≫ 

''ČEKAJTE JOŠ 7 MINUTA'': Tragedija brazilskih fudbalera mogla da se izbegne - kontrolorka leta napravila kiks!

Haotičan razgovor pilota i kontrolnog tornja, koji nije shvatio ozbiljnost situacije, verovatno je uticao na to da se izgubi krucijalno vreme za sletanje aviona

  • 15

Dva dana nakon strašnog pada aviona sa fudbalerima brazilskog kluba Čapekoense, u kojem je poginula 71 osoba, počeli su da se pojavljuju detalji koji otkrivaju prave razloge nesreće.

Brazilski list O Globo je objavio da je avion ostao bez goriva, a to su potvrdili i kolumbijski službenici, među kojima je i Alfredo Bokanegra, koji je rekao da je inicijalna inspekcija na mestu nesreće otkrila da avion u trenutku pada nije imao goriva u rezervoaru.

>>> "Ali mi nemamo 11 igrača", rekli su u Čapekoenseu o predlogu da igraju naredni meč. Mnogi ne veruju šta je na to rekao prvi čovek brazilskog fudbala!

- Nakon što smo proverili ostatke aviona možemo sa sigurnošću utvrditi da u rezervoaru nije bilo goriva u trenutku pada. Zbog toga odmah započinjemo istragu da utvrdimo zašto je avion ostao bez goriva - rekao je Bokanegra.

Praksa je da u avionu uvek ostane goriva za najmanje dodatnih pola sata leta, kako bi u slučaju nužde mogao da sleti na neki alternativni aerodrom - istakao je sližbenih za civilnu avijaciju Fredi Bonilja.

- U ovom slučaju avion nije imao goriva za tu opciju, a kako su motori izvor električne energije, tako je i nestankom goriva otkazala elektronika - objasnio je Bonilja.

TU DOLAZIMO DO KLJUČNOG PROBLEMA - ZAŠTO AVION NIJE IMAO DODATNO GORIVO U REZERVOARU

Verovatni uzrok manjka goriva u avionu krije se u kašnjenju pri dolasku tima iz brazilskog Sao Paola u Santa Cruz de la Sijeru u Boliviji, zbog čega je otkazano planirano stajanje i točenje goriva na aerodromu u Cobiji u istoj državi, koja je udaljena sat i po vremena leta od Santa Cruz de la Siejere.

Aerodrom u Cobiji nije radio noću, kad je avion s fudbalerima, klupskim službenicima i novinarima trebalo tamo da sleti.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

HAOTIČAN RAZGOVOR SA KONTROLOM LETA U MEDELNU VEROVATNO UTICAO NA TRAGEDIJU

Pored ovog otkrića, koje je zaista zastrašujuće, i snimak poslednjih minuta leta otkriva prilično haotičan razgovor s kontrolom leta u Medelinu.

Pilot je nekoliko puta tražio dopuštenje da sleti zbog problema s gorivom, ali je kontrolorka leta objašnjavala da prioritet ima drugi avion, koji je imao u istom trenutku imao mehaničkih problema. Uz to mu je rekla da pričeka još sedam minuta.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Avion je kružio i čekao dopuštenje da sleti, a pilot je bivao sve očajniji tokom razgovora.

- Elektronika je potpuno otkazala, ostali smo bez goriva - zavapio je u trenutku kad je avion bio na visini od 2745 metara, četiri minute pre nego što je udario u planinu.

Pre nego što je veza s kontrolnim tornjem nestala, pilot je zadnji put zamolio

- Vektori, gospođice. Vektori za sletanje!

Puna istraga o padu aviona mogla bi trajati mesecima, a crne kutije su već u Britaniji, gde će ih otvoriti njihov proizvođač, kompanija BAE.

Podsetimo, fudbaleri Čapekoensea su bili na putu ka Kolumbiji pošto je trebalo da igraju finale Kopa Sudamerikane, najveću utakmicu u istoriji kluba. Tragediju je preživelo svega šest članova posade od ukupno 77, među njima tri fudbalera, dva službenika na letu, kao i jedan novinar.

Samom klubu je stigla podrška iz celog sveta, kao i ponuda pomoći, što u novcu, kao i uz ideju da se oni proglase večitim šampionima Kopa Sudamerikana, koje je otkazano posle tragedije.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP
Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Koja

    1. decembar 2016 | 18:00

    Šta reći? Tragedija. Žalost.

  • ferrari909

    1. decembar 2016 | 19:01

    Da poletis a znas da nema goriva za neprlaniranu situaciju pa to je van svake pameti.....pa nisu to kola pa ce da te neko pogura ako se ugasis !

  • Zaki

    1. decembar 2016 | 16:55

    Žalosno šta reći posle ovoga čitanja neka počivaju u miru amin

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA