≫ 

Trenuci kada je Novak ustajao iz mrtvih: Padovi koji su mogli da ga slome, ali je pregrmeo i počeo sa dominacijom! (VIDEO)

Naš najbolji teniser bio je u mnogo kritičnijim momentima, koje se vrlo verovatno zaboravili, a njemu su bili prekretnica u karijeri da bi postao ovo što jeste

  • 21

Kako je najavio odmah posle poraza od Endija Marija u finalu završnog Mastersa, Novak Đoković stavlja reket sa strane. Otvoreno je rekao da ga raduje činjenica što narednih mesec i po dana neće učestvovati na turnirima.

Ne potresa ga što je njegovo ime pod rednim brojem 2 na ATPV listi. Verujte, i nama je čudno kada posle "prvi teniser sveta" moramo da napišemo ime britanskog tenisera.

>>> Đoković ostavio otvoreno važno pitanje za 2017.

Posle jedne turbulentne sezone, suština se svodi na sledeće: fantastični uspesi krunisani titulom na Rolan Garosu, koju smo mu svi želeli prethodnih godina. A koliko ju je samo želeo on?

Čovek koji je "držao" sva četiri gren slema posle tog Rolan Garosa se našao pred još većim izazovom. Moramo dodati, taj izazov mnogi navijači u Srbiji nisu shvatali ozbiljno.

- Doživeo sam mnogo emocija u prvih šest meseci. Trebalo mi je vreme da sve to "preradim", ali nisam imao to vreme - vrlo jasno je objasnio Đoković u Londonu.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

>>> Mapa turnira na kojima Đoković preotima tron: Minimalna šansa na startu sezone, gde je najrealnija?

Osim tog stanja, Đokoviću na ruku nisu išle mnoge druge stvari, počevši od povrede i privatnih problema, razočaranja zbog ispadanja u ranim fazama Vimbldona i sa Olimpijskih igara, propuštanje Sinsinatija, jedinog Mastersa koji mu fali...

Ali hajde da se podsetimo nečeg jako važnog - Novak je bio u mnogo kritičnijim momentima, koje se vrlo verovatno zaboravili, a njemu su bili prekretnica u karijeri da bi postao ovo što jeste.

Pre nekoliko meseci,  Đoković je rekao da je razmišljao da prekine karijeru 2010. godine. U tom momentu je već imao jednu gren slem titulu (Australijan open 2008).

U pitanju je bio poraz od Jirgena Melcera u četvrtfinalu Rolan Garosa. Novak je ispustio dva seta prednosti i 3:2 u trećem setu, i Austrijanac je uspeo da napravi veliki preokret i eliminiše tada 23-godišnjeg Novaka.

- Posle tog poraza prvi put u životu sam posumnjao i strahovao oko toga da li treba da nastavim da igram tenis. Bio je to prelomni trenutak u karijeri -  priznao je Đoković za "Tennis Smash".

Tako je razmišljao u maju 2010, a na kraju iste godine je osvojio Dejvis kup sa reprezentacijom Srbije. Od tog momenta, njegova karijera je u konstantnom usponu. Nikada nije propustio da kaže koliko je ta "salatara" bila važna za njega. Uz tu titulu, naveo je još tri važna momenta u karijeri: pobede na Vimbldonu 2011. i 2014. godine i najduže grendlem finale ikada sa Rafaelom Nadalom na Australijan Openu 2012. godine.

Ne možemo a da se ne prisetimo još jednog momenta.

- Tenis je mentalna igra. Svi su jaki, ali je razlika među igračima iz vrha samo u tome kako se nose sa pritiskom i kako uspevaju da sačuvaju mir u kriznim momentima. To se stiče igranjem godinama. Prošle sezone nisam bio psihološki spreman, bio sam nervozan i ispao sam u drugom kolu. Sada sam srećan, stvari idu u pravom smeru i nadam se dobrim rezultatima do kraja sezone. Ovo je najvažniji trenutak u mojoj karijeri.

Ovo je Novakova izjava iz 2009. godine, pred početak Vimbldona. U četvrtfinalu ga je pobedio Nemac Tomi Has posle četiri seta. Za nekoga ko je govorio da je u najvažnijem periodu karijere, sigurno nije bio nimalo prijatan poraz.

Kako je sve narednih godina dolazilo na svoje mesto, ređale su se titule. Jedino je isuviše puta izmicala ta u Parizu. Bili smo ubeđeni posle dva poraza u finalu da će 2015. godine biti konačno njegova.

Međutim, Stan Vavrinka nije imao takav plan. Novak je još jednom poražen, a emocije nije uspeo da savlada kada mu je ceo "Filip Šatrije" aplaudirao kao finalisti.

- Jedan od najvećih i ujedno najtežih momenata mi je bio poraz u finalu Rolan Garosa 2015. godine. Dao sam sve od sebe i izgubio sam. Nikad se nisam osetio tako povezanim sa igrom i protivnikom- rekao je Đoković.

I evo nas na kraju vrlo uzbudljive 2016. godine. Poželimo Novaku kvalitetan odmor, a vas na kraju i pitamo: zar stvarno mislite da neko kao Đoković ne može da ustane posle pada?

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miodrag Igrutinovic

    21. novembar 2016 | 21:27

    TI SI ZA MENE NAJBOLJI NA SVETU I DALJE!!!SVAKA CAST NOLEEE ZA SVE STO SI URADIO I NA TERENU I VAN NJEGA

  • draga

    22. novembar 2016 | 00:30

    DRAGI NAS NOVACE! HVALA TI DO NEBA ,SVE STO SMO IMALI LEPO OVIH GODINA I RAZLOG DA USTANEMO IAKO PO KO ZNA KOJI PUT PALI BIO SI TI. RADOVALI SE PLAKALI I VEROVALI DA TE JE SAMO BOG POSLAO DA NAM PRUZIS TO UZIVANJE I SRECU STO TE IMAMO PONOSIMO SE TOBOM SVI MI. ZIVIMO DALEKO OD OTADZBINE I RAZUMEMO NAROD NEMA NISTA LEPO TESKO SE ZIVI I SVA SVOJA OCEKIVANJA I NADU STAVIO NA TEBE PA TESKO PODNOSI DA NISI SAMO OVAJ MOMENAT NA VRHUNCU ALI NE BRINI NEKAD I KRITIKE MOGU DA POMOGNU DA BOLJE RAZUMEMO I SEBE I DRUGE. TI SI SVE OPRAVDAO NIKO I NISTA NIJE VREDNO DA TE DIRA ILI SPUTAVA U SVEMU STO RADIS ,UZIVAJ I SAMO DA SI NAM ZIV I ZDRAV I TI I TVOJA DIVNA FAMILIJA. POZDRAV

  • Delije Čikago

    21. novembar 2016 | 21:23

    Volimo te srpski sine zauvek, znaj to, šaljemo ti snagu i podršku, volim te ko brata rođenog.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA