≫ 

Božidar Maljković novi predsednik Olimpijskog komiteta Srbije! (VIDEO) (FOTO)

- Naša obaveza je da pobeđujemo, jer ništa ne uspeva tako kao pobeda - poručio je u govoru novi predsednik OKS

  • 5

Olimpijski komitet Srbije dobio je novog predsednika! Jedini kandidat bio je proslavljeni košarkaški trener Božidar Maljković, koji će ubuduće biti prvi čovek srpskog sporta.

S obzirom na promenu Statuta i prijavljivanje kandidata u prethodnom periodu, Maljkovićev mandat neće trajati pune četiri godine. Dok je on na čelu komiteta, srpski sportisti će proći kroz olimpijski ciklus za letnje Igre u Tokiju 2020, kao i za zimske u Pjongčangu 2018. godine.

Takođe izabrani su i članovi Izvršnog i Nadzornog odbora OKS.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović
Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović
Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

>>> Jevrosimović, Danilović, Gajić, Milica Mandić... Ko su novi članovi Izvršnog odbora OKS (FOTO)

Skupština je izabrala 10 od 19 kandidata, među kojima su Veselin Jevrosimović, Predrag Danilović, Zoran Gajić... Takođe, na predlog Božidara Maljkovića kao predsednika OKS u Izvršnom odboru su se našli i Milica Mandić, Bogdan Obradović i Žarko Zečević.

OVAKO JE IZGLEDAO TOK SEDNICE SKUPŠTINE OKS

Olimpijski komitet Srbije

13.50 - Generalni sekretar OKS dalje biti Đorđe Višacki, koga je takođe predložio Božidar Maljković, kao novi predsednik OKS. Nakon njegovog izbora je i završena izborna Skupština Olimpijskog komiteta Srbije.

13. 48 - Božidar Maljković je kao novi predsednik OKS imao pravo da predloži tri člana izvršnog odbora. Predložio je Milicu Mandić, Bogdana Obradovića i Žarka Zečević i svi oni su jednoglasno izabrani.

13.45 - IZABRANI I ČLANOVI NADZORNOG ODRBORA!

Po broju glasova izabrana su sledeća tri člana Nadzornog odbora: Vulević Dušan, Dugalić Veroljub i Kojić Željko.

13.40 - IZABRANI ČLANOVI IZVRŠNOG ODBORA!

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Izato je 54 glasačkih listića, u kutiji se nalazilo 54 važećih listića.

Ovo je broj glasova koji su dobili kandidati:

- Banović Branko 12 glasova, Zoran Gajić 44 glasova, Danilović 41 glas, Đurković Božidar 22 glasa, Žugić Snežana 38 glasova, Ilijašević Stevan 5 glasova, Ilić Milivoje 13 glasova, Radivojević Vladeta 32 glasa, Veselin Jevrosimović 44 glasa, Kokeza Slaviša 5 glasova, Milorad Krivokapić 34 glasa, Majstorović Darko 10 glasova, Milinković Zdeslar 13 glasova, Nišović Mirko 51 glas, Petković Nenad 37 glasova, Popović Iva 37 glasova, Suturović-Bogdanović Irena 7 glasova, Trajković Željko 45 glasova, Đendić Zoran 17 glasova.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Na osnovu broja glasova izabrano je sledećih 10 članova Izvršnog odbora

Mirko Nišković, Željko Trajković, Veselin Jevrosimović, Zoran Gajić, Predrag Danilović, Snežana Žugić, Nenad Petković, Popović Iva, Milorad Krivokapić i Radivojević Vladeta.

13.30 - ZAVRŠENO GLASANJE ZA ČLANOVE IZVRŠNOG I NADZORNOG ODBORA, IZBROJANI GLASOVI

Delegati su glasali za kandidate i nakon toga je određena kafe pauza dok se nisu prebrojali glasovi. Članovi Skupštine biraju 10 članova izvršnog odbora od 19 kandidata, a takođe se biraju i tri člana od 5 kandidata za Nadzorni odbor. Brojanje glasova je nakon 45 minuta završeno i sada će biti proglašeni izabrani članovi Izvršnog i Nadzornog odbora.

11.50 - BOŽA MALJKOVIĆ IZABRAN ZA NOVOG PREDSEDNIKA!

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović
Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Jedini kandidat za predsednika OKS obratio se prisutnim delegatima i u govoru ukratko opisao kakav će biti njegov program.

- Dragi prijatelji, nisam poslušao sugestije mnogih ljudi, koji su mi rekli da napišem govor, pričaću iz glave, a ona nije mala, kao što možete da vidite - našalio se Božidar Maljković, a zatim nastavio sa govorom u kojem je istakao da će ulagati u talente, da razmišlja o budućnosti srpskog sporta, da će angažovati finansijskog eksperta da se bavi tim sektorom, da će putovati po Srbiji i da će podnostiti izveštaje i na mesečnom planu.

Takođe je istakao i da neće praviti razliku između velikih i malih sportova, čak će, kako kaže dati prednost malim sportovima. Naglasio je i da je podrška Vlade Repzublike Srbije velika, a takođe

Čestitao bih Vladi Divcu za sve što je učinio za olimpijski pokret, žao mi je što nije ovde trenutno. Takođe bih čestitao i osvajačima medalja, i olimpijcima i paraolimpijcima. Ono što sam počeo u malom klubu Ušće, prožimalo se kroz ceo moj život u svim klubovima u kojma sam bio.

FINANSIJAMA ĆE SE BAVITI EKSPERTI

Olimpijski komitet Srbije

Prvi princip kada sam počeo da radim bio je pomalo smešan. Ko hoće da jede supu, nema para za salatu. Taj princip ćemo primeniti i ovde. Neću potpisati nijedan ugovor koji makar i za milimetar neće poboljšati srpski sport. Ja ni u svojoj porodici ne brinem o finansijama, tako da ću za to da angažujem stručnjaka koji se bolje razume u to. To ne znači da nećemo trošiti tamo gde treba, na talente i na osobe na koje vredi trošiti. Moramo da razmišljamo o budućnosti našeg sporta.

ULAGAĆEMO U TALENTE, MISLIMO NA BUDUĆNOST, NEĆEMO PRAVITI RAZLIKU NA MALE I VELIKE SPORTOVE

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Oni koji su bili jaki na poslednjim Olimpijskim igrama, možda neće biti na sledećim. Moramo da vodimo računa o budućnosti jer biologija čini svoje, oni koji su bili dobri, zbog starenja mogu da budu lošiji. Moram da se vratim na drugo pravilo koje želim da primenim u radu OKS - niko ne sme da radi više od nas!

- Prvi sam dolazio i poslednji odlazio iz sale, tako će biti i ovde. Olimpijski komitet neće gasiti svetla, ne priznajem podelu na velike i male sportove. Čak ću i prednost dati malim sportovima, jer kada se osvjio 15 medalja, niko ne pita da  li je došla od mog sporta košarke, ili streljaštva ili nekog trećeg sporta.

- U mojoj glavi su neke veće ideje, želja mi je da našim junacima omogućim da dalje osvajaju medalje. Obilazićemo Srbiju, bićemo više u kolima nego u kancelariji.

IMAĆEMO MESEČNE IZVEŠTAJE, POLITIKA VLADE SRBIJE JE IDEALNA ZA SPORT, DISLOCIRAĆEMO NEKE SPORTOVE U UNUTRAŠNJOST

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović
Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Kao što je rekao Makron, želim da budem skroman i radan predsednik. Imaćemo mesečne izveštaje, više kontakata i radićemo na obostrano zadovoljstvo.

Politika Vlade Republike Srbije je trenutno najbolja za sport. Oni žele da dislociraju neke sportove iz Beograda u unutrašnjost. Davno sam predlagao, zašto mora KSS da bude u istom gradu. Bolje da federacija bude u Beogradu, a recimo sedište lige u Vrnjačkoj banji.

Iz sistema treba da pravimo armaturu srpskog sporta. U sportu se čuda stvaraju, ona se ne dešavaju. Ozbiljno ćemo ući u svako selo, nećemo pratiti diskriminaciju između bilo kakvih sportova. Olimpijski komitet mora da bude svest i savest srpskog sporta. Da čujemo od vas sve što želite da kažete, da bude i svađe i sukoba mišljenja, ali i da to bude kuća mirenja.

TRIJUMFALNI CITAT FIDELA KASTRA ZA KRAJ GOVORA - NAŠA OBAVEZA JE DA POBEĐUJEMO

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Poslednje što želim da kažem jeste maksima koju je izmislio Fidel Kastro - Naša obaveza je da pobeđujemo. Ništa ne prolazi tako dobro kao pobeda. To je sve što sam hteo da vam kažem. Bio bih srećan ako mi date to zadovoljstvo da predsedavam ovom organizacijom, to bi bilo najveće priznanje u mom životu.

11.30 - Godišnji finansijski izveštaj OKS prezentovao je generalni sekretar Đorđe Višacki. On je istakao da je u prethodnoj godini ostvaren prihod od 683.060.000 dinara, dok su rashodi bili 682.821.000 hiljada. Finansijski izveštaj za 2016. godine je posle izlaganja Višackog jednoglasno usvojen.

11.15 - Verifikaciona komisija je potvrdila da su se stvorili uslovi za rad i početak sednice. Prisutna su 54 od ukupno 66 članova Skupštine, te su stvoreni uslovi za početak sednice. Usvojen je i dnevni red sednice Skupštine onako kako je i predložen.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

BIOGRAFIJA BOŽIDARA MALJKOVIĆA

Božidar Maljković (65) je rođen u Otočcu u Hrvatskoj, a košarkašku trenersku karijeru počeo je u malom beogradskom klubu Ušće još sa 19 godina. Potom je bio pomoćnik Bratislava Đorđevića u Radničkom sa Crvenog krsta, pa asistent Ranku Žeravici u Crvenoj zvezdi.

Nakon toga počinje njegov vrtoglavi uspon. Na preporuku Ace Nikolića preuzima Jugoplastiku iz Splita i sa njom osvaja titulu prvaka Evrope 1989 i 1990. godine i tri titule prvaka Jugoslavije 1988, 1989. i 1990. godine.

Kasnije odlazi u Barselonu i gubi finale Kupa Šampiona od Jugoplastike 1991, a sa francuskim Limožom osvaja titulu 1993. godine.

Prvak Evrope je bio i sa Panatinaikosom 1996. i to je prva titula grčkih klubova. U svojoj riznici ima i evropski Kup Radivoja Koraća 2001. godine, te dva prvenstva Francuske, Kup Španije, dva Kupa Francuske i Kup Grčke.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...i td

    9. maj 2017 | 12:44

    Sramota drzave i sporta srpskog. Na silu izabran,sramota.

  • Ekica

    9. maj 2017 | 11:23

    on izbran pre godinu...

  • Nikola

    9. maj 2017 | 13:20

    Sramotno! Menjaju statut da bi mogao on da bude predsednik. Jel statut postoji da bi se po njemu radilo ili da ga vi menjate kako vam se cefi?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA