OTVARAMO DOSIJE ''ŠAMPIONAT 1946.'' Sve o čudnom prvenstvu koje je 70 godina kasnije postalo jako bitno (VIDEO)

Postavlja se pitanje zašto je Hajduku ova titula priznata 2011. godine, a Crvenoj zvezdi ne?

  • 29
Foto: crvenazvezdafk Foto: crvenazvezdafk

Kao što smo već i najavili Crvena zvezda ozbiljno razmišlja da zatraži titulu prvaka Srbije iz 1946. godine koju su osvojili na terenu, ali im zvanično nije priznata.

Nije priznata zbog toga što je u neku ruku prvenstvo Srbije bilo kvalifikaciono za šampionat Jugoslavije naredne godine, ali s druge strane HNS je priznao tu istu titulu Hajduku 2011. godine.

>>> Zvezda traži titulu iz 1946. godine! Istu onu koju su Hrvati priznali Hajduku (VIDEO)

Malo toga se zna o toj sezoni koja je počela 30. septembra 1945. godine, a završeno je 30. juna 1946. godine.

Imalo je nekoliko etapa i igralo se po okruzima i gradovima. U prvoj zoni igrali su okruzi: Beograd, Šabac, Valjevo i Požarevac. Drugu zonu činili su okruzi Kruševca, Čačka, Jagodine i Užica. U trećoj zoni  igrali su okruzi: Niš, Prokuplje, Zaječar i Pirot, a u četvrtoj: Vranje, Leskovac, Kragujevac, kao i pobednik utakmice Sandžak (Novi Pazar) - Jedinstvo (Priština).

U eliminacionoj fazi beogradskog okruga igralo je 15 klubova koji su bili raspoređeni u grupe „Sava“ (Radnički, Beograd, Poštar, Botip, Brodarac, Građevinac i Kosmaj) i „Dunav“ (Crvena zvezda, Metalac, Borac, Grafičar, Sloboda, Drvodeljac, Vračar i Železničar).

Printskrin: Youtube/Zvezda TV Printskrin: Youtube/Zvezda TV

Posle završenog jesenjeg dela prvenstva, u grupi „Dunav“ prva je bila Crvena zvezda, ispred Metalca, a u grupi „Sava“ najbolji su bili Radnički i Beograd.  Zanimljivo, fudbaler Crvene zvezde Kosta Tomašević je postigao 21 gol i bio je najbolji strelac tog dela takmičenja.

Finalni deo prvenstva odigran je na proleće, i u njemu su učestvovala po dva prvoplasirana kluba iz svake grupe, kao i prvak iz grupe „Zemin“, Sremac. Završnica prvenstva Beograda odigrana je po jednostrukom bod sistemu od 17. marta do 5. maja 1946. godine. Posle odigranih pet utakmica, prvo posleratno prvenstvo Beograda je osvojio FD Metalac ispred OFD Crvena zvezda.

Ova dva kluba osvojila su isti broj bodova, ali je Metalac imao bolju gol razliku. Na taj način, Metalac i Crvena zvezda su se kvalifikovali za završnicu prvenstva NR Srbije.

Prvaci svojih okruga u Srbiji bili su: Borac iz Čačka (Čačanski okrug), Radnički iz Pirota (Pirotski okrug), Javor iz Jagodine (Moravski okrug), Budućnost iz Valjeva (Valjevski okrug), Zakić iz Kruševca (Kruševački okrug), Železničar iz Niša (Niški okrug), Kaćuša iz Kuršumlije (Toplički okrug), Kosta Stamenković iz Leskova (Leskovački okrug), Rudar iz Kostolca (Požarevački okrug), Sloboda iz Užica (Užički okrug), Radnički iz Šapca (Šabački okrug), Radnički iz Kragujevca (Kragujevački okrug), Jedinstvo iz Prištine (Kosovski okrug).

Printskrin: Youtube/Zvezda TV Printskrin: Youtube/Zvezda TV

Završno prvenstvo NR Srbije počelo je 19. maja, a završeno je 30. juna 1946. godine. Propozicije su izgledale ovako: Nakon poslednjeg kola biće proglašen zvanični prvak NR Srbije u fudbalu, prvi i drugi će se kvalifikovati za Državno prvenstvo FNR Jugoslavije za sezonu 1946/47, a treći će se direktno plasirati u Republičku ligu NR Srbije. Za završno prvenstvo NR Srbije kvalifikovali su se: Crvena zvezda i Metalac (Beograd), Borac (Čačak), Železničar (Niš), Jedinstvo (Smederevo) i Radnički (Kragujevac).

Svoju prvu utakmicu Crvena zvezda je odigrala protiv Borca u Čačku 19. maja i doživela je poraz rezultatom 2:1, i to je bio i jedini poraz našeg kluba u finalnom takmičenju. Na sledećoj utakmici, 16. juna, Crvena zvezda je pobedila gradskog rivala Metalac sa 1:0, a potom je pobedu zabeležila i na gostovanju, 23. juna, protiv Radničkog (2:1).

Sledeća pobeda zabeležena je u Beogradu, 27. juna protiv Jedinstva, i to čak 8:0. Poslednja i odlučujuća utakmica igrana je u Beogradu 30. juna, a Crvena zvezda je savladala Železničar sa 4:1. Na taj način, Crvena zvezda je zasluženo osvojila svoju prvu titulu prvaka NR Srbije od svog postojanja, i ta titula joj je omogućila i kvalifikaciju i učešće u prvom državnom prvenstvu FNRJ u fudbalu.

Za crveno-bele su te sezone igrali: Ljubomir Lovrić, Mladen Kašanin, Branko Stanković, Miomir Petrović, Predrag Đajić, Milenko Drakulić, Milan Krstić, Rajko Mitić, Kosta Tomašević, Jovan Jezerkić, Aleksandar Atanacković, Miodrag Savić, Đura Horvatinović, Milovan Ćirić, Ljubiša Spajić, Vladimir Pečenčić i Miodrag Petrović Mališa. Trener je bio Svetislav Glišović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jo

    22. decembar 2016 | 14:01

    A gde su bili partizani u svemu tome? Kako su igrali ligu jugoslavije a kao sto vidim nije ih bilo u prvenstvu srbije iz koga su se ekipe kvalifikovale za isto.

  • Vlada

    22. decembar 2016 | 13:42

    Zvezdi će biti priznata ta titula .... a Zagrebački klub NK Partizan nije ni postojao tada ! kada se igralo ovo prvenstvo !

  • Goran BG

    22. decembar 2016 | 15:04

    Stvar je prosta FK Crvena zvezda mora da preda dokumenraciju FSS i sa zatraži priznanje te titule šanpiona Srbije iz 1945 godine ! inače Hajduku iz Splita je priznata ta titula iz 1945 godine i tu titulu je HNS priznao Hajduku 2011 godine ! - Očekujem od FSS samo da verifikuje činjenicu i potvrdi C.Zvezdi titulu iz 1945 godine !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA