Otišao iz Partizana kao promašaj decenije, nasledio Gadafijevo bogatstvo i kupovao po Monaku: Javio nam se iz Tunisa (FOTO)

Posle četiri godina od odlaska iz Beograda, talentovani napadač nam je ispričao kako sada živi kao naslednik Gadafija

  • 13

Mohameda Zabiju u Srbiji pamte kao fudbalera kog je Partizan pokušavao da dovede tri godine. Kada je napokon 2012. godine, bežeći od vihora rata iz rodne Libije, stigao u Beograd - od njega se očekivalo mnogo. Ipak, problemi su počeli već nekoliko dana kasnije. Jedna za drugom, oko Zabije plele su se intrige.

LEP OPROŠTAJ OD PARTIZANA: Zabija izbačen iz stana!

Govorilo se tada da ne poštuje klupsku disciplinu, da namerno izostaje sa treninga, da ne želi da se uklopi u ekipu, da ima dosta nesuglasica između njega i tadašnjeg trenera crno-belih Vladimira Vermezovića.

Zbog svega toga, ovaj Libijac nije uspeo da prezimi u Partizanu, i napustio ga je u prelaznom roku.

Foto: Partizan.rs Foto: Partizan.rs
Foto: Partizan.rs Foto: Partizan.rs

Međutim, kada smo mu sada, četiri godine od odlaska iz Partizana, pomenuli Beograd - na licu fudbalera zaigrao je osmeh.

- Tih nekoliko meseci u Beogradu je najlepši period mog života. Voleo bih da mogu da vratim vreme i sve ispravim. Zaista mi nedostaje Srbija - iskren je Zabija.

Libijac, koji nosi i titulu princa, najviše je ostao upamćen po prijateljstvu sa Moamerom Gadafijem. Iako proteran iz Libije, nakon smrti višedecenijskog vođe, Zabija je postao jedan od Gadafijevih naslednika.

Talentovani napadač se sa Gadafijem zbližio dok je igrao za Al Itihad iz Tripolija, kojim je gazdovao Al Sad, Gadafijev sin. Zbog odanosti klubu postao je miljenik predsednika, čak i lični prijatelj. Imao je privilegiju kao malo koji Libijac.

Gadafija je smatrao bezgrešnim liderom nacije, što je i javno rekao na nacionalnoj televiziji.

- Nisam tada kalkulisao, samo sam otišao na televiziju i izgovorio da volim i i podržavam Gadafija. Zbog toga sam kod Gadafijevih neprijatelja dospeo na listu nepoželjnih. Vlast su u Libiji ubrzo posle toga preuzeli pobunjenici, i moj prijatelj i predsednik je ubijen. Bilo mi je jasno da mi revolucionari neće oprostiti prijateljstvo sa Gadafijem i da me tamo čeka smrt. Znao sam i da više ne smem da se vratim u Libiju - priseća se Mohamed Zabija.

Ono što nekadašnji reprezentativac Libije nije znao je da ga je Gadafi zbog pokazane lojalnosti uvrstio u svoje naslednike.

Podsećamo da je Gadafijevo bogatstvo procenjeno na oko 80 milijardi dolara, a ceo njegov porodični klan na 150 milijardi.

Zabija i dalje igra u Tunisu i trenutno nastupa za ekipu Esperanca. Mnogi bi rekli da uživa u nasledstvu. 

- Tačno je da sam uživao velike privilegije kod Gadafija i da sam bio jedan od retkih ljudi koji su kod njega mogli ući u kuću bez najave. I pre poznanstva s njim nisam oskudevao ni u čemu. Najviše bih voleo da je živ, nikakvo bogatstvo ne može zameniti prijatelj - zaključuje Zabija.

(J. S)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oreokasteo

    2. januar 2017 | 17:04

    Gadafi legenda. Kako su Libijci ispali glupi,trebali su da znaju da od onoga sto su imali ne moze bolje. Oni su hteli bolje i eto im sad,nemaju zemlju...

  • СрбИн

    2. januar 2017 | 17:32

    Гадафи велики човек.

  • Slobodan

    2. januar 2017 | 17:01

    ГАДАФИ није био добар само Америци. Свим Либијцима је био добар. Био је добар и за ЉУДЕ који су радили у Либији. Није дозвољавао да му вршљају по држави. Ови сада још немају ни Владу ни Државу.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA