Bili su prosek pre dolaska kod Radonjića: Zvezdini centri o kojima priča Evropa

Boban Marjanović, Maik Cirbes, Ognjen Kuzmić oživeli svoje karijere u crveno-belom, pomogli sebi i klubu da bude to što je danas

  • 60

Jedan od temelja uspeha Košarkaškog kluba Crvena zvezda poslednjih godina velikog uspona je savršen osećaj da izabre igrača na poziciji "petice". 

Dejan Radonjić i njegovi saradnici u stručnom štabu gotovo da su bez greške do sada birali centre, sa izuzetkom Sofoklisa Skorcanitisa, i kao po pravilu svaki je na svoj način utisnuo snažan pečat na uspehe i slavlja crveno-belih.

Sa Bobanom Marjanovićem, dovedenim iz Mege (2013/2015) Zvezda je podigla standarde i ono što je odlika velikih: strogo ih se pridržavala i posle odlaska gorostasnog centra u NBA ligu. "Mačke u džaku" nisu mogle da prođu na Malom Kalemegdanu, već samo kvalitet. Naravno, u granicama finansijskih mogućnosti.

- Niko posle Bobija neće biti dovoljno dobar, teško ćemo opet imati takvog centra - takvi i i slični komentari opterećivali su navijače kada se postavljalo pitanje novog čuvara Zvezdinog reketa.

Marjanovićevu ulogu najpre je sjajno preuzeo pokretniji Maik Cirbes (2014/2016), a njegovu Ognjen Kuzmić čiji je letošnji dolazak zvezdaškim krugovima propraćen uz skepsu i sumnjičavost, jer je imao loše sezone u Golden Stejtu i Panatinaikosu, ali se bivši reprezentativac Srbije igrama nametnuo kao jedan od lidera aktuelnog sastava, i što je za sve najvažnije, igra sve bolje.

Kuzmić ni u jednom timu u kojem je igrao pre Zvezde nije imao važnu ulogu, ali ni to nije bila prepreka da ga Zvezda izabere. Isto važi i za Cirbesa koji je imao ulogu drugog centra u nemačkom Bambergu. U Zvezdi, oni su eksplodirali! Zajedničko za sve njih je da su u Zvezdu stigli posle sezona u kojima su tek nagovestili potencijal, a sva trojica su punu igračku afirmaciju stekla upravo kroz Radonjićev sistem.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Priča o Radonjiću i njegovom prepoznavanju vrhunskog centra nije novijeg datuma.

Još dok je kao trener početnik vodio Budućnost umeo je da "nanjuši" potencijal u visokim igračima. Jedan od njih bio je i sadašnji centar Orlanda Nikola Vučević sa kojim je sarađivao 2011. godine, pre nego što se Vučević otisnuo "preko bare".

- Dejo je veliki radnik, zna da izvuče maksimum iz igrača i da mu podigne samopouzdanje. Voli da pruži šansu mladima. Tako je i meni, i to kada mnogi u Crnoj Gori nisu verovali u mene - biranim rečima Vučević je nedavno pričao o svom odnosu sa trenerom.

- Drago mi je da napravio veliki uspeh sa Zvezdom, što je samo još jedan dokaz njegovih trenerskih kvaliteta. U teškim uslovima u odnosu na ostatak Evrope, uspeo je da Zvezdu podigne na visok nivo - dodao je.

Još jedan centar "na glasu" koji je prošao kroz Radonjićeve ruke je i Bojan Dubljević, već godinama uzdanica Valensije. I on je, poput svih gore navedenih veliki iskorak u karijeri napravio upravo tokom rada sa sadašnjim trenerom Crvene zvezde. Bilo je i priča da bi njih dvojica mogla ponovo sarađuju kada se pojavila potreba da Zvezda angažuje centra, ali to se nije dogodilo.

- Dubljević je kvalitetan igrač, dobar čovek i meni jako, jako drag, ali on je u Valensiji i to je to - rekao je Radonjić o svom đaku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kimi bk

    30. decembar 2016 | 18:49

    Veliki Dejo ... respect

  • Mmajstor

    30. decembar 2016 | 22:32

    postoji jos jedan tubzajednicki faktor koga su svi zaboravili - Jovic. igra centra je najvise zavisna od vrste i igre plejmejkera.

  • GROBAR spalio Đenku

    30. decembar 2016 | 22:16

    Svaka cast Radonji,a govorili su pojedini Zvezdasi da treba da ide.Ne vidim zasto.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA