≫ 

Ovako su izgledali prvi košarkaši: Pre 125 godina oni su odigrali prvu utakmicu ikada!

"Momci su se udarali, uklizavali kao na fudbalu i pesničili se kao u boksu. Pre nego što sam uspeo da ih razdvojim, jedan je već bio onesvešćen, nekoliko njih je završilo duel sa masnicama ispod očiju, a jedan je iščašio rame", prisetio se tada "otac košarke" prvog odigranog meča

  • 1

Važan dasa je bio taj Džejms Nejmsit. Da nije bilo njega, danas možda nikada ne bismo imali, recimo, Miloša Teodosića i Lebrona Džejmsa i ko zna čime bi se bavio Majkl Džordan da pre 125 godina pomenuti inovator Nejmsit nije došao na ideju da bi bilo baš dobro da se ljudi zabavljaju i takmiče tako što će ubacivati loptu u košaricu.

Bila je 1891. godina. Začeta je "Kraljica igara"  - košarka.

Pre tačno 125 godina odigrana je prva utakmica ili nešto što je ličilo na košarkašku utakmicu (mada je to zapravo bio ragbi), a malo ko je tada mogao da pomsili da će taj dan biti upamćen kao istorijski za jedan od najpopularnijih sportova ikada.

Džejms Nejsmit je bio predavač učilišta "YMCA International Training School", danas poznatom kao Univerzitet Springfild, Masačusets. Na njegovu inicijativu, dva tima koja su brojala po devet igrača zaigrala su tu novu igru u kojoj im je cilj bio da loptu, fudbalsku loptu, ubacuju u korpe koje su visile.

Rodila se košarka!

Naravno, nije to bila košarka onakvu kakvu je danas poznajemo. Daleko od toga. Zajednički je bio samo cilj - ubacivanje lopte u koš.  Čak se i Nejmsit, kome je godinu dana pre "premijere" pala napamet zamisao o novoj igri, žalio zbog toga što nije pripremio pravila, jer ono što je video tokom utakmice bila je gomila grubosti, guranja i haotičnog kretanja igrača.

- Momci su se udarali, uklizavali kao na fudbalu i pesničili se kao u boksu. Pre nego što sam uspeo da ih razdvojim, jedan je već bio onesvešćen, nekoliko njih je završilo duel sa masnicama ispod očiju, a jedan je iščašio rame - žalio se posle Nejsmit, ali momcima se svidelo.

- Posle prvog meča, zabrinuo sam se da bi sledeći put mogli da se poubijaju, ali su me oni iznova gnjavili da se igra, tako da sam morao da uvedem pravila. Ono osnovno je bilo da više nije moglo da se trči sa loptom u rukama. Posle toga imali smo jedan fin i čist sport.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA