Da li je ovo kraj jedne fudbalske ere Barselone? (FOTO)

Kako je glavni favoriti za osvajanje Lige šampiona praktično završio učešće u istoj već u prvom meču osmine finala?

  • 24

Nekadašnjeg fudbalera Barselone Luisa Suareza (ne, nije u pitanju aktuelni napadač Katalonaca) mnogi nisu za ozbiljno shvatali kada je početkom 2015. godine izašao u javnost i rekao ''Bojim se da je Barsina era sa Lionelom Mesijem blizu kraja.''

 

Čovek koji je odigrao preko 120 utakmica za Barselonu upozorio je tada bivši klub na nešto što je velikom broju navijača prošlo kroz glavu posle ubedljivog poraza Katalonaca od PSŽ-a u Ligi šampiona (4:0).

 

>>> Trener Barse poludeo: Čak trojica držali Luisa Enrikea kako ne bi pretukao novinara (VIDEO)

 

Nije u pitanju samo rezultat koji nikada u istoriji Lige šampiona nije sustignut u revanšu. U pitanju je štuckanje tokom čitave sezone, loša izdanja ključnih igrača, atmosfera u timu, sve češće priče da Mesi napušta Nou Kamp...

 

''Balon nezadovoljstva'' jednostavno je pukao u utorak veče na Parku Prinčeva i postavlja se pitanje DA LI JE OVO KRAJ JEDNE ERE BARSELONE?

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Pitanje koje na prvi pogled zvuči surovo, ali i pitanje koje će se, verujemo, sve više i više analizirati u danima koji su pred nama.

 

Nije tajna da je Mesi nesrećan i da nije u dobrim odnosima sa Luisom Enrikeom. kada smo već kod njega, svima je jasno da će po isteku ugovora na leto napustiti klub.

 

>>> Kad Barselonu napuniš sa četiri gola, moraš ovako da slaviš u svlačionici (VIDEO)

 

A čini se da je i pitanje trenutka kada će Mesi i Nejmar krenuti u Mančester. Argentinac u Siti, Brazilac u Junajted kod Murinja.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Da se ozbiljno premišlja da ode iz kluba Mesi je pokazao time što odugovlači sa produžetkom saradnje. Moguće je da ga opterećuje i pritisak fudbalske javnosti da se nigde nije dokazao osim u Barseloni. za razliku od Kristijana Ronalda koji je sav svoj raskoš pokazao u Junajtedu, Realu, pa čak i reprezentaciji. Mesi nije ni tamo...

 

Nesrećan fudbaler je najgori fudbaler za tim. A ko bolje može da usreći Lea nego njegov bivši učitelj Pep Gvardiola.

 

>>> Da li ste videli trenutak kada je fudbaler PSŽ-a petom proturio Mesiju loptu kroz noge? (VIDEO)

 

- Mnogo puta nismo videli ništa od Mesija na utakmici, a onda BUM. Jednim potezom reši utakmicu. Večeras u njemu nije bilo želje za borbom - rekao je odmah posle meča nekadašnji štoper Junajteda Rio Ferdinad, sada stručni komentator.

 

Loših 90 minuta protiv PSŽ-a ne može, ali i ne sme, da izbriše sav sjajan posao koji su Katalonci godinama unazad uradili. Ali kako objasniti to što Mesi, na primer, nikada do sada nije doživeo da ne uđe u kazneni prostor. Da ima dva pasa manje nego njegov golman ter Štegen i da izgubi oko 70 odsto duela. Posle jednog je Barselona i primila gol.

 

Printskrin: Twitter

Printskrin: Twitter

 

Čak ako Mesi i Nejmar na leto budu i dalje nosili crveno-plavi dres, to neće značiti da era nije gotova. Verovatno će biti, jer Andreas Inijesta više nije onaj stari. On više ne može da igra na vrhunskom nivou. Nema snage i - iskreno - izgleda staro. Doduše, kompletna Barsa je izgledala kao grupa staraca protiv PSŽ-a. Francuski tim ih je apsolutno fizički nadigrao.

 

Rame uz rame sa Inijestom mogli bi da stanu Buskets i Pike. Čini se da i njihovo vreme polako prolazi i kada oni nisu u elementu, Barsa nije ona ista. Busketsu bi verovatno bilo lakše da je umesto Gomesa igrao Rakitić, ali ni to ne može da prikrije njegove ''siromašne'' partije ove sezone.

 

Buskets se posle meča žalio na lošu taktiku, ali je priznao i to da su ih Sveci ''fizički i psihički nadigrali.'' Iskusni 28- godišnji vezista morao je bolje da se postavi na onaj presing PSŽ-a. Dosta je tu rupa bilo...

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

U Barseloni nešto jednostavno ne funkcioniše kako treba. To nije onaj tim u koji se svet zaljubio. Ranije je uvek ''iskočio'' neko od fudbalera da popuni prazninu ukoliko ovi vodeći nemaju dan, ali u poslednje vreme toga nema. Kada ih ne ide - onda su svi u ''kanalu.'' Ponovo su postali zavisni od Mesija, a već smo ranije rekli da on nije srećan.

 

Izgleda da su se malo i umorili. Da je došlo do zasićenja. Možda im je samo potreban novi trener kako bi ih podstakao na neki drugi način, uneo neku novu energiju. A možda je samo došlo do psihičkog pražnjenja tima. Solucija koja je svakako gora nego ona prva. Jer, trener se lako zameni.

 

Za kraj, nikako ne bismo smeli da zaboravimo 2014. godinu kada se pitanje kraja ere takođe postavilo. Izgubili su finale Kupa, titulu od Atletika, ispali u Ligi šampiona od Bajerna... A onda je došao Luis Enrike i već naredne sezone uzeo i Ligu šampiona i Primeru, ali i Kup Kralja.

 

Svi su izgledi da ćemo ponovo morati da sačekamo leto kako bi dobili odgovor na pitanje ''Da li je ovo kraj jedne ere Barselone?''

 

Sada možemo samo da se pitamo kako je glavni favoriti za osvajanje Lige šampiona praktično završio učešće u istoj već u prvom meču osmine finala?

 

(M.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Interceptor

    15. februar 2017 | 12:40

    Nikad takvi klubovi nece propasi mogu da imaju padove u igri kao i svaki klub ali da je kraj ere daleko bilo

  • Nbg

    15. februar 2017 | 12:56

    Ako ne prime go u Barseloni biću tu svasta...kec kao vrata dolazi i 2 plus prvo pol i 3 plus ili 4 plus cela utakmica

  • ALJ

    15. februar 2017 | 12:14

    Jedan poraz i kraj ere,ma dajte.Zato je nas fudbal katastrofa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA