DINASTIJA! Partizan preko Zvezde do 11. uzastopne titule! (VIDEO)

"Crno-beli" nastavili dominaciju pobedom u Železniku nad večitim rivalom - 86:82

  • 1

Hegemonija je nastavljena! Partizan je i dalje šampion Srbije. Sada su "crno-beli" pehar podigli u "crveno-belom" grotlu u Železniku, gde su arhirivala savladali sa 86:82 (28:21, 20:21, 17:18, 21:22).

Eto, statistički, "crveno-beli" su dobili 30 minuta četvrte utakmice, ali je Partizan na kraju slavio. Zasluženo, jer je dobio duel koji je igran na granici regularnosti. Opet, valja pohvaliti i navijače Zvezde, koji su sada valjda shvatili da su oni snaga tima. Samo ako navijaju "normalno". Dakle, pehar još godinu dana ostaje u Humskoj, a Pešić i društvo imaju dovoljno vremena da sastave ekipu koja bi...

Dugo je trajala utakmica u Železniku. Dva sata i 16 minuta. Prekidana iz mnogo razloga, ali jedan je, mislili smo, bio "iskorenjen". Izgleda da nije, jer su pojedini navijači "crveno-belih" drmali konstrukciju koša! "Nastradali" su i svi na klupi Partizana... Pljuvanje, gađanje, polivanje... Bio je, nažalost, sastavni deo "repertoara" navijača koji su bili iza klupe.

Čini se da su previše dugo Zvezdini simpatizeri čekali ovako nešto... Ovako, na parketu se nije osećala tenzija iako je ulog u meču bio ogroman. Pobeda je Partizanu, ma znamo šta donosila, baš kao i što znamo šta je poraz "odnosio" izabranicima Svetislava Pešića.

Počelo je dobro po Partizan, u oba pravca... Sigurnom odbranom, često veoma uskom zonom na kojoj je insistirao trener Jovanović, uspeli su da neutrlizuju akcije kojima bi se lopta "spuštala" u reket. Da su raspoloženi za igru od samog starta su pokazali Omar Tomas i Milan Mačvan. Tokom prvog poluvremena su im se pridružili Petar Popović i Davis Bertans, koji je sa osam vezanih poena na kraju poluvremena prekinuo igru koš-za-koš.

Mladi Letonac je dva puta bio inicijator serija kojima se Partizan "odlepljivao". Međutim, kao i mnogo puta u ovoj seriji protivnik je to stizao. Ako Zvezdu u tri prethodne utakmice nije "krasio" šut onda je u prvih 20 minuta bio i te kako važan segment. Petar Popović je šutirao 7/7, dok je za dva promašio jednom (2/3). Zvezda je šutirala za dva šutirala 11/15, dok su "crno-beli" opet bili bolji - 12/15.

Milan Mačvan je poluvreme završio sa 13 poena (5/5 za dva), dok je Bertans izvan linije za tri šutirao 3/3. Imali su "crno-beli" u dva navrata "lepih" sedam poena. Nisu uspeli da ih sačuvaju. Pre svega zbog svojih grešaka u napadu, ali i Zvezdinog preciznog šuta. Sa dve serije 11:2 i 14:0 "crveno-beli" su se, ne samo vratili u "život", već su u 24. minutu imali i osam poena viška - 56:48.

Druga serija je bila krucijalna... Zvezda je odbranom i sjajnim šutem Partizan držala tri i kusur minuta bez poena. U tom intervalu crno-beli nisu mogli ništa da pogode, dok su Tomas i Petar Popović rešetali koš.

Partizan je imao sreće u tim momentima jer je Zvezda posle tajm-auta, koji je morao da traži Vlada Jovanović, napravila nekoliko početničkih grešaka, a i Popović je promašio. Sa linije penala crno-beli su smanjili na 52:56, a onda su oni serijom 15:0 vratili sve na početak drugog poluvremena. Zvezda za četiri i po minuta nije dala koš, a u poslednjih deset minuta ušlo se sa 65:60 za Partizan.

Oba trenera će imati dosta posla samo ukoliko krenu da analiziraju treću deonicu. Nije čudo da se napravi serija, ali košarkaša je sport u kojem se "serija često vraća serijom". Ovo je bio eklatantan primer.

Crno-beli su poslednju deonicu počeli, bar što se napada tiče, "lagano", na 24 sekunde, da bi trojkom pokušali da razbiju Zvezdinu zonu. Nije im uspelo, a onda je Čović trojkom u stadijum delirijuma. Međutim, Čović je sa dva prekršaja u napadu, ruku na srce, dva sumnjiva faula doprineo da se elektricitet u dvorani popne na maksimum. U salvi svega i svačega jedan novčić je u 33. minutu pogodio i Pešića u glavu!

Kombinovali su treneri, tražeći najbolje petorke... Zvezda je sa Čovićem na pleju dobila neku novu dimenziju, pa se vratila u "egal". Lazić je pogodio bitnu trojku, a Filip je na centru ukrao loptu Džejmsu, asistirao Tomasu za 74:71. Međutim, uz asistenciju table, omaleni plej Partizana je anulirao deficit, da bi Kecman OPET pogodio kada je, bar za Partizan, najpotrebnije.

Tri minuta pre kraja bilo je 78:74 za Partizan. Dva minuta - 78:78. Minut - 80:80. Jedan promašaj Radivojevića, 30-tak sekundi pre kraja ispostavio se odlučujuć. Krucijalan.

Još jednom, Partizan je u Železniku pobedio Zvezdu sa 86:82 i 11 put za redom otvorio šampanjac, šampionski šampanjac. Mačvan je ubacio 17, Lučić 14, dok su Tomas sa 23 i Petar Popović sa 22 bili najefikasniji akteri poslednjeg ovosezonskog košarkaškog derbija.

Pogledajte završnicu meča u Železniku

(D. Ješić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA