≫ 

INTERVJU Vešović junak Rijeke: Navijač mu obećao da će ga tetovirati ako donese titulu! (VIDEO)

Bivši fudbaler Crvene zvezde proživljava najlepše dane karijere u Rijeci, iako nije bilo sve bajkovito od početka. Ne zbog onoga što ga je čekalo u klubu, već na gostujućim terenima, gde se suočavao sa provokacijama i pogrdnim povicima sa tribina.

  • 8

Umeo je Marko Vešović emotivno da reaguje na sve, sudijske nepravde i najgore uvrede, nije bilo lako fokusirati se na loptu dok se sa tribina čuje "Srbe na vrbe" i "Šugava Rijeko, puna si Srba, ne brini Rijeko, ima još vrba", a Splićani su ga na Rujevici jednom prilikom provocirali držeći naopako okrenut Zvezdin dres uz pogrdna skandiranja.

Na sve to odgovarao je golovima i asistencijama, klub je stao iza njega i zato kao jedan od lidera Rijeke ide na odmor sa +6 u odnosu na Dinamo. Dan posle pobede nad Istrom u kojoj je asistirao za jedini pogodak na meču, za Telegraf je otvorio dušu na riječkoj Rivi.

- Tu sam već dve i po godine i predivno mi je. Polusezona je vrhunska, rezultati odlični, bez poraza smo i jedino mi je žao što u Ligu Evrope nismo uspeli da prođemo. Imali smo stvarno teškog protivnika, Basakšehir koji je sad prvi u Turskoj, to pokazuje snagu protivnika. Nismo čak ni izgubili u dve utakmice, imali smo 1:1 i 2:2 kući, ispali smo glupo. Sve ostalo što je zacrtano, ostvareno je, jesenji smo prvaci i presrećan sam jer sam igrao sve utakmice.

Armada i Riječani prihvatili su Vešovića kao nekada Dragana Žilića, koji je posle sjajnih odbrana postao miljenik publike.

- Navijači su me zavoleli, dve i po godine dajem maksimum na svakom meču, oni to vide i cene, što mi mnogo znači. Odnos sa navijačima je mnogo bitan, celoj ekipi mnogo snage daje njihova podrška, duh zajedništva je jedan od razloga za ovakav uspeh. Blizu smo istorijskog uspeha, Rijeka nikada nije bila prva, eto velike šanse, a imao sam i zanimljivu anegdotu. Jedan navijač mi je prišao i rekao da će istetovirati likove svih igrača na leđima ako osvojim trofej. Daj Bože da dođe do toga..

Vešović ističe organizaciju kluba na svim nivoima, od ekscentričnog predsednika Damira Miškovića koji je preskakao ogradu da bi slavio sa navijačima, do slovenačkog trenera Matjaža Keka.

- Rijeka je doživela veliku ekspanziju, sigurno je Rijeka u top pet klubova na prostorima SRFJ po organizaciji. To se vidi u svim strukturama kluba, po rezultatima, dve godine smo igrali Ligu Evrope. Sad ne igramo Evropu, ali u Hrvatskoj smo ispred ostalih. Sa predsednikom je super, odličan je tip, mnogo voli klub i grad. Dugo nije tu, pa kad dođe oseti dozu nostalgije i sve gleda sa velikom strašću. Radimo u odličnim uslovima, sve nam je omogućeno i na nama je da to iskoristimo na najbolji način. Što se Keka tiče, pravi je 'Nemac' po mentalitetu, sve drži pod kontrolom, rezultati sve govore o njemu. Ima čini mi se oko 75 ili 80 posto pobeda u prvenstvu otkad je došao ovde. Velika zasluga ide na njegov račun jer dosta igrača dođe i ode, nije to lako posložiti. On to uspeva iz godine u godinu.

Sa sličnim problemom bore se klubovi u Srbiji, koji promene i po dvocifren broj igrača za jedan prelazni rok.

- Imali smo slučaj da na leto ostanemo bez 13 igrača, a da je došlo osam ili devet. Mnogi su bili skeptični, a mi smo se uigrali i dominantno odradili sezonu. Imamo sistem koji trener od nas traži, maksimalno dobro smo to shvatili, pa sad već funkcionišemo po automatizmu. Mnogi znaju šta ćemo da uradimo, ali ne 'pohvataju' i već smo uspeli u nekoliko utakmica to da demonstriramo, protiv Dinama recimo koji smo pobedili na Rujevici sa 5:2.

Navijači Zvezde pamte da je Vešović "lutao" po pozicijama od bekovske do krilne, sada se ustalio po desnom boku u ofanzivi.

- I ovde sam igrao desnog beka, pa levo i desno krilo, sad sam konstantno na desnom krilu. Ustalio sam se tu i odgovara mi, dobro je što imam iskustvo na više pozicija. Sad sam došao do rutine i iskustva, dosta sam zreliji kao igrač, prošle su neke lude godine. Kad igraš u kontinuitetu, ispliva sve što možda neko misli da nemaš. Kad ceo tim igra dobro, i ti kao deo ekipe postaneš bitan, sve se odrazi na tvoj individualni učinak.

Uvrede koje je doživljavao na stadionima širom Hrvatske trudi se da ignoriše.

- Sve je to sastavni deo života i fudbala, nikada ne znaš gde će te put naneti. Nemam nikakav problem sa time, mi smo profesionalci, dajem 100 posto za klub za koji igram, tu sam maksimalno, psihički i fizički. Odnos sa našim navijačima je takav da sve to mogu da prevaziđem.

Dani iz Zvezde pamte se kroz redovan kontakt sa bivšim saigračima, nekolicina se izdvojila po druženju sa crnogorskim reprezentativcem.

- Čujem se sa Mladenovićem, Lazovićem, Mihajlovićem, Kasalicom, da nekog ne zaboravim... Imali smo vrhunsku atmosferu i hvala Bogu da smo ostali u kontaktu i nakon igranja u Zvezdi. Čujemo se redovno, mnogo ih volim i baš mi je drago da imam prijatelje za čitav život. Samo mi je žao što nismo uspeli da osvojimo trofej, ali to je fudbal. Voleo bih da to uspem sada sa Rijekom.

(Bojan Vinulović - b.vinulovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PFC KNN

    25. decembar 2016 | 18:30

    BRAVO MARKANE , SJAJAN SI , VIDELI SMO SE U VINOVCIMA JESENAS , 0-0 , IMALI STE PENAL U 95 ' ALI PREČKA , TUKLI SU TE I NA TERENU I SA TRIBINA IGRAČI ,, CIBALIJE ,, I USTAŠE SA ,, UVREDAMA ,, SVI SI IZDRŽAO , SVAKA TI ČAST , OSVOJI TITULU SA ,,RIJEKOM ,, VIDIMO SE U OSIJEKU 18.2. I NA RUJEVICI DA SLAVIMO TITULU , OBEĆAO SI DRES , POZDRAVI OCA RADETA I SVE TVOJE , ŽIVIO MAJSTORE , MAROVIĆ NS. .

  • Влад

    25. decembar 2016 | 18:54

    Браво

  • Kizo

    26. decembar 2016 | 08:52

    Je li i ovo srpski reprezentativac ili i njega prisvojiste samo zato sto je igrao u Zvezdu?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA