≫ 

Đoković kakvog niste videli: Srbin u stanju najvećeg mira držao lekcije iz meditacije (VIDEO)

Zamislite da je vaš um čisto nebo, a vaše misli su oblaci. Oblaci konstantno prolaze, ali oni nisu vaš um: ako se povežete odmah sa oblacima, vaš um gubi percepciju tog čistog neba, objasnio je Novak svoj doživljaj meditacije

  • 16

Novak Đoković je poznat kao pobornik meditacije, a svoj doprinos ovoj disciplini najbolji teniser sveta dao je nedavno na seminaru u Marbelji pod nazivom "Ljubav i mir".

Tamo je, u prisustvu brata i nekolicine autoriteta iz ove oblasti, govorio o svom doživljaju meditacije.

>>> Đoković ludo đuskao na žurci pored Serene, a njena reakcija na to je hit (VIDEO)

Naučno je dokazano da meditacija poboljšava rad srca, snižava povišen krvni pritisak, pojačava imunitet, ali i lučenje serotonina (hormona sreće), koji utiče da se osećamo zadovoljno i pozitivno, a sve to je Novaku, kao vrhunskom sportisti koji se susreće sa raznim vrstama izazova, potrebno za najveća dostignuća.

- Zamislite ilustraciju onoga što se događa u vašim mislima, to je kao gužva u saobraćaju, a vaše misli i emocije su kola na ulici. U većini situacija u životu deo ste te gužve i mnogo puta ste frustrirani tom gužvom - mnogo ljudi, mnogo kola, negde kasnite i uvek ima razloga da postanete nervozni - počeo je Novak na ovu temu, pa je prešao na stvar:

- Ali šta ako, za sekundu, umesto da budete u gužvi, budete izvan nje na jednom brdu i samo je posmatrate? Isti proces događa se u vašoj glavi. Ako zatvorite oči, fokusirate se na sebe i svoju dušu i budete disciplinovani u tom procesu, to će vam omogućiti da budete onaj koji posmatra gužvu u saobraćaju.

>>> Zahvaljujući Del Potru, Đoković uvećao prednost na ATP listi!

"Čista" i mirna glava je ono što je vrhunskom sportisti najpotrebnije, a Novaku je meditacija način da postigne to stanje.

- Zamislite da je vaš um čisto nebo, a vaše misli su oblaci. Oblaci konstantno prolaze, ali oni nisu vaš um: ako se povežete odmah sa oblacima, vaš um gubi percepciju tog čistog neba. Isto je kao sa gužvom: ako se odmah povežeš sa kolima i svime što se događa, nisi u stanju da sagledaš sve iz šire perspektive. A važno je sagledavati stvari iz te perspektive jer onda možeš da biraš misli i emocije sa kojima želiš da se povežeš. Zato je meditacija tako važna.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ima li mozga

    20. septembar 2016 | 15:35

    Trebalo bi ovim promovisanjem sektastva da se postidi onog najviseg ordena Svetog Save koje mu je uruceno od str. Srpske pravoslavne crkve. Totalno dno.Nije sve u novcu.

  • Ljiljana

    20. septembar 2016 | 15:27

    Hriscanski , nema sta.Totalno sektasenje...

  • Ja

    20. septembar 2016 | 13:03

    Pravoslavac???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA