Bura oko Trampove kontroverzne poruke muslimanima nije zaobišla ni meč Srbija - SAD!

Nova bura oko Trampa, ovaj put fudbalska

  • 12

Novi kontroverzan potez predsednika SAD Donalda Trampa bio je tema i tokom meča SAD - Srbija u fudbalu, pa je kapiten Amerikanaca Majkl Bredli izneo mišljenje o zabrani da se muslimanima izdaju vize.

Naime, Tramp je potpisao izvršnu uredbu o imigraciji kojom se državljanima sedam zemalja – Irana, Iraka, Sirije, Jemena, Sudana, Somalije i Libije – vize neće izdavati naredna tri meseca, dok je sirijskim izbeglicama ulazak zabranjen na neodređeno vreme.

Tramp je uredbu obrazložio time da želi da spreči da “radikalni islamski teroristi” ulaze u SAD, što su osporila Državna tužilaštva 15 saveznih američkih država. Nastao je i fudbalski problem, Mersad Momeni neće moći da igra sa svojim timom, a dolazi iz Irana. Zato se oglasio fudbaler Toronta Bredli, koji je igrao za veliki broj engleskih klubova, a za SAD je zabeležio 126 nastupa.

- Iskreno verujem da su SAD zemlja koja je uvek otvorena za sve ljude širom sveta, koja im daje šansu za bolji život, šansu koju inače ne bi imali. Mislim da je to veliki deo našeg identiteta. Ljudi vole da kažu kako žive u najvećoj zemlji sveta, verujem da je način na koji smo širili ruke ka svima to i dokazivao. Gledajte, nema lakih odgovora na ovo pitanje, kada je u pitanju politika i sve u vezi sa njom, mislim da ova odluka nije samo razočaravajuća, već i opasna. Kao ponosan Amerikanac, nadam se da ćemo naći način da idemo napred i da nađemo način da budemo bezbedni, ali da ne izgubimo stvari koje ovu zemlju čine velikom - rekao je Bredli, a mnogi su osudili njegovu izjavu smatrajući da je suviše blaga prema novom predsedniku, zbog čega se on ponovo oglasio na društvenim mrežama.

- Pre nekoliko sati dao sam intervju Grentu Volu, posle 15 minuta priče o fudbalu i nacionalnom timu, pitao me je šta mislim o Trampovoj odluci da zabrani muslimanima putovanje u SAD. Korektno pitanje, ali me je našlo nespremnog. Nije prijatno dati jak odgovor kada nisi imao priliku da sve razjasniš, dao sam odgovor gde sam pokušao da objasnim kako razumem da je to učinjeno iz bezbednosnih razloga, ali i da vrednosti i ideali naše zemlje ne smeju biti žrtvovani. Verujem u to što sam rekao, iako sam bio mekan. Deo koji sam izostavio je koliko sam razočaran, kada je Tramp izabran, nadao sam se da će predsednik biti drugačiji od kandidata Trampa. Ksenofobija, mizoginija i narcisoidna retorika bi mogla da se zameni skromnim i umerenim vođenjem zemlje. Pogrešio sam, posledni potez je novi primer nekog ko ne može voditi ovu zemlju napred i ko je van dodira sa njom - naveo je Bredli.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA