≫ 

Tri ZAŠTO zbog tri nelogična razloga koja Jokića teraju da razmišlja da odjavi Srbiju (VIDEO)

Bez obzira na to šta pričali čelnici Denvera, šta žele navijači u Srbiji, odluka da li će igrati za reprezentaciju Srbije je samo NJEGOVA

  • 16

Poslednjih dana srpsku košarkašku javnost je izdrmala informacija da najbolji srpski igrač u NBA Nikola Jokić najverovatnije neće moći da nastupi za Srbiju na Eurobasketu 2017. u Turskoj.

>>> JOKIĆ SE OGLASIO: Evo šta kaže o igranju za reprezentaciju na Eurobasketu! (VIDEO)

Ova vest nije još konačna i zvanična, jer ima mnogo vremena do okupljanja reprezentacije (početkom jula), a ni Jokić nije obavio razgovore sa čelnicima Denvera, a ni Jokić nije bio siguran da će igrati, jer je plan da se vrati u avgustu u Denver , baš u jeku priprema za Eurobasket!

- Doći će i kondicioni trener u Srbiju na dve nedelje, plan je da se vratim u avgustu. Ne znam zapravo… Moram da razmslim dobro o nacionalnom timu, videćemo - rekao je Jokić i tu već skrenuo pažnju da nije baš siguran za Eurobasket.

Naime, informacija je da Denver želi (Bitno je ovo želi, a ne naređuje, jer to nema ni pravo) da Jokić leto provede u radu sa njihovim treninzima kako bi se fizički spremio za narednu sezonu, jer žele da bude vođa tima koji će ih odvesti u plej-of.

Ove godine je doigravanje izmaklo za jednu pobedu, ali svi u Denveru veruju da već sledeće godine mogu da se nađu među 16 najboljih ekipa.

E sad, postoji nekoliko nelogičnosti ui vezi sa informacijom oko neigranja Jokića, ali fokusiraćemo se samo na tri.

Printskrin: Youtube/Denver Nuggets Printskrin: Youtube/Denver Nuggets

3. Denver je samo izrazio želju da Jokić preko leta radi sa njihovim trenerima (bar je tako preneta informacija od strane agenta) a nije izričito zahteva da Jokić mora da propusti igranje u nacionalnom timu. Osim, ako nije morao da čita između redova i da shvati, ako je bilo neke poruke u kojoj se insistira da mora da ostane.

2. Zašto bi Denver sada, baš ovog leta odlučio da popravlja fizičku spremu Jokića? Zašto nije to radio prošlog leta?

I na kraju pitanje, zašto bi uopšte popravljao fizičku spremu najboljeg igrača tima, koji je već probio okvire svog maksimuma u NBA.

Imao je odlične role od po 30, 40 poena, 15, 17 skokova i 10,12, 14 asistencija na nekim utakmicama tako da ne deluje da nije fizički spreman. Sa druge strane, momak igra glavom a ne fizikalijama, i možda mu više mišića i nije potrebno (Setimo se Rebrače i kako su njega nabildovali i potpuno mu oduzeli onu njegovu prednost - brzinu i skok)

Foto: Guliver/Srdjan Stevanovic/Getty Images Foto: Guliver/Srdjan Stevanovic/Getty Images

Nema sumnje da bi oni mogli da mu unaprede fizikalije, ali priča da on treba da bude vođa da ih uvede u plej of je nerealna, jer košarku igra 12 igrača i retko kad jedan može da bude taj koji donosi uspehe i titule (Odličan primer Majkl Džordan, koji je godinama bio najbolji igrač lige, ali je tek posle sedam sezona uspeo da se domogne finala i da osvaja titule, ali kada je ekipa kompletiana (četiri godine od Džordanovog dolaska) Pipenom, Rodmanom, Kartrajtom, Armstrongom i drugima.

1. Igranje za reprezentaciju je lični stav i želja i niko ne može da zabrani igraču u NBA da ne igra. Stvar je samo u tome šta će on izabrati klub ili reprezentaciju?

Čak je i sam direktor košarkaškog saveza SAD Džeri Kolanđelo rekao:

- Odluka je u nadležnosti igrača. Ali, važno je znati da se igrači osećaju spokojnije kada imaju podršku svojih klubova - kaže Kolanđelo.

Dobri primeri su Bojan Bogdanović dok je igrao za Bruklin Netse. Oni su mu predložili/naredili da mora da leto provede sa njima, ali je on odbio i rekao da mogu da raskinu uigovor ako hoće jer će on igrati za Hrvatsku na Eurobasketu 2015 u Francuskoj.

Da nesreća bude veća imao je povredu zgloba i potres mozga, ali je naravno nastupio uprkos "savetima" kluba.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Puno mi znači reprezentacija - rekao je nedavno Bogdanović i dodao

- 2015 godine sam imao dosta pehova, s tim da mi taj potres mozga nije toliko smetao, koliko me mučio taj zglob. Možda ljudi toliko ne znaju, ali kad sam se vratio u Brukin nakon reprezentacije, nisam uopšte zbog tog zgloba mogao učestvujem na kampu uoči sezone. Kad su mi tamo pogledali zglob, videli su da ne mogu trenirati. E, sad, što mi znači igrati za reprezentaciju? Ma, puno mi znači - rekao je Bogdanović i dodao:

- Kad sam počinjao da igram, cilj mi je bio igrati za reprezentaciju Hrvatske, nije mi cilj bio igrati za Bruklin, Cibonu ili Fenerbahče. Nisam ni gledao niti razmišljao ni o jednom klubu, samo mi je cilj bio igrati za Hrvatsku. Čast mi je što svako leto mogu predstavljati Hrvatsku. - rekao je Bojan Bogdanović.

Foto: Guliver/ Elsa/Getty Images Foto: Guliver/ Elsa/Getty Images

Imate još bolji primer Darija Šarića koji je pre nekoliko dana zbog povrede zgloba završio sezonu, mada kasnije Filadelfija nije ni ušla u plej-of. Posle sezone on se odlučio opoaviti i doći na pripreme reprezentacije, a prvo pita je medija je bilo kada se vraća u Filadelfiju

- Kada ću se vratiti u Filadelfiju? Ne znam. Ovog leta igram za reprezentaciju. Pripreme započinju u julu. Biću zauzet ceo avgust i spetembar. To je sve što sada znam. Želim se malo odmoriti nakon sezone i popraviti svoju igru za sledeću sezonu - objasnio je Šarić.

Onda je usledilo pitanje novinarke, zašto mora igrati za reprezentaciju

- Ne znam. U Hrvatskoj je malo drugačija kultura. Igram za Hrvatsku otkako sam bio klinac. Igram za Hrvatsku celo leto, svako leto već devet godina u uzrastima U16, U17, U18, U19, U20. Igrao sam stalno i to mi znači puno. Imamo dobru ekipi i nastavit ću igrati za reprezentaciju sigurno u sledećem periodu - objasnio je Šarić američkim novinarima.

Dakle, da rezimiramo. Odluka da li će Jokić igrati za Srbiju je samo njegova i nikakvi Denveri to ne mogu da promene.

(D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тутор

    20. april 2017 | 13:10

    Ражнатовић је тај који одлучује, никакав Денвер, а ни Јокић.

  • Sava

    20. april 2017 | 13:18

    Ne daj se Nikola da te lome srcem odluci šta želiš

  • Šah mat

    20. april 2017 | 15:37

    Има времена да се одмара, април, мај, јун, јул, четири месеца, мало ли је. Према томе, Јоле, не дроби пуно него играј за Србију

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA