Na barjaku Delija iz Gračanice je momak čiju tragičnu priču nikako ne smemo zaboraviti! (FOTO)

Sećanje na ovu tragediju čuvaju mnogi u Gračanici, a u tome učestvuju čak Holanđani, Grci, Česi, Poljaci...

  • 1

Delije su u Gračanici napravili lep ambijent na utakmici, ali je bilo i podsećanja na potresna dešavanja i žrtve koje nipošto ne smemo zaboraviti. Tako se na jednoj zastavi našao i lik Dimitrija Popovića, 17-godišnjaka koji je tragično izgubio život.

Popović je kao đak Medicinske škole surovo ubijen 5. juna 2004. ispred kioska brze hrane u Gračanici, ubica je pronađen i osuđen na šest i po godina, ali je to mala kazna za bezumni čin mržnje. Ubica se nalazio u automobilu marke Audi i pucao je Dimitriju u potiljak iz kalašnjikova.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

U njegovu čast se održava i memorijalni turnir "Igramo fudbal, pamtimo Dimitrija" od 2005. godine, a podsećanja na tragediju prilično su potresna.

- Čim smo čuli pucnje, potrčali smo u tom pravcu. Zatekli smo već grupu okupljenih i jezivu sliku, mrtvog Dimitrija i njegova tri druga, koji su sa svojih glava čupali kosu, od šoka, tuge i bola - svedočio je 2004. za Novosti Sveta Stefanović, predsednik Srpskog nacionalnog sabora Metohije.

I pored potpunog šoka, drugovi ubijenogDimitrija, koji su se posle rafalne pucnjave i četiri hica iz kalašnjikova bacili na pod, uspeli su da zapaze vozilo i deo registarskih tablica, o čemu su odmah obavestili obližnju policijsku stanicu.

Trojici zločinaca je preprečen put, pronađeno je i oružje, a nakon dva sata javljeno je i ocu Draganu, koji je nesrećnog Dimitrija na nosilima poneo kući. Otac nije dozvolio da telo ode u albansku bolnicu u Prištini, niti u međunarodni patološki centar u Orahovcu, insistiralo se da obdukciju uradi specijalista za sudsku medicinu Slaviša Dobričanin ili Patolozi iz Niša, a da sve tužnije, među ubicama je čak bio maloletnik, Albert Krasnići, koji je osuđen. Labinot Gaši je oslobođen.

Sećanje na njega ne bledi, ovaj put je sačuvano i kroz jedan barjak koji se vijorio na utakmici koja je imala humanitarni karakter.

Memorijalnom turniru su se odazivali do sada mnogi navijači Zvezde, Vojvodine, OFK Beograda, Budućnosti iz Podgorice, Borca iz Banjaluke, pa čak i Zenita, Slavije Prag, CSKA Moskve, Tventea, Olimpijakosa, Visle...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    25. maj 2017 | 11:17

    Gde je partizan na memorijalnom turniru... Neznam dal da se smejem ili da placem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA