Vujošević: Zvezdin uspeh se gradio na Partizanovom neuspehu, mogla su da postoje dva velika kluba (VIDEO)

"Zvezdi je moglo da se pomogne da izađe iz one situacije u kojoj je bila, a da se ne ruši Partizan, međutim vlast je uradila puno toga da mnogo oslabi Partizan i sve slabosti koje klub ima u ovom trentuku su posledica toga."

Bivši trener Partizana Duško Vujošević za mnoge navijače crno-belih i dalje je "jedini" trener košarkaške sekcije kluba za kojim "ljubav ne može da prestane". 

Odlazak u Limož Vujoševiću je pao teško ne zato što je uplovio u mirnu luku, jer to je upravo tamo tražio i našao, već zato što je bio primoran da ode iz Partizana. Prisliljen.

Vujošević je drugu sezonu u francuskom klubu, u gradu koji mu pruža, pre svega, najkvalitetniju zdravstvenu negu za bolest koju je sa sobom doneo iz burnog Beograda. Trofejni trener je dao intervju za sajt Partizan.net u kome je pričao o svemu: bolesti, Partizanu, Zvezdi, ABA ligi...

- Teško sam se navikao- odgovara, na početku razgovora Vujošević, na pitanje kako se navikao na Limož i Francusku.

- Iimam velike probleme znanja jezika. Od stranih jezika znam samo italijanski koji nije od velike koristi u većini zemalja. Druga stvar, što se tiče zdravstva, napravio sam jako dobru stvar što sam došao u Francusku, jer ovde imaju stvarno odlično zdravstvo, pokriveno kompletno socijalno osiguranje. Znate da sam na dijalizi. Oni rade sa kvalitetnim supstancama, dva puta nedeljno radimo, puno mi je bolje nego pre dijalize.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Govorio je Vujošević i o Partizanu, naravno.

O odlasku iz kluba koji nijedan navijač nije želeo da se desi, a morao je da se desi. Takav rastanak sa klubom kome je dao sve: i sebe i svoje zdravlje pogodio ga je jače od svake trojke primljene u poslednjoj sekundi.

- Vrlo teško sam sve to podnosio i na neki način jedva sam dočekao prvu ponudu, da se sklonim iz te situacije iz Beograda, koji jeste moj grad, iako nisam rođen tamo. Sada je Beograd, sa ovom atmosferom, nešto drugačiji nego što sam navikao, pa mi je odlazak prijao i bio mi je potreban posle onoga što se desilo i onako kako se desilo sa Partizanom, mada ja drugima stalno pričam da sam znao kakav će kraj da bude. Ono što Šekspir u Hamletu kaže "Čovek treba da bude spreman, i to je sve". Hm... "To je sve", ali to je jako teško.

I u Francuskoj, kaže Vujošević, postoje "bočni udari", ali nikad i nigde nije video da postoji ono što on naziva "politički aparthejd" prema jednom klubu.

- Znate šta, kada je politički aparthejd u sportu, mi smo jedina zemlja u kojoj se to dešava. A  što se tiče bočnih udara, ima ih svuda koliko hoćete. Svako ima svoj interes. Francuski trener jedan interes, predsednikov da se za što manje para napravi što bolji rezultat. Daleko od toga da nema tih problema. Sigurno da nisam ni ovde neko ko je rasterećen raznih briga, ali političkog pritiska apsolutno nema ni u jednoj zemlji sem kod nas.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Vujošević smatra da Partizanov problem nije taj što je loše prošao u novoj reorganizaciji evropske košarke. Partizanov problem se desio pre toga. Svima je, kaže Dule, poznat.

- Partizan je loše prošao iz dobro pozatih razloga. Ne znam iz kog razloga, ali se Zvezdin uspeh gradio na Partizanovom neuspehu. Mislim da su mogla da postoje dva velika kluba, da je Zvezdi moglo da se pomogne da izađe iz one situacije u kojoj je bila, a da se ne ruši Partizan, međutim vlast je uradila puno toga da mnogo oslabi Partizan i sve slabosti koje klub ima u ovom trentuku su posledica toga.

Prošla sezona u Limožu bila je obeležena usponima i padovima. Vujošević nije zadovoljan kako je tekla i kako se završila.

- Dobro je krenulo, međutim nije ekipa prihvatila sistem i intenzitet rada, nije podnela uspehe, u francuskom prvenstvu je već loše stajala kada sam došao i nije dobro završena sezona. Ne mogu da kažem da sam zadovoljan. Deo odgovornosti je sigurno na meni, a sa druge strane, pre svega sam odgovoran što nisam bolje proverio i procenio u koju situaciju dolazim.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Ambicije za ovu sezonu?

- Za ove uslove imam mali budžet. Francuska liga je jaka. Imaju mogućnost da imaju veliki broj stranaca. To je neka treća NBA liga, posle NBDL - a, jer igra puno američkih igrača, obično manje visine i nekih drugih nedostataka, ali dobrih individualaca. Nije neka velika organizacija košarke i nema mnogo prostora za krativni rad trenera. Mladi francuski igrači koje neko proglasi talentom, preči su mu NBA ili neki jači klubovi, jer ovde sistem poreza optereuje budžete i manji su ugovori nego u nekim zemljama čiji klubovi sad vode klolo u evropskoj košarci.

Kompletan intervju sa Vujoševićem možete poslušati u priloženom videu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bratunac RS

    28. novembar 2016 | 16:06

    Dule imas punu podrsku svih pravih navijaca naseg svetog kluba.Proci ce i ova posast, sto je zadesila Srbiju.Nadam sa da ce doci dan kad ce ti pun Pionir ponovo klicati...Generale nas!

  • Laky

    28. novembar 2016 | 17:22

    Dule puna podrska samo je dobro sto svakom zlu brzo dodje kraj pa ce i ovom uskoro, imali smo isti slucaj i u vaterpolu pa kolko je trajalo a svi igraci vaterpolo reprezentacije su iz vaterpolo kluba Partizan sto dovoljno govori ko dominira u tom sportu a to isto ce uskoro biti i sa kosarkom i fudbalom.

  • Kralj-CZ

    28. novembar 2016 | 19:14

    A bilo ti lepo 15 god. Što tada nisi pričao ovu priču ? Obraz djon. Ma zbog takvih treba KATANAC.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA