Da li se danas menja istorija ženskog tenisa? Halep juri titulu i prvo mesto, a mlada Letonka želi iznenađenje!

Jelena Ostapenko je tek napunila 20 godina i ostvarila najveći uspeh ulazak u finale Gren Slema, a da li može korak dalje protiv Simone Halep saznajte u ovom tekstu

  • 0

Ulog za Simonu Halep na današnjem finalu Rolan Garosa ne može biti veći! U svojem drugom Grend Slem finalu (izgubila 2014. protiv Šarapove upravo u Parizu), rumunka ima priliku da se, osvajanjem svog prvog trofeja na najvišem nivou takmičenja, takođe po prvi put domogne i mesta broj 1 na WTA listi. Istovetni dupli trijumf pobedom u finalu Pariza svojevremeno je ostvarila i naša Ana Ivanović (2008. godine), prekjuče prigodno nagrađena od strane organizatora turnira u sećanju na njene sjajne nastupe - posle njenog (preranog) povlačenja sa turneje pre 6 meseci.

Specijalni izveštač Telegrafa iz Pariza Vuk Brajović, powered by Motorola Moto Z

Čudesno ostavši u konkurenciji posle dva meča koja je skoro izgubila (Kasatkina i Svitolina – u kome je bila u zaostatku čak sa 6-3 i 5-1) Simona je ko zna koji put pokazala da je jedan od najvećih kam-bek fajtera u tenisu uopšte – kvalitet zbog kojeg se na čelo njenog tima vratio prethodno samoudaljeni dugogodišnji trener Deren Kejhil.

U kontrolisanoj pobedi protiv Pliškove – iako u tri seta – Halep je sprečila svoju protivnicu da, ulaskom u finale, stupi na čelo WTA bodovne liste. Uspevši da neutrališe pretnju čehinje pri rezultatu 4-3 u konačnom setu, rutinski je privela meč kraju na svoj servis – stekavši priliku da napokon ostvari svoja dva sportska sna – istovremeno - i donese još jednu WTA titulu na Balkan.

Simpatična letonka Jelena Ostapenko proslavila je istovremeno 20. rođendan, ulazak u finale jednog Grend Slem turnira i svoj najveći karijerni uspeh do sada – pobedom u tri seta protiv svoje vršnjakinje Timee Bačinski iz Švajcarske (rođene istog dana). Time je postala druga igračica bez statusa nositeljke posle jugoslovenke Mime Jaušovec (1983) kojoj je to pošlo za rukom.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug1

Iako je izraziti favorit, Halepova će morati da prikaže vrhunsku igru da bi se izborila sa velikom pretnjom koju staložena Ostapenko može da “isporuči” u današnjem finalu. “Nikada nije lako igrati protiv mlađe igračice” – napominje Halep, svesna izazova koji je očekuje. S obzirom na zaista visok ulog za nju u finalu, blagi pritisak od samog povoda bi mogao da utiče na njenu igru na početku meča, što bi Jelena svakako mogla da iskoristi. Biće zanimljivo videti da li će Halep uspeti da parira inače veoma jakim udarcima mlade latvijke, elementu igre koji je presudio svajcarkinji Bačinski. Simonino glavno oružje – preciznost i brzina – u Ostapenko bi mogle da vide ravnopravni izazov po toj osnovi, tako da bi broj neiznuđenih grešaka izazvanih takvim stilom igre bio prvi indikator toga u čije će ruke na kraju otići trofej.

Iskustvo i teniski pedigre Simone Halep protiv mladosti i snage Jelene Ostapenko – uz upornost i izgaranje na terenu kao zajedničke odlike obe igračice – sadržaji su koji će ovom finalu dati posebnu draž. U momentu kada su velike šampionke Serena Vilijams, Marija Šarapova, Viktorija Azarenka odsutne sa turnira iz raznih razloga - a nedovoljno oporavljena Petra Kvitova i prethodno eliminisane Venus Vilijams i Karolina Pliškova van forme koja bi im mogla obezbediti konačnu borbu sa “srebrninu” na Rolan Garosu – brzina, borbenost i lucidnost Simone i Jelene obećavaju zanimljiv tenis i neizvestan ishod pedesetog finala u ženskoj konkurenciji od ustanovljenja Open ere upravo ovde na Otvorenom prvenstvu Francuske!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA