≫ 

EKSKLUZIVNO Rambo Petković o pljačkanju u Brazilu, Zvezdinoj zabludi, najvećim derbijima na svetu (FOTO)

Brazil ti je Srbija puta 25. Sve je isto. Politički, institucionalno, država, partije, fudbal, sve isprepleteno. Ja bih samo rekao, pošto smo mi stariji od njih i imamo stariju državu, oni su nas iskopirali, a ne mi njih

  • 26

Kada vas odlikuju u Brazilu za zasluge u fudbalu, a niste Brazilac, već dolazite iz tamo neke liliputanske Srbije, onda znate da ste se popeli na fudbalski Mont Evererst. Da je iznad samo nebo. To je vrhunac puta koji je prošao Dejan Rambo Petković, proslavljeni srpski fudbaler, genijalac sa loptom, počasni građanin Rio De Žaneira, počasni građanin države Rio, član "Fudbalske Kuće slavnih" u Brazilu, najpoznatiji Srbin Karioka.

Ramba ili "Peća" kako ga Brazilci zovu, zatekli smo u Beogradu, gde odmara ovih dana. Pričali smo sa njim manje više o svemu: karijeri, kako igračkoj, tako i trenerskoj koja je u povoju, olimpijskim igrama, zloslutnom Zika virusu, favelama, Zvezdi...

>>> Rambova prognoza za EURO: Nemci su nova Španija!

Gde je i šta danas radi Rambo?

- Trenerskim poslom se bavim već tri godine. Poslednji angažman sam imao u drugoligašu Sampajo Korei, to je klub na severoistoku Brazila, u gradu San Luis. Bio sam tamo i sad čekam novi posao. Pre toga sam radio u Krisiumi, pretprošle godine u Atletiko Paranenseu.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Kako se snalaziš kao trener?

- Super. Kao i svi. Skapirao sam da postoje dve vrste trenera: oni koji su dobili otkaz i oni koji su pred otkazom.

To često kaže i Siniša Mihajlović.

- Jel tako? Eto... To je u Brazilu sasvim normalno.

Ambicija je da ostaneš u Brazilu ili...?

- Da, da, Brazil je u planu naredne tri godine, a posle ćemo da vidimo.

Dakle, postoji mogućnost i za povratak u Evropu?

- Sve je moguće. Trenutno je Brazil u mom fokusu, takav je plan, ali znaš kako je u fudbalu, kao i u životu, planiraš neke stvari, pa se sve promeni odjedanput. To najbolje znam iz svog iskustva.

Foto: Guliver/Claudio Villa /Allsport Foto: Guliver/Claudio Villa /Allsport

Promenio si "milion" klubova...

- Petnaestak. U Brazilu sam promenio sedam kao igrač, u Evropi sam bio u četiri.

Gde ti je bilo najlepše, Flamengo verovatno, zbog titule?

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

- Jeste, Flamengo, mada mi je bilo svuda super. Negde je bilo malo bolje, negde malo lošije, naravno ne može biti uvek sjajno, ali to je sastavni deo karijere i života. Moraš malo da prođeš i po trnju, pa makar i bos. Ali, definitivno je najbolje bilo u Flamengu, tamo su bili najbolji rezultati, uspeh, najveća postignuća, titula, najveću slavu sam imao. Verovatno su i drugi klubovi pomogli da na kraju sve to postignem sa Flamengom.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Čuješ li se sa Adrijanom, tvojim saigračem iz šampionske postave Flamenga?

- Retko sad, u Americi je... Mada mislim da se vratio koliko sam shvatio. On je jedan čudan lik, izuzetno dobar za društvo, za drugare, za sve, ali najmanje za sebe. Viđali smo se često tada, svraćao je do mene, jedanput mesečno najmanje. Zadnji put sam mu bio trener u Atletiko Paranenseu.

OLIMPIJSKE IGRE STIŽU U NEVREME

Kad smo već kod Brazila. Olimpijske igre su pred vratima. Da li je Brazil spreman da dočeka hiljade sportista?

- Ispravka. Ne Brazil, samo Rio. Organizaciono gledano, samo Rio.

Dokle su stigli radovi, ima li euforije uopšte?

- Nema euforije za olimpijskim igrama iz prostog razloga što situacija nije kako treba. Veća je bila euforija kada je Rio dobio kandidaturu. Narod nije dobio ono što je očekivao da će da dobije od Mundijala. Bila su ulaganja samo u stadione, i to 12 stadiona od kojih su par njih sada samo spomenici koji se ne koriste, a sporedne stvari koje prate tako velike poduhvate nisu ispraćeni, kao što su u ulaganja u školstvo, u zdravstvo. Situacija u Brazilu je trenutno katastrofa. Sami znate šta se desilo, dogodio se impičment, udar na predsednicu republike i smena vlasti.

To zvuči kao neki srpski scenario.

- Totalno smo slični. U svakom pogledu. Brazil ti je Srbija puta 25. Sve je isto. Politički, institucionalno, država, partije, fudbal, sve isprepleteno. Ja bih smao rekao, pošto smo mi stariji od njih, imamo stariju državu, oni su nas iskopirali, a ne mi njih.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Koliko svi ti problemi utiču na pripremu Igara?

- U Riju su i dalje u toku veliki radovi. Neke se stvari još nisu završile, i neće se završiti te neke infrastrukturne izgradnje koje su bile planirane za Igre. Jedan deo će se pustiti u funkciju za vreme olimpijskih igara, pa će posle da se zatvori. Sa strane sporta - super: prvo Mundijal, pa Olimpijske igre. Sve je to lepo, biće mnogo ljudi, turista, ali gledano sa strane običnog građanina Rija, vrlo je komplikovana situacija.

Svi pominju taj Zika virus. Kolika je to realna pretnja po takmičare? Neki već, iz straha, odustaju.

- Ma, jok... Pretnja za koga? Za takmičare? A šta je sa ostalim ljudima? U Riju živi 18 miliona ljudi, a koliko još turista prođe kroz njega. Sad je za takmičare odjednom briga. Sve je to politika. Tamo sam 19 godina, ima tamo mnogo drugih većih problema. Pa, ko ovde kod nas (u Srbiji) obraća pažnju na posledice bombardovanja kad dolazi ovde? Uglavnom, treba voditi računa o svemu kao što svaki čovek inače vodi. Voditi računa o higijeni, a što se tiče nadležnih, njihovo je da gledaju da ne bude stajaćih voda i bara da se ne bi množili komarci.

Foto: Guliver/Mario Tama/Getty Images Foto: Guliver/Mario Tama/Getty Images

BRAZILSKI FUDBAL: TAKMIČENJE DA POŽELIŠ

Oni koji prate šampionat Brazila dobro znaju da je to možda i najneizvesnije takmičenje na svetu.  

- Jako je takmičenje jer nemaš izrazite favorite kao u većini evropskih liga, gde znaš da dve do pet ekipa konkurišu za titulu, a ovde u Brazilu nikad se ne zna šta će da se desi. Maltene svake godine jedna velika ekipa ispadne iz lige. Vasko je poslednji primer, ispadali su i Palmeiras, Botafogo, Gremio. Mislim da samo četiri ekipe nisu ispadale iz lige u istoriji.

- Druga stvar, imaš 15 ekipa koje se bore za prvo mesto. I svako svakog može da dobije. U Evropi teško može da se desi da, ne jednom, recimo, prvoplasirana ekipa izgubi od poslednje ili od neke koja se bori za opstanak.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Koji je najveći derbi u Brazilu?

- I to je relativna stvar. Naravno, tu je uvek tradicoionalni Fla-Flu derbi (Flamengo - Fluminese), pa Flamengo - Vasko da Gama. U svakom slučaju, Flamengo uvek mora biti jedan od učesnika derbija jer ima najviše navijača. Posle Flamenga, Korintijans je drugi po broju navijača u Brazilu, pa onda ima derbi Palmeiras - Korintijans, u Porto Alegreu Gremio - Internasional, pa onda Kruzeiro - Atletiko Mineiro u Belo Horizonteu, takođe Baija i Vitorija gde je takođe uvek pun stadion.

- Postoje u svakom gradu veliki derbiji koji su jaki, ali i dalje mislim da su utakmice koje igra Flamengo uvek najveće. Pa još kada se ukrste Flamengo i Korintijans, susret dva giganta sa najvećim brojem navijača. To je jedna posebna vrsta derbija, kao, na primer, Real - Barselona.

Igrao si sa nekim od najvećih imena brazilskog, a to znači i svetskog fudbala. Nabroj nam neke sa kojima bi oformio idealni tim.

- Uh, teško... Ali, evo: Bebeto, Adrijano, Marselinjo Karioka, Žulio Sezar, Huan, Edilson, malo sam igrao sa Romariom, malo i sa Ronaldinjom u Flamengu, Leonardo, Žuninjo Paulista. Marselo iz Reala...

Njega si, da se zna, "odveo" u Real.

- Sa Marselom sam igrao u Fluminenseu. Ja sam ga i preporučio Realu. Tada je Peđa Mijatović bio sportski direktor. Pitali me za Marsela, ja ga nahvalio, uzeli ga i to je to.

Darko Bajić je filmom "O Gringo" ovekovečio tvoj opus u Brazilu. Ipak, malo je onih koji znaju da si "glumio" u još jednom ostvarenju. Da pojasnimo, u filmu "Tropa de elite" jedan od epizodista čita novine na kojoj si baš ti na naslovnoj strani. Znaš o čemu je reč?

- Da, kako da ne, znam za to. Čak sam morao da im dam autorizaciju. Došli ljudi da pitaju da li mogu da iskoriste.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Svakako da je ulazak u "Fudbalsku kuću slavnih" kruna karijere u Brazilu. Vrh vrhova. Čin najvećeg mogućeg poštovanja koje su ti ukazali Brazilci.

- Kako da ne, to je nešto što ne može svako. Od stranaca smo u tom odabranom društvu samo Bekenbauer, Euzebio i ja. I još dvojica igrača van Brazila, i niko više.

I to nije sve od počasti koje si tamo zaslužio.

- Takođe, počasni sam konzul Srbije u Riju, počasni građanin Rija, počasni građanin države Rio, i ne samo Rija, već i tri-četiri grada tamo.

Printskrin: youtube/djordje milosevic Printskrin: youtube/djordje milosevic

Živiš u Riju, poznatom i po čuvenim favelama. Da li si imao neka neprijatna iksustva po kojima su poznati ti mračni kvartovi?

- Ne, da kucnem u drvo, nikad nisam doživeo neku neprijatnost u Brazilu. Jesam, u stvari, jednom kada je jedan sa motorom i pitšoljem kucnuo na prozor i uzeo mi sat. U Sao Paolu se to desilo. Ja sam bio suvozač, pokupio me je prijatelj, a onda je naišao taj tip sa moje strane na semforu: "kuc, kuc" i kaže "sat, sat, daj sat", i mi skinemo i damo mu.

- Sao Paolo je ludnica. Ružan grad, ali ogroman. Noćni život je takav da kada bi svaki dan išao u drugu kafanu ne bi mogao da ga obiđeš za ceo život.

Da li se posle toliko godina života u Brazilu osećaš više kao Brazilac nego kao Srbin?

- Ne, ne, samo imam dve kuće, dve zemlje, živim na dva mesta. Malo tamo, malo vamo.

ZABLUDA JE DA ZVEZDA MOŽE U LIGU ŠAMPIONA

U Beogradu si. Da li pratiš utakmice svog bivšeg kluba Crvene zvezde?

- Idem na utakmice, gledam klince, ne volim da idem gore po VIP ložama.

Kako ti se čini aktuelna ekipa?

- Super, sa Božom (Božovićem) je sad odlično, došao je kao kec na deset. Super je tip, poznaje Zvezdu, dobar trener, napravio je to ovde u Srbiji, ali ne treba sanjati da mi sad možemo da napravimo bilo šta u Evropi. To je zabluda. Lepo je i on rekao kad je došao posle poraza na početku (od Kairata): "Šta očekujete, pa ovo je očekivano. Evropa? Možda sledeće godine".

- Ovde svi dođu i svi nešto obećavaju, a ne može tako. Nemamo mi takmičenje da bi mogli da uradimo bilo šta ozbiljno. Niti imamo pare da možemo da dovedemo ozbiljne igrače. Jedan igrač iz neke ozbiljne ekipe košta više nego cela Zvezdina ekipa. Meni nikad nije bilo jasno zašto se neko od njih (iz uprave) boji da to kaže.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Koji igrači Zvezde su po tvom ukusu?

- Nisam baš imao prilike da ih gledam, pošto sam bio okupiran svojim poslom. Ali ono što sam gledao, Donald je odličan, Katai takođe, i Grujić naravno. Ima tu talenta, "namestio" ih je Božović, s tim da je odbrana malo tanka. Tu bi trebalo da se pojačamo.

Reprezentacija je "stoti" put na novom početku. Šta je problem?

- Nemamo dovoljno prvoklasnih igrača. Jednostavno ih nema. A opet postižemo rezultate u mlađim kategorijama. Zašto? Zato što u mlađim kategorijama postoji selekcija i takmičenja na tom nivou, a dolaskom na seniorski nivo to se gubi. Ode par igrača, neafirmišu se.

Da li bi mogao da uporediš nivo fudbala kod nas sada u odnosu na vreme kada si ti igrao?

- Ne može da se poredi. Nažalost, ne može. Ni fudbal, ni nivo, ni takmičenje. Ništa. Naravno, liga je smanjena, daleko je slabija, loši uslovi, a fudbal ko fudbal, sad to je relativna stvar. Mi smo bili kvalitetniji grači, došli smo iz mnogo organizovanijeg sistema rada, mogućnosti, uslova, takmičenja, lige - sve.

- Sad imamo situaciju da se samo preživljava, gde je slabija liga, slabije takmičenje, gde nemaš para. Nije da smo mi tada imali više para, možda je bilo i manje, ali je nekako sve bolje funkcionisalo. Pričamo na period od pre 20 godina. Tako da je sada ovo daleko slabije u svakom pogledu.

Zašto Brazilci, pričamo o onima koji dođu direktno iz tamošnjeg fudbala kod nas, uglavnom loše prolaze u Srbiji. Izutetak su u tom pogledu bili jedino Žuka, eventualno Evandro. Ostali, uglavnom promašaji poput Zvezdinog Edsona.

Foto: fkcrvenazvezda Foto: fkcrvenazvezda

- Iz prostog razloga. Kao i svuda, ti dovedeš igrača iz Brazila, pritom si zemlja koja ne može da plati. I onda hoćeš da taj igrač odmah bude svetska zvezda, a drastična je razlika u prilagođavanju. Ti, kao klub, nećeš da čekaš ili ne možeš da čekaš, što su dve stvari koje su totalno nebo i zemlja. Doveo si igrača, ne možeš da ga plaćaš, a ne možeš da ga čekaš, hoćeš da ti igra za džabe, pritom mu još tražiš rezultate. Onda se još i ljutiš kad ti traže pare. Dođeš u situaciju da ne plaćaš nikoga, i onda se stvori atmosfera da plaćaš samo njemu jer si ga doveo da igra i pravi razliku, a nisi platio ostale igrače. I onda ostali neće da mu daju loptu, ima da ga mrze.

- Tako je i u Brazilu, i meni se to desilo kad sam došao u Vitoriju. Dođem ja iz Reala, naravno da imam dobar ugovor i onda imam nezadovoljne kolege što igraju sa mnom u Vitoriji, jer zarađuju jedan posto od mene.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Da li je spas srpskog fudbala u regionalnoj ligi?

- U svakom slučaju pojačalo bi se takmičenje, pojačalo bi se tržište, gledanost, marketing, investicije. Koliko će neki sponzor da da para na tršištu od 6 miliona ljudi i na onom od 20 miliona što je bilo nekada u bivšoj državi? Ne možeš da imaš tržište ispod tog broja da bi imao dovoljno para i da bi se ozbiljno radilo i imale ozbiljne utakmice.

- Kod nas imaš dve ekipe, eventualno nekad treću koja se pojavi. Ne bi tu mnogo pomogla ni privatizacija klubova, jer privatizacijom ne bi promenio takmičenje, koje je svakako slabo i na malom tržištu. Ali, u svakom slučaju je daleko bolje rešenje.

(Miloš Bogovac)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jvz

    13. jun 2016 | 14:41

    Rambo legendo!Jedan takav fudbaler nije imao mesta u nasoj reprezentaciji,Brazilci su se pitali kakve mi to igracine imamo kada takav fudbaler kao sto je on nije pozivan u nasu reprezentaciju.

  • BOZA ZEMUNAC

    13. jun 2016 | 16:10

    ŽIV BIO LEGENDO.

  • Sputnjik

    13. jun 2016 | 15:58

    Zvezda vise neka ne dovodi igrace iz Brazila!Nema smisla vise...Bolje da se orijentisemo na rusko trziste...Tamo ima dosta kvalitetnih igraca koji su u drugom planu,rado bi napustili klub i dosli u Zvezdu kako bi spasili karijeru i ili se vratili u najjace lige u evropi ili napokon nasli uhlebljenje u zapadnoj Evropi...Uostalom,sta ima da kazem vise umjesto Vieira,Le Tallek,Donald...Siguran sam i Phibel!Sto se Ramba tice svaka mu cast za sve u karijeri sto je postigao!Zao mi sto ga Petkovic Ilija nije poveo na SP u Njemackoj nego one balvane da nas obrukaju za.sva.vremena!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA