Mračna tajna Zvezdinih derbija: Kako su Hrvati vređali Prosinečkog i šta je Arkan uradio Šešelju pre utakmice

Podsećanje na najburnije derbije iz ugla bosanskog sudije

  • 3

Što se više priča o regionalnoj ligi u fudbalu, više je i podsećanja na raspad Jugoslavije, koji je obeležilo nekoliko utakmica.

Naravno, simbolično je krah obeležio meč Dinamo - Crvena zvezda u Zagrebu, a bilo je "vruće" i tokom duela crveno-belih sa Hajdukom u Beogradu. Arbitar tih mečeva bio je legendarni sudija Adem Fazlagić, kome nije bilo lako da smiri uzavrele strasti.

Pune ruke posla imao je u finalu Kupa na stadionu JNA 8. maja 1991, Hajduk je odneo trofej u Split sa 1:0, a duel je vrveo od nacionalističkih povika i uvreda.

- Sećam se odlično da je bilo previše provokacija između Siniše Mihajlovića, s jedne strane, i Igora Štimca, s druge. Nema šta tadašnji trener Hajduka Josip Skoblar nije govorio Robertu Prosinečkom, koji je nosio Zvezdin dres. Bio sam u situaciji da mnogo toga prećutim jer se psovalo sa svih strana. Na običnoj utakmici jedna psovka može značiti crveni karton, ali ovde su se svi tako ponašali, a sve provokacije bile su na nacionalnoj osnovi. Iz Hajduka su bili najviše kivni na Prosinečkog i on je stalno bio meta - rekao je Fazlagić za Sport.ba.

On je crvene kartone pokazao Siniši Mihajloviću i Igoru Štimcu, a u centru pažnje bio je još Ante Miše koji je čupao kosu sadašnjeg trenera Torina. On je naveo i da mu je Željko Ražnatović Arkan bio domaćin u Beogradu.

- Arkan je u to vreme bio treći čovek kluba, posle Dragana Džajića i Vladimira Cvetkovića. Upoznao sam ga u pozitivnom svetlu. Naime, pre utakmice Radnički - Crvena zvezda kazao mi je da neće dozvoliti Šešeljevim četnicima, koji su najavili dolazak, da uđu na stadion. I nisu ušli. Već mesec dana nakon toga imao sam sasvim drugačiju sliku o njemu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Roni

    19. decembar 2016 | 10:51

    Ne ponovilo se a hoće ako se forsira liga! Tu politika dirigira pravila momci igraju po cijelom svijetu i nikad nije bilo problema . Uglavnom su tamo najbolji prijatelji!

  • Komsija

    19. decembar 2016 | 10:50

    Ustase,ustase...

  • Filip

    19. decembar 2016 | 16:24

    Dajte ljudi,da prestanu te gluposti.Bacili smo skoro trideset godina u nepovrat.Prodje nam zivot i ljudi nikako da se dozovu pameti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA