SVE O ZABIJI: Voli Gadafija, mrzi Ameriku, ne jede meso, tuče sudije i "zabija" sa 40 metara (VIDEO)

Libijac neće da jede meso ukoliko nema garancije da je životinja od koje potiče to meso zaklana dok je bila okrenuta prema istoku, što je jedno od pravila islama

  • 1

Samo nekoliko nedelja je bilo dovoljno da Muhamed Zabija postane miljenik navijača Partizana i fudbaler "crno-belih" o kojem se definitivno najviše priča. Što zbog fudbalskog umeća, što zbog nekih stvari van terena koje su potpuni novitet za fudbal u Srbiji.

Zabija je još pre nekoliko godina trebalo da stigne u Partizan, ali je transfer realizovan tek ovog leta. Najbolji je igrač Libije u ovom trenutku i jedna od najvećih zvezda tamošnjeg sporta. Ali, ne sme da se vrati u domovinu zbog političkih stavova. Bio je vatreni pristalica režima Moamera Gadafija, što ga je posle rata u Libiji učinilo "personom non grata" u ovoj afričkoj zemlji. Zabija zbog podrške Gadafiju ne sme da se vrati u zemlju, a celu porodicu je preselio u Maroko, gde je kupio kuću. Jedan od razloga što je želeo da pojača Partizan je i činjenica da gaji simpatije prema Srbiji.

- Istina je, nepoželjan sam u rođenoj zemlji, jer sam podržavao Muamera Gadafija! Otkako se politička situacija u Libiji promenila, po instrukcijama Amerike, svi oni koji su bili za Gadafija se smatraju neprijateljima! Zato sam otišao, ali je moja porodica ostala tamo. Gledao sam neke snimke NATO bombardovanja Srbije, kada sam tražio informacije o Partizanu i vašoj zemlji. To je Amerika... Ako nije kako oni požele, odmah započinju rat i počinju da bombarduju. Sličnu sudbinu je doživela i moja Libija. Zato mi je lepo u Srbiji, naši narodi su oduvek bili prijateljski povezani, oduvek smo se lepo slagali i podržavali - rekao je Zabija pre par dana za "Novosti".

Zabija je, pored političkih pogleda, zanimljiv i zbog verskih principa islama kojih se slepo drži. Libijac je iz tih razloga tokom priprema na Pohorju imao problem sa ishranom. Dok osatak tima "počisti" sve što nađe na stolu, Zabija ostane gladan. Zbog ubeđenja ne jede svinjetinu, ali su svi bili iznenađeni njegovim zahtevom da neće jesti ni ostalo meso (piletina, govedina, jagnjetina...) ukoliko ne dobije čvrste garancije da je životinja od koje potiče meso zaklana dok je bila okrenuta prema istoku. Taj ritual je nešto što propagira islamska vera, ali ga se mali broj sportista muslimanskih ubeđenja i pridržava...

Još kada dođe ramazanski post, trener Vermezović će morati ozbiljno da se pozabavi Zabijom. Podsetimo, pre nekoliko godina je Žoze Murinjo u Interu tražio od Salija Muntarija da batali post jer neće imati dovoljno snage za treninge i utakmice, i izazvao žestoku osudu islamske zajednice.

Da vredi "istrpeti" Zabijine zahteve, Libijac je pokazao na debiju protiv Šturma, kada je "zabio" evrogol sa 40 metara. U domovini je već sa 18 godina važio za zvezdu, a već tada je pokazao i nemiran temperament. Na meču afričke Lige šampiona je nokautirao sudiju i zaradio šestomesečnu zabranu igranja fudbala. U prvom meču po povratku na teren postigao je dva gola u finalu libijskog Superkupa i postao miljenik navijača.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PFCISLAM

    11. jul 2012 | 20:34

    Sto se tice muslimanskih obicaja i ishrane u pravom si klubu Zabija!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA