ANALIZA TELEGRAFA IZ MELBURNA: Šta mogu Rafa i Rodžer? Hoće li ''romantični ofanzivac'' zaustaviti Endija?

Specijalno za Telegraf iz Melburna - Vuk Brajović

  • 1

Poklonici tenisa imali su prilike da uživaju u zanimljivom danu na Australijan Openu, koji je svojim rezultatima potvrdio da se teniska scena (napokon) menja, i da se već vidi kako će dosadašnji favoriti, nosioci, specijalisti za ove ili one turnire i oni koji budu verovali da je “njihova loptica poslednja” gubiti auru nepobedivosti, i – ako ne budu nalazili načine da “restruktuiraju” svoj odnos prema takmičenjima i pripremama za njim – morati pre nego kasnije da ustupe prostor za pobednike njihovim mlađim ili manje afirmisanim izazivačima.

Specijalno za Telegraf iz Melburna - Vuk Brajović

Baner AO, Australijan open 2017

Iako je, na osnovnom nivou, iznenađenje u pogledu konačnog rezultata nešto što je prirodno u tenisu kao igri sa čak tri strana tela (reket, žice, loptica), menjajućim površinama (šljaka, beton, trava, sintetika) i ambijentom u kome se igra (dvoranski, stadionski i na otvorenom), razlog zašto neko na kraju pobedi nekoga ne predstavlja nerešivu enigmu – bez obzira na njihov rang ili nedavno prikazane rezultate na prethodnim turnirima.

Pojavom nove tehnologije koja pospešuje rad na treninzima, pripreme za meč svih vrsta, analitiku i introspekciju u protivnikov sistem i strategiju igre – krug igrača koji imaju “pravo na nadu” i, sa odgovarajućim voljnim momentom i igračkim tonusom na dan nastupa – mogu da zabeleže pobedu i protiv njihovih dojučerašnjih idola – prirodno biva sve veći.

Novi metodi treninga, kao i nova generacija trenera koji nemaju previše skrupula prema “teniskim veličinama” i svoje igrače podstiču da “sanjaju otvorenih očiju” – polako ali sigurno stvara novi pokret u tenisu koji već slavi svoja prva dostignuća na najvećim svetskim teniskim takmičenjima.

Možda glavni žreb Australijan Opena ove 2017. neće biti dovoljno reprezentativno “platno” za upečatljiv prikaz tih kretanja, ali se jasno nazire da niži nivoi takmičenja – čelendžeri, kvalifikacije za velike turnire itd. – “izbacuju” sjajne mlade igrače koji iz svoje katkad “surove” takmičarske arene izlaze naoštreni da pobodu svoju zastavu na “bojnom polju” onih poznatijih – čim pre im se ukaže šansa.

Foto: Guliver/ Clive Brunskill/Getty Images Foto: Guliver/ Clive Brunskill/Getty Images

Ne, danas ne ne može smatrati potpunim iznenađenjem pobeda Zvereva nad Federerom, Tima nad Nadalom, Evansa nad Berdihom, Medvedeva nad Congom, Edmunda nad Đokovićem, Fratanđela nad Marejem.

Iskustvo će imati “svoju reč”, ali nikada neće preglasati nečiju dobru igru na “Dan D” – niti nadomestiti fatalno opuštanje i predrasude pre i tokom meča. Odlično je da se to napokon dešava na široj skali u današnjem tenisu – jer – to je pravi sport, a sve ostalo – mediji i marketing.

DVA IZNENAĐENJA U ŽENSKOM TENISU

Ženski tenis, nešto više podložan prethodno opisanim faktorima, danas je “proizveo” dva iznenađujuća rezultata u vidu pobeda Makarove (imala dobijen meč u dva, pa morala da se “čupa” u trećem setu) protiv jedne od favoritkinja za polufinale, Cibulkove – kao i pobeda kvalifikantinje Brejdi protiv 14. nosioca Vesnine. Njen sledeći izazov dolazi u liku Lučić-Baroni koja je “overila” svoju pobedu nad turnirskom favoritkinjom Radvanskom i traži ulazak u četvrtfinale kao verovatno krajnji domet njenog nastupa u Melburnu.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Ipak, mišljenje je da su predviđanja Telegrafa pred početak turnira za taj deo žreba “na mestu”, i da će Karolina Pliškova biti ta koja će imati priliku da u polufinalu ponovi pobedu protiv Serene Vilijams sa prethodnog Grend Slema u Njujorku. Ako bi u tom delu žreba stvari trebale da budu jasne, deo žreba oko prvo-rangirane braneće šampionke Kerber (Muguruza, Kirstea) i naročito oko veteranke Kuznjecove (V.Vilijams, Pavličenkova, kvalifikantkinja Bartel) je dosta neizvestan.

Šanse su fifti-fifti da se ne ponovi finale iz 2016. – zbog ne baš stabilne igre Kerber u gornjem – a veoma dobre igre Pliškove u donjem delu žreba. Kod muškaraca – “Iznenađenje Istomin” je pokazao teniskom svetu da je momak od “čvrstog teniskog materijala” i, još jednom pobedom u pet setova protiv Karenjo Buste nagovestio možda još sjajnih pobeda u svom najboljem Grend Slem izdanju ikada.

MOŽE LI ZVEREV DA ZAUSTAVI ENDIJA?

Kada dobijete Đokovića u pet setova, i uspešno primenite sve lekcije iz tog meča na dalje nastupe – niko (osim možda Marija – i donekle Raonića i Federera) nije nepobediv. Pitanje je koliko će fizički biti “svež” da se u borbi za četvrtfinale suprotstavi Dimitrovu (ili Gaskeu) – a odgovor bi mogao da bude poznat “već” krajem prvog seta tog meča.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Naravno, sa izostankom Đokovića iz tog dela žreba, “geometrija” četvrtfinalnih mečeva se donekle menja – i prestavlja nam susrete dosta izjednačenih protivnika – što možda najavljuje duge mečeve i malo veći zamor pred borbu sa Raonićem ili Nadalom za ulazak u veliko finale.

Posle sjajne pobede protiv budućeg velikog asa svetske scene – Aleksandra Zvereva – Rafu očekuje repriza finala Monte Karla 2016. i meč sa atletički impresivinim – ali i iskusnijim Monfisom – izazov na koji Rafa zna odgovor, uz neizostavni intenzitet i upornost zbog kojeg je Francuz u čak 12 od 14 morao da “položi reket” pred “majstorom iz Manakora”.

Ako su protivnici u “Đokovićevom” delu žreba dosta poznati jedni drugima pred naredne mečeve, velika misterija “Marijevog” dela žreba je upravo meč prvog nosioca protiv lucidnog i fizički veoma spremnog Miše Zvereva, negovaoca teniske romantike iz ere igre “servis – volej”. Da li će ofanzivni tenis još jednom “kapitulirati” pred najboljim defanzivcem današnjice – videćemo u meču koji će sigurno obilovati briljantnim potezima sa obe strane.

Ako je ishod meča Conga – Evans relativno izvestan, a onog u kome se sreću Vavrinka i Sepi donekle manje – okršaj Federer – Nišikori bi svakako mogao da prođe i kao finale nekog Mastersa – a ovoga puta “samo” kao najjači meč četvrtog kola u Melburnu.

Ovi mečevi će nam pokazati da li je Vavrinka prevazišao hronične “dečije bolesti” prvih kola Gren Slem turnira i pripremio se za borbu za najviši plasman, da li je Federer (skoro) opet “onaj stari” (pred kim je Berdih “isčezao” u tri seta) – i da li će odluka o tome ko će biti finalista iz ovog dela žreba biti donesena u veoma neizvesnim okolnostima.

Neka i bude tako, jer se – bez obzira na sve “čari vidovnjaštva” – u tenisu tada najviše uživa!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Раднаскела

    21. januar 2017 | 12:38

    Не замарајте се, Мареј осваја.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA