≫ 

Srbija bez Bogdana, Tea, Jokića i Bjelice u kvalifikacijama za Mundobasket!

Osim selekcije SAD i ostale evropske selekcije neće moći da računaju na svoje NBA igrače tokom kvalfikacija za Svetsko prvenstvo 2019.

  • 13

Nakon osvajanja srebrnih medalja na poslednja dva velika takmičenja, košarkaška reprezentacija Srbije moraće da igra od novembra 2017, pa u naredne dve godine bez petorice najboljh igrača.

Tačnije bez igrača iz koji nastupaju u NBA ligi.

Razlog za neigranje NBA igrača kako američki, srpskih, tako i svih ostalih evropskih selekcija jeste promena pravila FIBA gde sve selekcije moraju da igraju kvalifikacije. A za igrače iz NBA je to skoro nemoguće.

Srbija sada ima trojicu NBA igrača Bobana Marjanovića, Nemanju Bjelicu i Nikolu Jokića, a očekuje se od sledeće sezone još dvojicu Bogdana Bogdanovića i Miloša Teodosića. Jedino ako se Bogdanović i Teodosić ne predomisle, pa ne odu u NBA što je malo verovatno.

Praktično bi bez jedne petorke i to možda i prve igrali kvalifikacije za Mundobasket 2019.

Podsetimo, kvalifikacioni ciklus trajaće dve godine za svako izdanje Mundobasketa. Podrazumevaće šest prozora po ciklusu, koji će biti organizovani u sistemu novembar – februar – jun – septembar – novembar – februar.

To praktično znači da u novembru i februaru NBA igrači neće moći da igraju, jer nijedan klub ih ne bi pustio da napuste sezonu na sedam dana, dok bi u junu i septembru možda mogli da pomognu, jer je tada pauza u NBA.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Ali, Srbija ima mnogo dobrih igrača tako da će selektor Aleksandar Đorđević imati priliku da mlađe igrače gurne u vatru.

Na narednom Mundobasketu u Kini učestvovaće 32 ekipe – domaćin, pet afričkih selekcija, sedam iz regije Azija-Pacifik, sedam predstavnika Južne i Severne Amerike, kao i 12 iz Evrope.

Ali, kako Srbiji tako i drugim selekcijama. Ovde bi mogle da profitiraju selekcije koje imaju manje igrača u NBA.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ☆☆☆

    3. maj 2017 | 15:34

    Pa momci,Jokiću pre svih i ostali..izvolite odazovite se sada svi,razvalite i osvojite ovo Evropsko prvenstvo pa nećete ni morati da igrate kvalifikacije za svetsko.Ajmo!

  • Mandra

    3. maj 2017 | 14:38

    Spremnim majstorima ne trebaju klafikacije i pripreme

  • Miloje Bubanja

    3. maj 2017 | 16:42

    vratice se stefan markovic u reprezentaciju i uz jovica i vasilija micica.. mi imamo opet najbolje igrace na poziciji broj 1, pozicija 5 musli,raduljica.kuzmi,stimac .. pozicija 3 i 4 velickovic,macvan,stevan jelovac.simonovic... ima ih dosta da ne nabrajam... pozicija 2, andjusic,guduric,nedovic,oni mogu i na poziciji 1.. ne brinite,bice nam onda lakse da se domognemo SP.. verujte mi.. mada nece biti toliko zanimljivo kao sto bi bilo sa teom,jokicem i bogdanom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA