U Rijeci su nam otkrili sudbinu Regionalne lige: Neće se ni pričati o njoj do 2021. godine! (VIDEO)

Riječani imaju informacije o Regionalnoj ligi, ozbiljnije priče o organizaciji takmičenja neće biti u narednih pet godina

  • 8

U vrhu operativaca fudbalskog kluba Rijeka je generalni direktor Vlado Čohar, nekadašnji odbojkaš koji se posvetio fudbalu po završetku igračke karijere. Nije zažalio, učestvovao je u podizanju kluba na viši nivo od dolaska novog rukovodstva i Damira Miškovića, pa je trenutni rezultat prvo mesto u hrvatskom prvenstvu uz brojne druge uspehe vidljive na drugim poljima.

Klub je od odbačenih igrača Dinama napravio nove zvezde fudbala, slovenački trener Matjaž Kek dobio je priliku da napravi kontinuitet i to se već sada isplaćuje, iako Rijeka ima višestruko manji budžet od nedodirljivog zagrebačkog Dinama. Rijeka je 2012. imala prihod od 15.643.160 kuna, u 2015. se inkasiralo 129.536.377, deo petogodišnjeg plana je ulaganje u najmlađe generacije, a posećenost Web stranice je još jedan pokazatelj. Od 12.000 došlo se do skoro dva miliona poseta na godišnjem nivou, broj sponzora je rastao od 21 do 41 koliko ih je zabeleženo u sezoni 2015/2016.

>>>Bili smo u Rijeci i napravili veliku reportažu: Tamo se zaista stvara najmoćniji klub Balkana! (VIDEO)

>>>LEGENDA O CRKVI SV. NIKOLE U RIJECI: Bacili su kamen u more i rekli Srbima da tamo grade svoj hram (FOTO)

O tome i fudbalskim aspektima, za Telegraf je govorio Čohar, koji je u neobaveznom ćaskanju otkrio i da mu je žao što nije dugo imao priliku da poseti Beograd - poslednji put to je učinio 1991. godine igrajući odbojku. Sada je deo misije da se od Rijeke napravi Lester sa prostora bivše SFRJ.

- Možda se čini da Rijeka postaje kao Lester jer je Lester napravio veliki iskorak rezultatski, iako je do prošle godine malo ko znao za njih. Mi se već pet godina trudimo da od Rijeke napravimo evropsku priču i ponosni smo na to kako idemo. Moram naglasiti da je put mukotrpan, malo atipičan, ali imamo jasnu viziju i predsednika koji zna šta želi. Imamo jasne ciljeve, ekipu i trenera, pa sportski rezultat sve ubrza. U našim medijima i okruženju smo uvek isticali kako je privilegija imati ljude koji su na svetskom nivou napravili kvalitetan biznis, koji su uspeli da primene neka znanja i koji su naišli na plodno tlo. Cela ova priča je deo te sinergije, predsednik Mišković nije bio dugo u klubu, ali kao da jeste. Njegove ideje svakodnevno sprovodimo ovde, sve što možete videti na Rujevici je proizvod tog rada.

Kako gledate na istorijsku priliku da posle 10 godina dominacije svrgnete Dinamo sa trona?

- Ne gledamo na šampionsku trku kroz želju da nekog skinemo sa vrha, to zaista nije floskula, Dinamo je veliki klub i ostvario je velike rezultate u poslednjih nekoliko godina. Pokušavali smo i od njih da učimo, da vidimo šta oni dobro rade. Logistički su jako dobro posloženi, jedan su od klubova sa najviše mečeva u Evropi. Sve što smo naučili, delimično je i posledica toga što su nam pokazali put. To je moja poruka svim drugim klubovima, ne zamaramo se u rukovođenju previše terenom, u 90 minuta sve je moguće. Mi razmišljamo dugoročno, želeli bismo da imamo više sličnih klubova, da ih je više i u regionu, u vašoj zemlji. Pa da sportom zaboravimo na stvari koje nas uvek opterećuju.

Šta je ključno da privatizacija kluba protekne dobro?

- Ključna je neverovatna, skoro pa ludačka strast vlasnika. Zato što je sport grana za koju teško možemo reći da je profitabilna, sve je lepo kada ide dobro, kada uspete da komercijalizujete nekog igrača, ali je to dugoročan proces. Možda sam premlad za takvu konstataciju, ali imam utisak da smo na prostoru bivše SFRJ malo nestrpljivi. Pratimo svetske trendove i hteli bismo sutra da budemo Nemačka. Imamo potencijal i znanje, neke druge stvari nas koče. Fudbal kao takav je ipak 95 posto strasti, 5 posto je poslovna logika.

Sve više se govori o regionalnoj ligi, kakav je stav Rijeke tim povodom?

- Imamo sreću da smo postali punopravni član Evropskog udruženja klubova i kao takvi imamo informaciju iz prve ruke. Nije to ni približno toliko realno, malo su se mediji raspisali. Kada UEFA blagoslovi i napravi plan, prikaže ga državama, onda će postati ozbiljna tema i onda možemo o tome pričati. Teško je bilo šta reći sada, ali kada UEFA menja unutrašnje procese, u organizaciji koja je veoma razvijena, onda ih menja u ciklusima od tri do četiri godine. Za ciklus od 2018. do 2021. se nije ništa spominjalo, nemojte loše shvatiti, ne vidim nikakav način da krene pre 2021. sa nekom idejom. Ali tržište se brzo menja, sve je moguće.

Stižete li da ispratite dešavanja u srpskom fudbalu?

- Ne stignem da ispratim vaš fudbal, sportski sektor više to zanima, mene više interesuje logistički deo i jako lepo sarađujemo sa srpskim klubovima, Zvezdom i Partizanom, zatim i Čukaričkim koji su članovi Evropskog udruženja klubova. Pokušavamo biti u trendu i komunicirati, razmenjujemo iskustva i to vodi napred. Činjenica je da su neki naši klubovi opterećeni prošlošću, a mislim da treba gledati u budućnost, to je poruka za sve.

Foto: HNK Rijeka Foto: HNK Rijeka

Kako je klubu uspelo da napravi takve rezultate u prezentovanju u medijima i na društvenim mrežama? 

- Rijeka nema veliku navijačku bazu, grad nije baš veliki, samim tim su brojevi koje smo ostvarili prilično reprezentativni i dobri. Prati se Rijeka u celom svetu, grad je pomorski i ima puno pomoraca i Riječana koji žive vani, priča je pozitivna, svima zanimljiva i mnogi su se uključili u praćenje. Ne može se bez modernih sredstava komunikacije, a taj put koji je imao eksponencijalnu tendenciju, ipak ne može u nedogled biti eksponencijalan. Sve je teže praviti pomake jer fudbal nema pravi status u Hrvatskoj.  Mislim da je naša liga odlična, ali se o njoj loše piše jer nam je loša infrastruktura, pa fudbal kao proizvod nije zanimljiv. Razlika između Evrope i nas je što svi sednu i shvate gde je novac, svi pozitivno pričaju kako bi se sve oplemenilo. Kod nas klubovi, savez i mediji nisu na istoj talasnoj dužini, novac promiče i svi gubimo.

Koliko je Rijeka uspela da promeni imidž fudbala?

- Rijeka se trudi više od ostalih da promeni imidž fudbala, ali to je nešto što moraju svi zajedno, i država se mora uključiti u to. Fenomen medija i poimanja izmene mišljenja je toliko eskalirao da ništa klub sam ne može da reši. Moraju svi da sednu i zainteresuju se da reše problem. Savet svima je da pratimo svetske trendove, da se uključimo i komuniciramo, da pokušavamo naći zajednički jezik. Da zovemo jedni druge, biće nam bolje.

Rijeka je napravila već jedan korak koji je za druge kontroverzan, u lidera je izrastao bivši igrač Crvene zvezde Marko Vešović, kako su navijači gledali na njegov dolazak?

- Možemo navesti mnogo primera, golman Žilić je igrao u Rijeci pre 10-ak godina, Đalović je bio tu... Idemo lagano u tom smeru, ali nekad se sve može izvući u pogrešan kontekst. Gledajte, živimo na istom prostoru, možemo gledati unazad ili reći 'OK, hajde da probamo nešto da uradimo, ako ide, ide, ako ne, nema veze.' Sport vezuje ljude i ako pričamo samo o sportu, treba biti pozitivan.

Šta su naredni ciljevi kluba?

- Slogan našeg vlasnika je ispisan na zidovima svuda u klubu, 'Misli pozitivno, misli dugoročno.' To "dugoročno" je jako bitno, biće Rijeka prva. Da li ove ili sledeće godine videćemo, ali jedna titula ne čini veliku razliku ako klub nije na dobrim temeljima. Sigurno da će to biti lep uspeh za istoriju, ali treba težiti da budeš sve bolji, prvo da napravimo dobar proizvod za Hrvatsku, pa za Evropu. Mi ćemo se truditi da budemo najbolji što možemo.

(Bojan Vinulović – b.vinulovic@telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    23. decembar 2016 | 20:33

    Kad nisu bili zadovoljni sa jugoslovenskom ligom nije nam uopste sada potrebna

  • Goran

    23. decembar 2016 | 23:57

    Ta ideja moderne unitarnosti treba da se okrene ka fudbalu kao što je u košarci.Ne samo ka zajedničkim projektima u show program-u.Znači po meni DA uz dobro uređen sistem lige.

  • Drzavni projekat

    24. decembar 2016 | 08:05

    Odahnuce zvezda. Ima jos par godina da krade prvenstva u Premijer ligi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA