Novak vraća krunu već na Olimpijskim igrama

Naš teniser će, međutim, imati problem da i na kraju ove sezone bude prvi na svetu, jer brani ukupno 4.160 bodova, dok Federer brani 170 bodova manje

  • 2

Pobeda Rodžera Federera na Vimbldonu označila je kraj jednogodišnje vladavine Novaka Đokovića, ali i povratak Švajcarca na vrh. Sada skoro 31-godišnji Rodžer dokazuje, tek da ne pametujemo mnogo, da je najbolji svih vremena.

Naravno, i dalje će biti onih koji će osporiti konstataciju, ali put od Australije i njegovog poraza od Novaka, kada je izgledalo da je "udario u zid", pa do trave "Sve engleskog kroket i tenis kluba", pokazuju da šampion ostaje šampion.

Federer sada ima 75 poena prednosti u odnosu na Novaka. Federer, sportista, koji je ostvario gotovo sve u tenisu oborivši pri tome svaki rekord i dalje ima želju da pobeđuje i osvaja. Sledećeg ponedeljka će prestići i Pita Samprasa po broju nedelja provedenih na vrhu ATP liste.

Međutim, do kraja godine nas očekuje zanimljiv rasplet, jer odnos bodova koje brane prva tri igrača je manje-više sličan. Đoković na kontu ima 4.160, koje mora da "odbrani". Federer brani 170 manje, dok Nadal ima "samo" 1.980 za odbranu. Opet, Španac je u "minusu" oko 2.000 bodova pa nam sve "dođe na isto".

Prvo sledeće takmičenje, koje bi moglo da promeni izgled ATP liste, je ono koje će ponovo igrati na vimbldonskoj travi - olimpijski turnir. Zlato, osim slave, statistički vredi i 750 bodova. Srebro 450, a bronza 340. Bodovi iz Pekinga se, naravno, ne brane, a svako ko bude igrao 1. kolo dobiće pet ATP bodova.

Posle londonske trave sledi selidba na američki beton, gde Novak, koji je ove sezone već pokazao da nije nepobediv, ima težak zadatak da odbrani 3.600, pošto je 2011. osvojio gren-slem u Njujorku (2.000 bodova), masters u Montrealu (1.000) i finale Sinsinatija (600).

Za razliku od njega, Federer ima 990 bodova osvojenih u Americi, dok će kraj sezone biti naporniji za njega, jer je prošle godine osvojio Bazel (500), Pariz (1.000) i Masters kup (1.500). Nadal do kraja godine ima najlakši posao, a jedino mesto gde bi mogao da izgubi koji poen je "Flešing medouz", jer tamo mora da dođe do finala, ako želi da ostane na "nuli".

Rafa iz Montreala i Sinsinatija nosi zbirno 190 bodova, što znači da će se razlika, i ako prva dvojica tenisera sveta odbrane svoje poene, smanjiti.

(D. J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • strikla

    9. jul 2012 | 15:41

    PREDSEDNICE (Noleta tako zovu ako neko nezna) sta bi !? Usra se ti na prvom koraku ko kokoska. Nikad vise od tebe nece biti nista a svemu tome je kriv Tomislev Nikolic jer je postao Predsednik umesto tvog pajtasa Tadica. Na takav nacin igrati je sramota, barabo DS-eovska !!

  • hercegov grad

    9. jul 2012 | 17:21

    kad sam mu vidio oca u prostorijama DS-a kako ceka pobedi Tadica,odmah sam znao da sa,dobrim igrama Noleta nema nista.Nole je bio sportista Stbije,a ne DS-a,cim se stvari promenile kola su krenula niz brdo.Tesko je to zaustaviti,a ne vratiti na vrh.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA