≫ 

Srpski veslači su upali u zaraženu vodu? Otvorena mogućnost otkazivanja takmičenja!

Postoji bojazan o odlaganju iz dva razloga posle prvog dana takmičenja

  • 1
Rio 2016, Brazil, Olimpijske igre, veslanje Foto: Tanjug/AP

U prvi mah su mnogi pomislili da je prevrtanje čamca Miloša Vasića i Nenada Beđika bio maler ili pogrešan zaveslaj, ali stvar je daleko ozbiljnija od te.

Njima se prevrnuo čamac u poslednjih 400 metara trke dok su bili na trećem mestu, zbog čega su ostali bez plasmana, ali im je na kraju, ipak, dozvoljeno da idu u repesaž.

- Loša sreća i plivanje na početku Olimpijskih igara. Užasni su uslovi na stazi, ali kako nama tako i ostalim veslačima. Sutra imamo novu šansu da se izborimo polufinale - poručili su srpski veslači preko zajedničkog Instagram profila.

Uslovi za veslanje su izuzetno loši. Među ostalim takmičarima se čulo da su zapravo najgori u kojima su se ikada takmičili.

Izvršni direktor FISA Met Smit branio je odluku da se trke ne odlažu, ali je upozorio veslače da će uslovi biti još gori u nedelju, ponedeljak i utorak, pa bi mogla da se očekuju otkazivanja.

>>> Šta je novinarka BBC uradila iz saosećanja prema našim veslačima?

- Malo je takmičanje, 550 veslača, što znači da ćemo moći da lako da organizujemo sve u jednom danu - rekao je on.

FISA je odobrila žalbu našeg dvojca, i u svom saopštenju naglasila da njih dvojica nisu bili ugroženi dok su bili u vodi.

- Radi se gotovo o vodi za piće. Dovoljno je kvalitetna da se u njoj pliva. Stvarno je dobra. Neki će možda reći da tu ima virusa, ali je neverovatno dobra trenutno - rekao je Smit.

Da li je?

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Podsetićemo na 16-mesečnu studiju koju je objavio Asošijejted pres, a po kojoj se u zalivu Lagoa Rodrigo de Freitas izlila kanalizacija što bi moglo da rezultira virusima i bakterijama u vodi. U martu 2015. je koncentracija virusa bila oko 1.73 milijarde po litru, u junu je to bilo 248 miliona, što je dosta manje, ali i dalje opasno.

Reprezentativka Australije Kim Brenan je jedna od najglasnijih kritičara i insistira da voda nije za veslanje.

- Mislim da bi takmičenje trebalo da bude otkazano. Pričala sam sa ostalim veslačima, i vlada veliko nezadovoljstvo. Uložili smo više od decenije u sve ovo, a odluke se donose kao na lutriji - poručila je Brenan.

Ženerva Stoun je američka veslačica koja je imala probleme da se održi na površini tokom trke, dok je Egipćanka Nadja Negm otvoreno rekla da su u Riju najgori uslovi za veslanje koje je videla u karijeri.

- Pomislila sam da ću lagano da potonem. Ogromni talasi su išli tačno na mene, i voda je bila u mom čamcu. Bila sam uverena da ću potonuti, a kada je i sledeći talas krenuo na mene, stala sam zamrznuta. Hvala Bogu pa nisam potonula. Želim svim veslačima puno sreće, jer ako će veslati naredne nedelje, nadam se da znaju i da plivaju - rekla je Negm.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- To je bilo jedrenje, surfovanje i sve po malo, i tek malo veslanja na kraju. Vetar me je samo bacakao. Nisam mogla da kontrolišem vesla. Osećala sam se bespomoćno - poručila je irska takmičarka Sanita Puspur.

Jedino je drugu verziju ispričala Britanka Kat Grejndžer.

- Ako je trka u toku, morate da nastavite da veslate bez obzira kakvi su uslovi.

Kako stvari stoje, treba zaista poželeti sreću i oprez svim takmičarima, pogotovo našoj delegaciji.

Podsetimo, Srbiju će u veslanju predstavljati dvojac bez kormilara Miloš Vasić i Nenad Beđik i dubl skul koji čine Marko Marjanović i Andrija Šljukić.

Veslački program na Olimpijskim igrama trajaće od 6. do 13. avgusta.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Rio baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA