Pitali smo Pecu Pankera da li bi išao na Maksimir ako se oformi Regionalna liga: Otkrio je zanimljiv detalj o svom statusu u Hrvatskoj

Legenda Severa, koja je svojevremeno harala Hrvatskom u navijačkim tučama za vreme bivše Jugoslavije, danas je protiv Regionalne lige, ali ističe da bi se rado odazvao pozivu za gostovanje ako se Delije eventualno dogovore o tome

  • 22
Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Regionalna liga u fudbalu je pred vratima, sudeći po najavama koje stižu u poslednje vreme iz Uefe i regiona. Navijačke strasti su se odmah uzburkale, a prvi su reagovali navijači Zvezde, koji su počeli sa akcijom pisanja grafita protiv regionalne lige.

Tim povodom, želeli smo da oslušnemo razmišljanja nekadašnjih vođa, koji su imali tu mogućnost da osete čari gostovanja na Maksimiru, Poljudu, Koševu... Ko bi bio bolji sagovornik od legendarnog Gorana Pecića, poznatijeg kao Peca Panker. Čoveka kome je i dalje zabranjen ulazak u Hrvatsku, a koji je bio među glavnima u velikom sukobu u na Maksimiru 1990. godine. Događaju za koji neki i dalje smatraju da je bio okidač za početak rata u bivšoj SFRJ.

PROTIV SAM REGIONALNE LIGE, JER ĆE UNIŠTITI NAŠ SPORT

Foto: freeimages.com/yeates Foto: freeimages.com/yeates

Peca Panker je protiv Regionalne lige u fudbalu, kao što je i protiv ABA lige, jer smatra da se tako upropaštava srpski sport, dok od toga korist imaju samo Hrvati, Bosanci, Makedonci...

- O Regionalnoj ligi u fudbalu imam isto mišljenje kao i o ABA ligi. Upropašćavamo naš ionako propali sport. Samo uzdizanje Hrvata, Makedonaca, Turaka iz Bosne... protiv sam dibidus. Svela se domaća liga na Zvezdu i Partizan. Nema drugih klubova osim Zvezde i Partizana. Nema veze što Zvezda postiže neke uspehe u ABA ligi i Evroligi, kada ti nemaš srpski sport, srpski sport se sveo na Zvezdu i Partizan.

Zar nije tako i u fudbalu, imate samo Zvezdu i Partizan?

- Da, ali tu imaš pored Zvezde i Partizana klubove koji odskaču, imaš Vojvodinu, malo Radnički iz Niša, uvek se neko pojavi... Ipak se nešto dešava.

TREBA PROMENITI ZAKON O SPORTU, OSLOBODITI POREZA PRIVREDNIKE KOJI ULAŽU U SPORT

Peca panker

Ipak je to slabiji kvalitet, titulu nikada ne mogu da uzmu?

- Stvar je u tome, dok se ne uvede pravi Zakon o sportu, da privrednik koji ulaže u sport, da mu se oduzima porez od toga. Kao što je bilo u Jagodini, gde je je jedno vreme bila jaka. Kada su ljudi videli da je slaba vajda da im se ne umanjuje porez za ono koliko bi trebalo, neće više da ulažu u sport. Država treba da stane iza svakog kluba i privatnika, da bi on ulagao u sport.

- Sada će se sve svesti na Regionalnu ligu i za 3-4 godine automatski privatizacija klubova. Posle te privatizacije opet će doći neki tajkuni, koji neće kupiti klub, ne da bi bio Zvezda ili Partizan, nego njegov privatni klub.

Zašto ste vi lično protiv Regionalne lige?

- Zato što se uzdiže njihov sport, ne naš. Zato što vide da od njihovog sporta nema ništa, pa ajde da uvuku Srbiju. Srbija je i ovako propala, ali propašće još više. Vidite šta je sa košarkom, nemamo našu ligu.

Ali Hrvati imaju više uspeha u fudbalu u Evropi? Dinamo igra Ligu šampiona, Rijeka je sve jača.

- Dinamo je već poluprivatizovan klub sa onim zlotvorom Mamićem, što je pola navijača Dinama protiv njega. Kako oni postižu rezultate? Isto kao što je Partizan postizao rezultate kod nas, pa je igrao u Ligi šampiona i šta je pokazao - ništa!

GARANTUJEM DA ĆE DELIJE BOJKOTOVATI ABA LIGU

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

U Regionalnoj ligi bi verovatno bili puni stadioni, bolji kvalitet fudbala?

- Pitanje je da li bi bili puni stadioni. Ja garantujem, nisam u toku da idem non-stop na utakmice, ali Delije bojkotuju ABA ligu. Garantujem ti da bi bojkotovali i Regionalnu ligu!

Ako bi se ipak postigao konsenzus i da navijači ipak idu na utakmice i na gostovanja po Hrvatskoj, Bosni... da li bi bilo sukoba?

- Pa naravno!

DELIJE SU NAJJAČE, ONDA GROBARI, PA BOJSI I TORCIDA

Ko bi tu od navijačkih grupa bio najdominantniji?

- To se zna, mi smo najjači.

Posle Delija, ko po vašem mišljenju je najjači?

- Tu su svi oni negde. Mislim da su ipak Grobari jači i od Bojsa i od Torcide.

Ko odskače od hrvatskih grupa po snazi? Torcida ili Bojsi?

- Zbog brojnisti, kao što su u Srbiji Delije i Grobari, tako je i u Hrvatskoj sa Bojsima i Torcidom, jer ih ima najviše. Čuo sam da su jaki iz Varaždina, Kohorta Osijek se isto ne da, Tu je Armada iz Rijeke. Ima tu još nekih klinaca iz Zadra, kažu da nisu loši, ali to su sve male grupacije. BBB i Torcida sse krve non stop, jednom Torcida njih sačeka, jednom Bojsi njih... tu su negde, ne ulazim u te detalje, jer me komšije ne zanimaju.

AKO SE NAVIJAČI DOGOVORE IŠAO BIH, ALI U HRVATSKU NE MOGU JER JOŠ VAŽI POTERNICA PROTIV MENE ZBOG MAKSIMIRA

Printskrin: Cirlo Stipsa Printskrin: Cirlo Stipsa

Ukoliko bi se hipotetički navijači ipak dogovorili o regionalnoj ligi i da se organizuje odlazak Delija na gostovanja u Hrvatskoj, Bosni... da li bismo mogli da očekujemo i vas da krenete, iako ste sada i u godinama?

- Išao bih sigurno, ali ne mogu zbog Maksimira u Hrvatsku. Jer sam prvookrivljeni za maksimirske nerede i poternica još važi na teritoriji Hrvatske. Mada je slučaj zastareo i sve, imam papirološki sve to, ali dok me ne uhapse na granici i dok se to papirološki ne očisti, ja ne smem u Hrvatsku - zaključio je Peca Panker.

Prisetite se i čuvenog intervjua koji je Peca dao za naš portal povodom godišnjice Maksimira, kada je ispričao neke neverovatne priče o navijačkim tučama u bivšoj SFRJ.

Prvi deo: >>> Legenda Delija, Peca Panker, 26 godina posle: I dalje me se plaše u Zagrebu i na Maksimiru (FOTO)

Drugi deo: >>> Navijačke priče i tuče Pece Pankera: Split je bio narkomanski grad, Vinkovci – čudo neviđeno!

Treći deo: >>> Peca Panker o zabrani posle tuče na derbiju: Zbog jednog klinca sada ne idem na Marakanu

(D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Heh

    13. decembar 2016 | 22:42

    Neki beogradski klubovi nisu igrali ni košarkašku ni vaferpolo ni rukometnu seha ligu... A sada ne mogu bez nje. Vremenom ce se i fudbaleri opametiti

  • 11213

    13. decembar 2016 | 22:55

    Dajte malo ozbiljnosti... Ko je uopšte Peca? Njega si i njegovi šamarali, pitajte nekog ozbiljnog navijača sa severa ili juga ako hoćete pravu inf.

  • Kalahari

    13. decembar 2016 | 22:56

    Pustili buvu iz uefe sad a se gleda reakcija naroda,tj tenzije mrznje i sve to ostalo...liga bi bila jaka to stoji...ali zasto bi imali takvu ligu? Vracamo stare rane! Rat vam je na stadionu i poceo! Jel treba neko negde da nastrada nedaj boze nebitno dal u splitu beogradu zagrebi itd

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA