NEMA DILEME: Hrvati priznali da Srbiji pripadaju sve jugoslovenske medalje

- Sve novonastale države primljene su u MOK kao nove članice, a Srbiji se računalo članstvo SFRJ, pa tako i rezultati. Mi tu ne možemo ništa napraviti - rekao je predsednik Hrvatskog olimpijskog odbora

  • 2

Predsednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša rekao je u intervjuu "Jutarnjem listu" da Srbiji pripadaju sve olimpijske medalje koje je Jugoslavija osvojila od Olimpijskih igara 1920. godine u Antverpenu do onih u Seulu 1988. godine.

Povod za intervju bilo je razjašnjenje pravila Statuta Međunarodnog olimpijskog komiteta, po kojem je Srbija naslednica svih medalja u pomenutom periodu i što ove godine očekuje jubilarnu stotu olimpijsku medalju.

Mi tu ništa ne možemo napraviti. To je odlučeno još 1992. godine. Naime, sve novonastale države primljene su u MOK kao nove članice, a Srbiji se računalo članstvo SFRJ, pa tako i rezultati - rekao je Mateša.

Predsednik HOO dodao je da olimpijske medalje nisu predmet sukcesije bivših republika, pa da HOO nikad nije pred međunarodnim telima ni pokretao bilo kakvo pitanje da se, eventualno, "zamrznu" medalje Jugoslavije i da njene uspehe dele sve države nastale nakon njenog raspada. Prema Matešinim rečima,"takva su pravila igre".

- Za nas su hrvatski osvajači medalja u dresu Jugoslavije hrvatski olimpijci, ali formalno-pravno HOO ne može sebi pripisati te medalje - kaže Mateša.

- Zbog toga uz imena osvajača olimpijskih trofeja Matije Ljubeka, Đurđice Bjedov, Mate Parlova, Franje Mihalića, Vlade Lisjaka, Kreše Ćosića i brojnih drugih hrvatskih sportaša piše "Srbija" - navodi "Jutarnji list", i dodaje komentar "Nepravda za sve". U nastavku se dodaje da su hrvatski sportisti u pojedinačnoj konkurenciji osvojili 14 olimpijskih medalja, a kao članovi ekipnih sportova 27.

(Telegraf.rs / Jutarnji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA