiv, dok su dva bila suzdržana.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ključni zadatak Kosova bio je da izmeni član u statutu kojim se predviđa da članice UEFA mogu biti samo zemlje čiju nezavisnost priznaju Ujedinjene Nacije, i da ubace formulaciju "većina međunarodne zajednice u Evropi".

I tu dolazimo do trenutka kada je umrla demokratija UEFA.

Taj predlog NIJE prošao za tri glasa, s obzirom na to da je bila potrebna dvotrećinska većina da prođe. Međutim, ni to nije bila prepreka da moćnici na silu poguraju Kosovo u UEFA.

To je realnost, ali šta kaže Statut, koji bi trebao da je "amin", a ustvari je samo mrtvo slovo na papiru. Barem je to bio u slučaju prijema Kosova.

- Članstvo u UEFA otvoreno je za nacionalne fudbalske saveze locirane na evropskom kontinentu u zemlji koju Ujedinjene nacije priznaju kao nezavisnu državu i koji su odgovorni za organizaciju i sprvoođenje fudbalskih pitanja na teritoriji zemlje - kaže se u statutu UEFA, idalje aktuelnom. Onom koji bi trebalo da se poštuje.

Odluka UEFA o prijemu Kosova bi najjače mogla da odjekne u Španiji, odakle bi sada, sa punim pravom, Katalonija ili, recimo, Baskija, mogle da krenu u ofanzivu da dobiju isti status kao i Kosovo. Na to je, pre ovog presedana Evropske fudbalske unije, delegatima na Konresu skrenuo pažnju vršilac dužnosti predsednika UEFA Anhel Viljar - Španac.

O ne je rekao da je pitanje prijema Kosova u članstvo te organizacije veoma osetljivo i najavio mogućnost "političkih posledica".

Posle ovoga, sigurni smo, više ništa neće biti isto. Pitanje je samo, koja će sledeća nepriznata država da se krene putem Kosova i kako će UEFA tada da se ponaša.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ardiani

    3. maj 2016 | 18:06

    Hajde ljudi sta vam je....cecstitajte nam i to je to, to je bila ocekivana odluka, i 100%pravedna, Kosovo je priznata od 112 Drzava sirom sveta, citam neke vase politicare kako kazu da je ovo presedan za recimo Kataloniju ( koja uopste nije proglasila nezavisnot) pa to je stvarno glupa komparacija, to je samo bacanje prasine u oci od vasih politicara, na kraju krajeva je misim da bi najbolje bilo da se pomirite time i da nastavimo ziveti normalno, ionako ja ne mogu da vas razumem kako uopste mislite kontrolirati 99% Kosovske populacije koji su inace Albanske nacionalnosti...pozdrav iz Republike Kosova!

  • Adnan

    3. maj 2016 | 16:21

    Mjesto kukanja bolje je zapjevati onu iz ,Ko to tamo peva,..Nesretnik sam od malena,od sve muke pjesme pjevam,volio bi majko mila da sve ovo samo snevam,joooj,joooj,joooj,joooj,....

  • Car Murat

    3. maj 2016 | 17:34

    Srpski argumenti su kao I uvek puste želje da nekome naude, a što se tiče poredjenja Baskije I Katalonije, to je smešno poredjenje kada se zna da je Kosovo ppriznalo više od 100 država, I to kojih država, a ove španske sporne pokrajine niti jedna zemlja nije priznala, niti su one proglasile nezavisnost. E ovo su vam argumenti dragi moji komšije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA