≫ 

I DAN DANAS NE PRIČAJU O TOME: Kako su fudbaleri Partizana brutalno pretučeni od strane Delija (VIDEO)

Na današnji dan, pre tačno 16 godina prekinut je 115. večiti derbi zbog velikih nereda navijača

  • 50

Pre tačno 16. godina, prema mišljenju tadašnjih novinara dogodila se ''sahrana srpskog fudbala''. Takvi naslovi pratili su vest i izveštaje o prekinutom 115. večitom derbiju, koji je već posle dva minuta igre prekinut zbog uletanja navijača na teren.

Bilo je to u smiraj 5. oktobra. Strasti su bile još uzavrele posle političkih promena koje su se dogodile, a na stadionu je bilo svega sedam policajca. Na kraju je sve završeno prekidom meča, tučom navijača, isterivanjem pristalica crno-belih sa Marakane i prebijanjem igrača i stručnog štaba Partizana.

Navodno je dogovor navijača sa političkim i policijskim vrhom uoči derbija bio da neće praviti incidente i takvo obećanje su dali pred meč. Policija im je poverovala. I prevarila se.

Prisetite se reportaže sa te utakmice:

Bio je to prvi derbi u istoriji koji nije završen, a svedoci smo šta se sve dešavalo na utakmicama večitih rivala. Grobari su zbog neslaganja sa upravom delom bojkotovali derbi, a deo navijača koji je bio na Jugu, želeo je da prekine utakmicu.

Već posle izlaska igrača na teren, Grobari su zagrmeli ''Uprava napolje'', a posle prvog sudijskog zvižduka počelo je lomljenje stolica na južnoj tribini, a u šesnaesterac uleću baklje. Sudija posle treće-četvrte prekida meč, a Grobari počinju da i da uskaču na atletsku stazu i da napadaju fotoreportere.

Printskrin: Youtube/LAZAR Gamer Saša Ilić pokušava bezuspešno da smiri Grobare; Printskrin: Youtube/LAZAR Gamer

Saša Ilić je pokušao da ih zaustavi i primiri kao kapiten, ali apel nije pomogao, a kasnije su navijači u zvaničnom saopštenju istakli da ga nisu videli, pa je zato i ka njemu poletelo nekoliko stolica.

Kada je nešto veća grupa navijača uletela na teren Marakane, to je bio signal za Delije da uzvrate istom merom. Mnogi ''viđeniji'' likovi sa Severa su očigledno bili spremni na takav scenario, pa su mnogi od njih imali markere na sebi i krenuli su u brutalni okršaj.

Ipak, Zoran Timić Tima, tadašnji vođa Delija, istakao je da su vodeći ljudi sa tribine na svakom derbiju imali markere u dogovoru sa upravom kluba i da to nikada nisu zloupotrebljavali, a da su upravo oni zaustavljali navijače da izlete na atletsku stazu, sve dok velika grupa Grobara nije utrčala sa Juga.

Printskrin: Youtube/LAZAR Gamer Navijači Zvezde tuku navijača Partizana; Printskrin: Youtube/LAZAR Gamer

Na putu ka Grobarima pojedini su napali i fudbalere i stručni štab Partizana, a mnogi od njih dobili su povrede glava. Najdeblji kraj izvukli su Ljubiša Tumbaković i Ivica Iliev, koji je imao veliki hematom u predelu čeone kosti.

Igrači crno-belih ističu da su teži scenario sprečili Slavoljub Muslin, tadašnji trener Zvezde i fudbaleri crveno-belih, koji su svojim telima branili igrače Partizana i sproveli ih do tunela u kritičnom periodu.

Printskrin: Youtube/RUDAR 7 Printskrin: Youtube/RUDAR 7

- Ja takav izliv mržnje u svom životu nisam video. Hvala igračima i treneru Crvene zvezde što su sve učinili da ovo što bezbolnije prođe - rekao je Iliev neposredno posle meča na vanrednoj konferenciji za medije, za zavojima na glavi.

Želeli smo da sa ove distance čujemo sećanje Ivice Ilieva, koji je bio među igračima koji su dobili batine od Delija. Sadašnji sportski direktor Partizana ipak nije želeo da se priseća jednog od najmučnijih trenutaka u karijeri.

- Razumite me, to je bilo i prošlo, ne želim da se prisećam toga i moj stav je da samo o fudbalu pričam, a takve stvari želim da zaboravim - kratko je poručio Iliev nakon poziva Telegrafa.

Prisetite se i konferencije crno-belih posle tog nemilog događaja.

(D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Даца

    14. oktobar 2016 | 19:52

    Ужас, одакле само толика мржња да ми је знати... зато што ја волим црвено, а ти црно-бело... болесно... иначе, велики сам навијач Звезде, али људи ви нисте нормални стварно, сви који ово радите...

  • Voip

    14. oktobar 2016 | 22:14

    Dobro se sećam tog događaja. Prvi koji su uleteli na teren su bili oni sa juga a onda kreće talas sa severa koji je čistio sve pred sobom a oni koji su izazvali haos su šmugnuli nazad. A nesrećni fudbaleri i stručni štab dobili po glavi.

  • Звезда

    14. oktobar 2016 | 19:14

    Узрок беса делија као што се види је било дивљаштво и провокација које је дошло са југа. Испровоцирају фрање па б'јеж. А играчи су на жалост били колатерална штета подмуклости и покварењаштва њихових навијача.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA