Misteriozni Španac u Đokovićevom timu: Čovek kog je tenis zamalo ubio pomaže Novaku - opet! (VIDEO)

Ime 42-godišnjeg Španca privuklo pažnju svetske javnosti kada je obelodanjeno da u boksu najboljeg reketa sveta tokom turnira u Parizu neće biti ni Vajde ni Bekera

  • 11

Posle osvajanja Rolan Garosa, jedinog gren slema trofeja koji mu je falio, desio se period nekarakterističan za Novaka Đokovića. Privatni problemi i povreda uslovili su rane eliminacije na Vimbldonu i Olimpijskim igrama, i prekid hegemonije u Šangaju gde je bio neprikosnoven... uz to je morao da propusti turnire u Sinsinatiju i Pekingu, i uz žetvu trofeja Endija Marija, prvo mesto na ATP listi je ugroženo zbog istopljene bodovne razlike.

Zato je bila iznenađujuća vest da će u Parizu Novak igrati bez nadgledanja njegovih trenera Borisa Bekera i Marijana Vajde.

Kako je francuska prestonica maltene poslednji bastion odbrane prvog mesta, Đoković je u dogovoru sa svim svojim članovima tima uneo makar privremene izmene kada je u pitanju ekipa u boksu.

Kao što je najavljeno, uz Đokovića će biti njegov brat Marko, potom kondicioni trener Gebhard Grič, fizioterapeut Lukas Beneto (umesto Miljana Amanovića koji je uzeo slobodno zbog porodice), i Pepe Imaz.

Upravo je ime 42-godišnjeg Španca privuklo pažnju svetske javnosti, iako je on i ranije sarađivao sa Đokovićem.

Hajde da vidimo o kome se radi.

IZ TENISA U BULIMIJU

Pepe Imaz je nekada bio 142. teniser sveta, a do saradnje sa Novakom je došlo tek pošto je Španac radio sa Markom Đokovićem, koji već neko vreme radi kao trener u Španiji. Novak i Imaz su počeli saradnju otprilike 2012. godine, a pratio ga je na turnirima u Dubaiju i Monte Karlu.

Španac je odustao od tenisa već u 23. godini, a kao profesionalac je debitovao 1995. godine.

- Niko to tad nije znao (da sam doneo odluku da ne igram više). Bavio sam se tenisom, ali nisam bio srećan - rekao je Imaz, koji je kao mlad pao u depresiju i oboleo od bulimije, poremećaja ishrane, i jedva uspeo da se izvuče.

- Kada ste na rubu smrti, naučite da na život gledate malo drugačije - rekao je on, tvrdeći da ništa ne treba gledati površno i da ga ne zanima šta svet misli o njemu.

STIZAO U POMOĆ POLITIČARIMA, SPORTISTIMA, PEVAČIMA

- Trebalo mi je da zavolim sebe. Turnire sam igrao da bi me drugi prihvatili, ali meni je trebalo da volim i poštujem sebe - objasnio je Španac kako je uspeo da se izbori sa bolešću.

Iskustvo ga je motivisalo da pomaže drugima. Njemu dolaze oni koji imaju mentalnu blokadu. Kada je neko u mraku, Imaz pokazuje svetlo na kraju tunela, pisali su španski mediji. Od tada je sarađivao sa direktorima multinacionalih kompanija, političarima, glumcima, pevačima i drugim svetskim zvezdama, među kojima je i slavni pevač Hulio Iglesijas i Manuel Kiros. Nije otkrivao sa kojim teniserima je radio, a bilo ih je.

Neki bi ga nazvali psihologom, motivatorom, ali on tvrdi da ne drži seanse i terapije u klasičnom smislu.

- Sve počinje od ljubavi i poštovanja prema sebi, odatle počinje put ka sreći. Ne podučavam, već delim svoje iskustvo kako bi ljudi videli koliko se dobro osećam u sopstvenoj koži. Ne držim nikakve seanse, već govorim iz iskustva o stvarima koje treba da "rade" za vas - priča Imaz.

"LJUBAV I MIR"

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Primetili ste da je Đoković nosio i majice sa natpisom o ljubavi, a konkretno je "Ljubav i mir" pisalo na vratima njegove svlačionce na turnir u Madridu. Upravo to je razmišljanje koju Imaz smatra suštinom motivacije i uspeha, a to je inače i naslov njegove knjige.

- Prihvatam sve što mi život donese - govori on, i smatra da veliki ego može da bude najveći protivnik jednoj osobi.

- Protiv ega moramo da se borimo da bismo bili srećni, jer sreća je ljubav i deljenje.

Imaz je inače osnovao školu tenisa za decu sa invaliditetom.

- Ovo sam prvenstveno uradio zbog roditelja te dece, jer su deca već srećna, ali primaju informacije od roditelja koje ih ispunjavaju strahom. Poruka je za roditelje da se promene kod kuće i da ne dozvoljavaju da njihova deca budu deo nekog socijalnog klišea - rekao je on.

Novak je baš ove godine prisustvovao jednom Imazovom predavanju u Marbelji, gde je govorio o meditaciji i opuštanju. Španac je recimo, stava da zagrljaj treba da trajde 25 sekundi, jer za to vreme zaista možemo da osetimo drugu osobu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivana

    31. oktobar 2016 | 16:23

    To je taj covek zbog koga Djokovic gubi kontrolu nad svojim zivotom. Zelim mu da sto pre shvati to.

  • Српкиња

    31. oktobar 2016 | 18:10

    Свако у животу и раду наиђе на период кризе То је нормално. Ноле је до сада побеђивао све друге и то је био ЛАКШИ ДЕО ПОСЛА. Сада мора да победи СЕБЕ. Само храбро велики Мајсторе - од вредног дечака постао си још бољи човек! Желим ти да нађеш свој мир који ће ти обезбедити сву срећу овога света јер ТИ то заслужујеш. Ти то сигирно можеш! Живео ти нама, драго момче!

  • UE

    31. oktobar 2016 | 16:02

    Moj Nole,krst oko vrata,moli Boga i ne s.ri!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA