≫ 

Jedino smo mi bili na Novakovom treningu: Doveo je neočekivanog tenisera za pripremu pohoda na rekordnu titulu!

Srpski teniser je potpuno posvećen tome da svaki njegov sekund boravka na terenu bude besprekoran i smislen

  • 1

Od momenta kada su vladajući šampioni Novak Đoković i Anđelik Kerber predstavili žreb za ovogodišnji Australijan Open, svetska teniska scena žamori o jednom meču.

Specijalno za Telegraf iz Melburna, Vuk Brajović

Novak je imao tu “sreću” da izvuče najtežeg protivnika koga je ikada imao ovde u prvom kolu od kada je osvojio titulu u Melburn Parku – sjajnog levorukog španskog asa Fernanda Verdaska. Koliko je teško dobiti vlasnika jednog od najlepših i najubojitijih topspin forhenda sa iberijskog poluostrva – mogli smo da se uverimo pre malo više od 10 dana u Dohi, u meču u kome je Novak spasao 5 meč lopti da bi prošao dalje ka finalu i, konačno, tituli stečenoj u meču od izuzetne strateške važnosti protiv Mareja.

Ipak, svi još uvek osećaju drehtavicu koju su imali gledajući meč protiv Verdaska, kome takav nivo igre nikako nije slučajnost. Ni Novakov tim nije štedeo reči opisivajući težinu i složenost ovog zadatka – niti vremena da se temeljito pripremi za sve očekivane izazove u borbi protiv “matadora” Nanda.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Jučerašnji trening je bio jedan od najtežih koje je Novak održao u ovoj fazi turnira u Melburnu, u trajanju od celih sat i po vremena, po paklenoj vrućini – tokom kojeg su naizmenično rađene sve taktičke varijante koje se mogu očekivati u igri danas – pre svega očekujući napad forhendom posle unakrsnih razmena po diagonalama – nešto u čemu je Verdasko u Dohi pokazao da može više nego adekvatno da odgovori i čak kontra-napadne na takav način. Dosta je rađeno i na volejima, udarcima koji su presudni tokom ovakvog meča – kada se dosta servira na aut-liniju protivnika koji igra različitom rukom od vas. Ali, svi su sa posebnim nestrpljenjem očekivali šta će biti sadržaj Novakovog treninga danas, samo dva i po sata pred meč.

Usled ranijeg završetka meča Nadal – Majer, organizator je ukazao priliku Novaku da održi trening na terenu Rod Lejver Arene, poznate po svojim specifičnostima. Naime, desna strana od glavnog sudije je poznata kao teža strana za servere i igru uopšte, jer – zbog specifične pozicije stadiona u odnosu na reku Jaru koja teče u neposrednoj blizini – cirkulacija vetra ide u kontra-smeru pravca udarca igrača. Fascinantno je koliko je ovaj faktor uticao u finalnom meču prošle godine, gde su obojica igrača – a naročito Marej – izgubili preko 80% svojih gemova upravo na toj strani. U slučaju kada se igra protiv tako neugodnog servera i kros-kort igrača kao što je Verdasko, veoma je važno postaviti igru tako da se uticaj takvih faktora predvidi i minimizira.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

NOVAK SE ZA VERDASKA SPREMAO SA AUSTRALIJSKIM JUNIOROM

Ono što je najveća opasnost po Novaka u ovom meču je, bez sumnje, Verdaskova snažna igra iz strane koja otvara teren na potpuno drugačiji način nego što je slučaj kada se igra sa desnorukim igračima, i snažnim spinovanim udarcima značajno menja geometriju igre. Zato je Novakov tim za ovaj trening angažovao australijskog juniora “skoro” legendarnog teniskog imena i prezimena – Džona Patrika (Mekenroa) - levorukog igrača i veoma dobrog servera.

Da je posredi situacija od najviše važnosti, mogli smo da se uverimo i po postavci i fokusu celog Novakovog stručnog tima tokom treninga. Filgriš je stalno držao paralelu, prateći Novakovo kretanje sa prednje strane, postavljanje tela i prebacivanje težine pri riternu. Vajda je, u istovetnoj pozi kao da on prima servis, stajao iza Novaka, gledajuci bukvalno svaki milimetar njegovih kretnji pri riternu, pogotovo vodeći računa na mesto gde Novak udara lopticu i kako mu telo “prolazi” ka osnovnoj liniji posle udarca. Posle svakih 5-6 takvih udaraca, njih dvojica su se konsultovali, uz Vajdinu demonstraciju kako je on video to što je Novak radio i na šta bi bilo važno dodatno obratiti pažnju.

Stameni australijski junior Patrik imao je za zadatak da što više oponaša stil servisa koji će Verdasko primenjivati večeras – sa dosta “kika” i “slajsa”, gađajući takozvanu “T” liniju, mesto gde se spajaju dva servisna polja. Trideset prvih servisa na T liniju, pa trideset drugih servisa na T liniju.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Onda – trideset prvih servisa u telo, pa trideset drugih, i, na kraju – po trideset prvih i drugih servisa na spoljnu liniju. Vajda - celo vreme u stavu za primanje servisa, nisko sagnut, posmatra svaki milimetar Novakovih kretnji. Novak – na najvišem nivou koncentracije, izuzetno pazeći da posle svakog riterna zvučno izdahne dva puta – da bi oslobodio disajne puteve za napore koji slede u nastavku poena. Miljan Amanović stoji sa strane i prati Novakovu motoriku, prilazi u pauzi da da svoj komentar.

Zatim Novak menja stranu, odlazi na spomenutu, vetrovitu osnovnu liniju – i kreće sa servisom. Naravno, kako i protivnik – tako i on: gađa T liniju, duboko i sigurno, solidnom jačinom – ali najčešće ne toliko jako kao što će servirati u meču – radi izbegavanja mogućih manjih povreda.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Na momente nastavlja poen, simulirajući tok poena po njegovim očekivanjima – nastojeći da mu dvoručna bekhend paralela bude “izabrano oružje” za sticanje prednosti. Traži toliko potrebnu dubinu udarca, dobro znajući opasnost koja vreba od Verdaskovog fenomenalnog top spin forhenda – ako se desi da lopta padne po sredini terena. Ritern, disanje, rad nogu, kraća razmena, viner – i tako u nizu, tridesetak puta.

Prošlo je tačno pola sata od početka treninga – i vreme je za druge aktivnosti pred meč : tuširanje, obrok, razgovor sa timom o strategiji i komunikaciji sa “boksom” tokom meča. Zahvalnost i zagrljaj sa australijskim juniorom, bez slikanja, i brzo napuštanje terena za nastavak priprema i rituala pred meč. Amanović i Novak odlaze prvi, da bi se lakom masažom telo pripremilo za meč – a Vajda i Filgriš ostaju da se još malo prosavetuju o svemu viđenom.

I Rod Lejver Arena se sprema za ovaj spektakl – 300 čistača pročešljava svaku stolicu i red za otpatke, ništa manji broj članova specijalne policije pretražuje prostor za sumnjive predmete. Svi moraju da budu spremni u svom domenu – jer ovo je veliki spektakl u najavi, jedan od najzanimljivijih mečeva prvog kola u nedavnoj istoriji. Iz svega viđenog od njegovog dolaska u Melburn, Novak je potpuno posvećen tome da svaki njegov sekund boravka na terenu bude besprekoran i smislen – u pohodu na stvaranje još jednog rekorda u njegovoj karijeri. Pohod ka sedmoj tituli u Melburnu, jednoj više od legendarnog Roja Emersona, počeo je.

Srećno, majstore!

>>> FANTASTIČNA PRIČA TENISERA KOJI JE TRENIRAO SA NOVAKOM: Beker mi traži da ga "šetam", a ja prebledeo!

Baner AO, Australijan open 2017

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miodrag Novi Sad

    17. januar 2017 | 13:32

    Tako je legendo...do najsitnijih detalja....Do kraja...AO...007....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA