Mari: Sve ovo može da bude kratkog daha i da se više nikad ne ponovi!

Naučen iskustvom, ne bih se bavio takvim prognozama. Ciljevi, planovi i ambicija postoji – ali, pre svega, čeka me težak rad da bih nastavio ovo što sam započeo ove godine. Ovaj uspeh mnogima, a pre svega meni, iz perspektive ranijeg dela sezone izgleda skoro potpuno neverovatan i neočekivan, rekao je britanski teniser

  • 16

Skromnost ili zbunjenost trenutno prvog igrača sveta? Pobedivši nervozu i nikad smernijeg Džona Iznera, Endi Mari je osvajanjem Mastersa u Parizu dodatno potvrdio svoju sjajnu formu i dolazak na prvo mesto ranga ATP turneje.

>>> Hoće li se ovo dopasti Novaku? Beker čestitao Mariju na prvom mestu!

Iz Pariza, za Telegraf: Vuk Brajović:

Meč koji će među poznavaocima tenisa biti zabeležen po iznenađujućem ulasku drugog seta u taj-brejk – što je ipak značilo da Izner nije sebe video isključivo u protokolarnoj ulozi sudeonika u ceremoniji krunisanja novog “kralja tenisa” – doneo je Mareju malo veći broj “bodovne zalihe” za odbraniti na Finalnom Mastersu u Londonu. Po završenom meču, od “Ser” Endija – kako ga je u čestitki nazvao Rodžer Federer – predstavnici medija su čuli dosta toga što je moglo biti interpretirano kao skromnost, oprez ali i zbunjenost ovim, za njega i engleski tenis, događajem od epohalne važnosti.

- I dalje ne mogu da se naviknem na činjenicu da sam prvi na svetu. Sve je drugačije – drugačije od toga kada osvojite Grend Slem, Vimbldon, Olimpijadu – jer je u pitanju proces, ali i to da je ovo situacija bez presedana u mojoj karijeri.

- Znate, ovo je veliki uspeh, uspeh čije poreklo seže iz dela sveta i ujedinjenog Kraljevstva koji nema tenisku istoriju. U mom rodnom Danblejnu postoji nekoliko osrednjih teniskih terena  i da nije bilo moje majke, koja nas je uvela u tenis i trenirala – ništa od ovoga se ne bi desilo mom bratu Džejmiju i meni.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Zato su mi njihove čestitke  čestitke članova moje porodice i voljenih one koje bih izdvojio od mnoštva koje sam dobio ovom prilikom. Zapravo, nikada nisam dobio ovoliko čestitki, posle nijednog meča, i svakako puno njih od svojih kolega. To je gest koji izuzetno poštujem, podsetnik da sam uradio nešto zaista posebno - rekao je Mari

Novi svetski broj 1 se osvrnuo na izazove koji ga očekuju u Londonu, kao i želje za narednu sezonu:

- Iako sam pružao odlične partije igrajući na Vimbldonu, u Dejvis Kupu i mnoštvu turnira na travi koji se održavaju u Velikoj Britaniji, mečevi koje sam odigravao na završnom Mastersu sezone u Londonu nisu bili oni koji su ostali u pamćenju kad se posmatra moja karijera. Iako sam bio veoma blizu da uđem u polufinale jedne godine, i odigrao jedan od najboljih mečeva moje karijere protiv Rafe – to jednostavno nije bilo dovoljno dobro. U London stižem u sredu, iz Škotske– gde ću obeležiti moj trenutačni uspeh i moj tim i ja krećemo sa pripremama da bismo probali da održimo ovu prednost na vrhu.

- Svi smo svesni toga da je ovo uspeh koji može biti “veoma kratkog roka trajanja”, možda bude anuliran već kao rezultat turnira u Londonu - i nikada više se ne ponovi. Tako i nameravam da ga tretiram – više kao izazov nego kao konačnu kategoriju.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- A kada su izazovi u pitanju – naravno da bih voleo da osvojim već prvo veće takmičenje sledeće sezone – Austrelijen Open – turnir na kome sam više puta bio tako blizu  trofeja. Rolan Garos bi takođe bio veliko ostvarenje – ali – niko ne zna šta sve može da se desi do tada.

- To je strašno dug period u našem sportu; sećate se verovatno slične situacije pre nekoliko godina – osvojio sam i Vimbldon, i Ju-Es Open, i Olimpijadu – da bih samo nekoliko meseci posle toga “počeo ispočetka”, posle neugodne operacije leđa.

- Naučen tim iskustvom, ne bih se bavio takvim prognozama. Ciljevi, planovi i ambicija postoji – ali, pre svega, čeka me težak rad da bih nastavio ovo što sam započeo ove godine. Ovaj uspeh mnogima, a pre svega meni, iz perspektive ranijeg dela sezone izgleda skoro potpuno neverovatan i neočekivan – i dalje puno mislim o okolnostima koje su, pored mojih dobrih rezultata – do njega i dovele. To dodatno potvrđuje moje opredeljenje da ne mislim previše o tome šta budućnost nosi – u pozitivnom ili bilo kakvom drugom smislu – jer, pre svega, treba nastaviti sa radom. U to jedino želim da verujem !” trezveno zaključuje Britanski/Škotski as.

Teniski sladokusci ne mogu da isčekaju početak završnog Mastersa u Londonu – takmičenja koje je poslednjih godina sadržalo jaku notu “antiklimaksa”, usled umora, povreda ili nedostatka prave konkurencije među učesnicima. Pozitivna teniska tenzija se seli sa Sene na Temzu – a tamo će “domaćini” najboljoj osmorici tenisera sveta biti Endi Marej – ovoga puta kao prvi igrač sveta – i Novak Đoković – višestruki i prošlogodišnji osvajač “Barklejs” trofeja. Da li će se Novak – posle “povlačenja” na rezervnu poziciju u Parizu – teniskim “kontraudarom” vratiti na svetski tron – ili je ovo prilika da Endi Marej sebi i svetskoj teniskoj javnosti dokaže da je 2016. Sezona njegovog sazrevanja u velikog šampiona i – po trofejima – punopravnog člana “velike teniske četvorke” početka 21. veka – pokazaće nam ishodi teniskih “megdana” u velelepnoj O2 areni. Zanimljivo i neizvesno – da više ne može biti !

(Vuk Brajović)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleks_au

    6. novembar 2016 | 23:37

    Gadan ko lopov. Ne bi uzo orak od njega

  • Tanče

    7. novembar 2016 | 06:59

    Neces se dugo radovati Mari, znas kako se kaze, nicija sveca nije gorela do zore nece ni tvoja. Nas Djole ce se vratiti.

  • Lidija

    6. novembar 2016 | 23:55

    sta ti mislis da ces dugo Vise ne gledam tenis tvoja faca fuj

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA