NAJLEPŠA PRIČA NA SVETU: Kako je jedan fudbalski klub izborom imena i boja ujedinio razjedinjenu naciju (VIDEO)

Sero Portenjo je jedan od dva najveća paragvajska kluba koji u svojim vitrinama ima 31 naslov državnog prvaka ali nijedan međunarodni trofej. Uprkos tome, ima najviše navijača u zemlji i verovatno najinspirativniju priču na svetu, vezano za ime i klupske boje

  • 2

Sero Portenjo je, uz Olimpiju, jedan od dva najveća paragvajska kluba. Oba dolaze iz prestonog Asunsiona, s tim što ovaj prvi ima 31 titulu prvaka a ovaj drugi 40, plus tri Kopa libertadores, jedan Interkontinentalni kup i brojne druge međunarodne trofeje.

Međutim, Sero Portenjo ima više navijača, uprkos manjku titula u odnosu na Olimpiju, i često se zove "narodnim klubom" zato što su mu navijači mahom iz siromašnijih slojeva koji su naravno brojniji. Možda se sirotinja lakše veže uz klub koji je čak šest puta bio u polufinalu Kopa libertadores (1973, 1978, 1993, 1998, 1999. i 2011. godine) a da nijednom nije došao ni do finala, a kamoli podigao taj pehar.

Dve stvari vezane za osnivanje Sero Portenja daleke 1912. godine su neverovatno interesantne: jedna se tiče izbora imena, a druga se tiče izbora boja.

Prvo, ime. 19. januara 1811. godine, u periodu u kome se odigravao slom španske kolonijalne vlasti, armija Buenos Ajresa ("Portenjosi", naziv koji se u španskom jeziku daje žiteljima lučkih gradova, u suštini, "lučani") napala je koloniju Paragvaj.

Španski guverner je napustio Asunsion, ali su paragvajski oficiri nastavili borbu na brdu Mbae (španski: Cerro Mbae) koje je nakon bitke dobilo naziv Portenjo (španski: Cerro Porteno). Paragvajci su pobedili u Bici na Sero Portenju, a osnivači kluba su 101 godinu kasnije odlučili da mu daju ime u njenu čast.

Drugo, boje.

1. oktobra 1912. godine kada je Sero Portenjo osnovan Paragvaj je bio duboko podeljena zemlja, situacija je bila napeta, država je bila u periodu duboke nestabilnosti, sukobi između različitih političkih frakcija bili su svakodnevni.

Dve partije su delile narod po pola. Jedna je bila konzervativna Partija Kolorado, a druga je bila Liberalna partija. Te dve partije, koje i danas postoje, praktično su imale identične zastave, sa belom zvezdom u gornjem levom uglu, ali su bile različitih boja. Koloradisti su imali crvenu boju, dok su liberali imali plavu.

U želji da ujedine razjedinjeni narod, tvorci FK Sero Portenjo odlučili da za boje kluba izaberu kombinaciju boja ove dve partije. Tako je nastao crveno-plavi dres.

Možda je ovo i bio samo simbolični čin koji nije imao efekta na opstanak države i nacije, ali je ipak pažnje vredan. Uostalom, simboli su važniji nego što se obično misli. Da li biste prihvatili da se dvoglavi orao sa srpskim krstom ponovo zameni crvenom petokrakom?

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA