≫ 

Mi ne kalkulišemo kad Hrvatska pozove: Jake reči kapitena "vatrenih" posle Saletove izjave! (VIDEO)

Šarićeve i Đorđevićeve reči i dalje odzvanjaju, dok Srbija čeka konačnu odluku Nikole Jokića.

  • 13

Selektor košarkaša Srbije Aleksandar Đorđević izazvao je pozitivne reakcije u Hrvatskoj izjavom o njihovom nacionalnom timu, što je za Telegraf potvrdio kapiten nacionalnog tima Roko Leni Ukić.

Sale je bio dva puta velika noćna mora susedima, kao igrač i kao selektor poslednji put na Olimpijskim igrama, a njegova reč ima veliku težinu u Srbiji zbog radosti koju nam je doneo pišući košarkašku istoriju.

Put do olimpijskog srebra prošle godine vodio je preko Hrvatske u četvrtfinalu, a sada se Sale suočio sa problemom oko sastavljanja ekipe jer je sve izvesnije da Nikola Jokić neće učestvovati, iako se zvanična potvrda čeka.

Između redova, Đorđević je svoje nezadovoljstvo time provukao na konferenciji za štampu, kada se divio potezu Darija Šarića, koji nije dozvolio Filadelfiji da utiče na njegov izbor.

- Hrvatska je tim koja je imao odlično leto i zamajac iz kvalifikacija, sigurno imaju veliku bazu, imaju igrača koji je dan po završetku svoje sezone imao odgovor na pitanje šta će raditi tokom leta - ma ja dolazim da igram za reprezentaciju! Ma ne razmišljam uopšte o tome, ja sam u reprezentaciji. Oni imaju igrače koji apsolutno ne kalkulišu u tom smeru - jasan je bio Đorđević, koji je prošle godine bio još oštriji kada je postojao problem oko nastupa Bobana Marjanovića.

>>>Đorđević saopštio spisak i najavio: Idemo u borbu na medalju na Eurobasketu! (VIDEO)

>>>Šta li im je to spremio? Đorđević se đavolski nasmejao kada je najavio pripremne mečeve: Igračima će se to jako svideti (VIDEO)

>>>Ovo su Đorđevićeva iznenađenja na spisku: Nema dvojice koju su možda svi očekivali! (VIDEO)

Iz svog ugla, paralelu je napravio i Roko Leni Ukić, kapiten Hrvatske.

- Nema se šta mnogo komentarisati, svaka je situacija za sebe, ne poznajem vašu situaciju najbolje. Svaki igrač ima svoju politiku, interes. Ja sam od 18. godine u reprezentaciji i to vidim kao čast i obavezu, kako bih ti rekao... To je u krajnjoj liniji i želja da se nešto napravi, nismo nikad ništa osvojili i imamo još jedan dodatni motiv.

- Srbija je mnogo toga osvojila u poslednje tri godine, možda neki igrači smatraju da su dali svoje, da je to dovoljno. Teško je povući granicu šta je ispravno, šta nije. Gde je granica, dok te telo služi, dok nema boljih, dok nešto ne osvojiš... Pretpostavljam da se radi o Jokiću za kog se ne zna hoće li ili neće doći - počeo je Ukić priču za Telegraf, uz konkretniji osvrt na ovakve situacije.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Ja ne volim te nerešene situacije, ako pričam o svojoj reprezentaciji, meni bi bilo draže da neko koga nema iz ovog ili onog razloga kaže da neće igrati. Ja to mogu razumeti, ne mogu da opravdam ali mogu da razumem. Ali ne volim kad neko zavlači, pa se ne javlja na telefon, pa pat pozicija, pa preko agenta daje izjave... To nema nikakvog smisla, treba jasno reći svoj stav, ne mogu iz tog i tog razloga. To je najpoštenije. U našim krajevima kada ne igraš za reprezentaciju, snosiš određene posledice, malo te narod kritikuje. Ali to je tvoja odluke iza koje moraš da stojiš.

Sale Đorđević je 1998. pred Mundobasket morao na operaciju meniskusa, morao je da je sanira, ali je odlučio da posle toga odmah nastupi za nacionalni tim. Rizikovao je još težu povredu, posle tri nedelje se priključio timu, ne razmišljajući da li će izgubiti veliki ugovor sa Barselonom. Ostalo je istorija, Sale je odveo ekipu do svetske titule i balkona, zato se sada i divi Šariću.

- Krivo mi je što neki igrači ne žele da igraju za reprezentaciju. Čini se da nema više tog žara i da smo izgubili kult reprezentacije. Znam da mi koji smo tu, koji ginemo, osećamo da nam je tu mesto, osećamo taj naboj igranja za svoju zemlju. Ako neko kaže da je umoran, nije. To jako dobro znam - poručio je nedavno Šarić, što nije iznenadilo Ukića.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- To je do čoveka, nema tu pravila. Ši Ši je moj prijatelj već 7-8 godina, otkad se znamo, za njega garantujem da je ispravan lik 100 posto, u smislu da voli pre svega košarku, ima izraženi patriotski moment i ima veliku motivaciju da sa tom reprezentacijom i sam nešto napravi. Uvek smo blizu ali nikad nismo nešto opipljivo napravili. Sve nas to gura da napravimo nešto, a treba da bude jasno da nema te NBA ekipe koja ti može zabraniti da igraš ako si zdrav.

- Mogu da ti zabrane ako imaš neku povredu, ako si sjeban i to... Mogu samo da ti sugerišu nešto i predlože plan koji ne uključuje reprezentaciju. Ako si ti tu jasan, ne može ti se zabraniti. Gasolu, Parkeru i Novickom niko nije zabranio da igra, pa neće onda nikome sa naših prostora.

Ukić je prošle godine prokomentarisao poraz od Srbije na Olimpijskim igrama bez dlake na jeziku: Ni pet piva kombinovanih sa tri normabela ne mogu mi dozvati san, ne znam koliko će mi trebati da se oporavim od ovoga.

- U tom trenutku je taj poraz bio najbolniji, sigurno je jedan od najbolnijih generalno. Ako izgubiš četvrtfinale Olimpijskih igara, to ume da bude jako bolan poraz, nevezano za to što smo igrali sa Srbijom. Iako se taj rivalitet ne može izbeći, to je jasno, kao kad igraju Hajduk i Dinamo protiv Zvezde ili Partizana. Uvek će biti tog sportskog rivaliteta, ne može ti biti svejedno kad izgubiš utakmicu u kojoj si bio živ do poslednjeg minuta. Sigurno da taj poraz boli. Ali to je deo života, šta se tu može.

Sledeći Eurobasket će biti zanimljiv i jer dolazi veliki broj reprezentacija u najjačim sastavima.

- Mi uvek imamo velika očekivanja, mislim da smo u poslednjih 12 godina sedam puta gubili u četvrtfinalu, ne možemo se pohvaliti velikim uspesima u ključnim utakmicama. Na psihološkom planu moramo dobro raditi, ali imamo i dobru podlogu od prošlog leta, prošli smo zahtevne kvalifikacije i mislim da nam je to mnogo dalo samopouzdanja da igramo prave utakmice. Mislim da spadamo u krug 6-7 reprezentacija koje pretenduju na najviši plasman. Već u osmini finala igramo protiv tima koji će biti ravan nama po kvalitetu. Toga treba biti svestan, neće biti lako, potrudićemo se da učinimo nešto više.

(B. Vinulović)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vasa

    21. jun 2017 | 20:02

    Biti Srbin a neigrati za Srbiju je sramota.

  • Semjlirane pufne

    21. jun 2017 | 20:50

    Bravo ako si mu rekao pa sad ako je toliko hrabar on neka odbije poziv.. dovoljno je reci to da su Gasol i Novicki uvek igrali za reprezentaciju iako su tada imali odlicne sezone u NBA.. Jokara je odlican talenat to stoji ali ne sme da odbije reprezentaciju

  • Ečeverija-brat od strica MOMOV!

    21. jun 2017 | 21:18

    To što neće ili razmišlja o igranju za reprezentaciju,to je stara Srpska priča! Čim se napuni dolara i evra nije im do reprezentacije! Bolje je i da ne igra jer nema ono u srcu i to se već sada vidi!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA