"Srebrni" Etiopljanin koji je slao poruku o represiji u zemlji, nije se vratio kući

Iako su mu vlasti njegove zemlje poručile da nema zbog čega da brine, atletičar se nije našao u avionu koji je dovezao olimpijce u domovinu

  • 4

Fejisa Lilesa, osvajač srebrne medalje u maratonu na Olimpijskim igrama u Riju, nije se, kao što je i najavio, vratio kući sa ostalim takmičarima i pitanje je kada će i da li će uopšte, posle onoga što je uradio u finišu trke koju je završio kao drugi.

Ovaj maratonac je, da podsetimo, prekrstio ruke (kao čovek sa lisicama) i tako poslao poruku o represiji vlasti u njegovoj zemlji.

>>> Zbog pokazanog simbola kad je prošao kroz cilj, ne sme da se vrati u zemlju! Prete mu smrću! (VIDEO)

Zbog toga se s pravom uplašio za svoj život kada je došlo vreme da se vrati kući, a nije mnogo promenio stav ni kada su mu predstavnici vlasti u Etiopiji poručili da nema zbog čega da brine i da neće biti kažnjen.

On im ne veruje i doneo je odluku da se ne vraća u zemlju.

- Mislim da ne postoji način da se on vrati u Etiopiju. Postoji mnogo ljudi koji su mu poručili da to ne bi bilo dobro za njega - rekao je novinarima agent atletičara Federiko Rosa na aerodromu u Adis Abebi, gde su predstavncii vlasti dočekali sedam osvajača medalja, ne i Lilesu koji se nije ukrcao u avion.

Foto: Guliver/Buda Mendes/Getty Images Foto: Guliver/Buda Mendes/Getty Images

Rosa, koji živi u Italiji i vodi brigu o karijeri Lilese tri godine, dodao je da nije siguran koji su naredni koraci u karijeri maratonca koji je po završetku Igara ostao u Riju.

- Ne mogu vam to reći sa sigurnošću, jer nisam razgovarao sa njim o tome. Samo smo kratko pričali neposredno posle trke.

Prema navodima pojedinih medija, Lilesa će tražiti azil u Sjedinjenim Američkim Državama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA