INTERVJU, SLOBODAN BRANKOVIĆ: Još sam rekorder koji brine o atletici

- Kao organizatori, bezbroj puta smo se dokazali. Ne samo da će „Kombank arena“ biti sjajno pripremljena, a borilišta savršena, već će, siguran sam, i brojni gosti iz Evrope upoznati Beograd u najlepšem svetlu - poručio je generalni sekretar Atletskog saveza Srbije

  • 0
Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Slobodan Branković, bivši atletičar, rekorder, reprezentativac. Sada, generalni sekretar Atletskog saveza Srbije i direktor Lokalnog organizacionog komiteta.

Šta je zajednički imenitelj dve funkcije jedne ličnosti?

- Sada sam bivši atletičar i reprezentativac, ali još rekorder. Zajednički je imenitelj ovih funkcija – atletika. I ono najvažnije, kao bivši atletičar mogu da najodgovornije radim svoj današnji posao. Jer, kao kada se za nekog novinara kaže s dozom romantike, da je prošao sve, od kurira, preko novinara do glavnog urednika, baš takav je bio i moj put u ovom sportu.

>>> Branković apeluje: Ulaznice za atletiku se nikada do sada nisu ovako prodavale, obezbedite ih na vreme

Kao takmičar bili ste, da se tako izrazim, na jednoj strani, sada kao funkcioner na drugoj. Koliko je iskustvo takmičara doprinelo uspešnom poslu sada, na tako odgovornoj i zahtevnoj funkciji?

- Nebrojeno puta mi se činilo da, kao takmičar, nemam onaj tretman kakav bi trebalo da imam,  kako u klubu tako i u reprezentaciji i ne samo ja već i moje kolege, da se malo ulaže u atletiku, iako je to bazični sport. I sada sam tog uverenja, ali, sada sam ja onaj koji, na neki način, brinem o atletici. Činim šta mogu i koliko mogu, ali sam često u dilemi da li sam dovoljno učinio, da sam mogao više.

Printskrin: Telegraf Printskrin: Telegraf

Da li lakše i bolje spoznajete probleme, potrebe i zahteve današnjih asova naše atletike?

- Svakako, mada imam utisak da je sada bolja situacija. Ulaže se u vrhunski sport, možda još uvek nedovoljno, ali se ulaže. Naravno da lakše dolazim do zajedničkog rešenja, jer razumem atletičare, njihove zahteve, potrebe...

Uslovi rada, teninga i, uopšte, bavljenja atletikom sada i u vaše vreme?

- Atletika je mnogo napredovala. Način treninga, pripreme, psihofizička sprema, stručnjaci koji rade s atletičarima, to su čitavi timovi i malo šta se prepušta slučaju. Radi se studiozno, nauka je preuzela veliki deo kada su u pitanju treninzi, način priprema, opterećenja...

Koji su osnovni preduslovi za uspešno bavljeno sportom, posebno atletikom?

- Pre svega fizičke predispozicije, a zatim voljni momenti, posvećenost sportu, a onda dolaze spoljašnji faktori, treneri, timski rad, finansijski uslovi.

Foto: S. Župljanin Foto: S. Župljanin

Pred vratima smo najvećeg izazova naše atletike i organizaciono i takmičarski, Bar kada je reč o Srbiji. Kakav je utisak? Možemo li sve da iznesemo na zadovoljavajući način i da, pride, na „našem terenu“ i pred svojom publikom napravimo "setvu" medalja?

- Organizaciono tu dilema nema i neće ih biti. Kao organizatori, bezbroj puta smo se dokazali. Ne samo da će „Kombank arena“ biti sjajno pripremljena, a borilišta savršena, već će, siguran sam, i brojni gosti iz Evrope upoznati Beograd u najlepšem svetlu. Što se tiče medalja, sigurno je da će ih biti. Imamo izvrsne asove i ja čvrsto verujem da će ovo evropsko prvenstvo takmičarski biti izuzetno uspešno.

Iako nezahvalno, koliko medalja prognozirate za Srbiju?

- Zaista je nezahvalno prognozirati jer će u Beogradu biti enormno mnogo kvalitetnih atletičara, a svima je jedan cilj – biti najbolji. Imamo svoje adute i ja verujem u njih.

Foto: Ass Foto: Ass

Da li se pripreme naših atletičara odvijaju po planu i da li su potpuno pokrivene finansijski?

- Za sada sve teče po planu. Sredstva su obezbeđena, plan se u potpunosti odvija onako kako je zacrtano i tu nema nikakvih dilema. Na atletičarima je da se pripreme maksimalno i da se pokažu i dokažu.

Koliko je država Srbija “stala” iza ove grandiozne sportske manifestacije?

- Uz veliku podršku Vlade Republike Srbije, koja je preko Ministarstva za omladinu i sport finansirala organizaciju ovog događaja, kao i ogromnu podršku grada Beograda i svih sponzora i donator, ovaj događaj će biti organizovan na najvišem mogućem nivou i verujem da će dobiti najviše ocene.

(Telegraf-rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA