≫ 

Zvezda ga nije htela, Partizan napravio najboljeg centra Evrope i NBA, a onda se sve srušilo: Uspon i pad Nikole Pekovića!

Doskorašnji predsednik KK Partizan, Nikola Peković prošao je put od netalentovanog tinejdžera do nadominantnijeg centra NBA i kada je trebalo da postane još bolji, sve se završilo

  • 10

Košarkaš Nikola Peković, sada već bivši igrač Minesote i bivši predsednik KK Partizan imao je pred sobom karijeru iz snova, ali se ona završila neslavno. Bar u sportskom smislu.

Upravo je NBA tim Minesota uručio otkaz Pekoviću i time stavio tačku na njegovu profesionalnu karijeru.

Prethodno je stameni centar već godinu i po dana van terena zbog povrede stopala. Međutim, zbog garantovanog ugovora dobio je punu platu od 12 miliona dolara za sezonu, a trebalo je još 11 miliona za sledeću godinu.

Ali, nije loše da se podsetimo kako je tekao uspon stamenog Bjelopoljca

Peković je košarkom počeo da se bavi u Bijelom Polju, odakle je sa 16 godina stigao u beogradski Atlas. Posle dve godine, kada je imao 19, ponuđen je Crvenoj zvezdi koja je imala odličnu juniorsku generaciju 1985/86 godište (Luka Bogdanović, Tadija Dragićević, Vladimir Mašulović itd.

>>> Nikola Peković se oglasio povodom kupovine vile Slobodana Miloševića!

Foto: youtube/printscreen/Sports Highlights Foto: youtube/printscreen/Sports Highlights

Procenilu su da im ne treba Nikola Peković koji tada nije pokazivao neki talenat, samo ekstremnu snagu i visinu. Njegov agent odveo ga je u Partizan, koji je takođe bio obazriv, ali ih je on ubedio da ga ipak uzmu.

Pod patronatom Duška Vujoševića za dve sezone Nikola Peković postaje jedan od najdominantnijih centara Evrope, a Partizan klub koji igra ozbiljnu ulogu u Evroligi.

Njegova karijera je bila u usponu i sa 22 godine prelazi u Panatinaikos sa kojim osvaja Evropsku titulu 2009. godine. Ipak, prve sezone u Panatinaikosu nije se baš snašao toliko dobro. Imao je problem sa kršnim centrom Olimpijakosa Sofoklisom Skorcanitisom. Međutim, godinu dana napornog rada na odbrani i napadu i to posebno protiv ovog igrača , doveli su da je u derbi duelima za titulu prvaka Grčke Nikola dominirao protiv Sofoa:

Posle uspešnih igara u Panatinaikosu, Peković je shvatio da u Evropi nema šta više da traži jer je prerastao sredinu. Odlazi u NBA u Minesotu 2010. godine sa kojom je potpisao ugovor. Tada je dobijao solidnu platui od oko 4,5 miliona dolara. Međutim, 2013. potpisuje drugi ugovor na četiri godine za 68 miliona dolara.

Tada je beležio 16, 3 poena i 8,8 skokova po meču i bio je najbolji igrač. Od sezone 2013/14 pa do 2015/16 Peković je odličnim igrama izrastao u dominantnog NBA centra i čoveka koji bi mogao da Minesotu odvede do plej-ofa uz Kevina Lava.

U međuvremenu igrajući u NBA, Peković je postao predsednik KK Partizan 2015. godine, a  uporedo je ulagao svoj novac u razne projekte i nekretnine poput hotela na Zlatiboru, apartmne i poslovne komplekse. Ove godine je došla informacija da ulaže i u fudbal, to jest u jedan crnogorski klub.

A onda je u februaru 2016. godine saopšteno da Peković propušta ostatak NBA sezone zbog povrede. Vratio se u Srbiju i posvetio radu u KK Partizan i svojim poslovnim obavezama, kao i zalečenju povrede stopala.

Očekivali su svi da se vrati u NBA u sezoni 2016/17. ali se to nije desilo. Klub je najavio da zbog komplikovane povrede Nikola propušta još jednu sezonu, ali će dobiti ugovorenu platu od 12 miliona dolara.

Konačna potvrda kraja karijere stigla je u utorak kada je Minesota raskinula ugovor sa njim, tako da više nije član ovoga kluba. Samo nekoliko nedelja ranije Peković je dao ostavku na mesto predsednika KK Partizan.

Sada je slobodan da se posveti biznisu i ostalim aktivnostima.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Serbman

    22. jun 2017 | 08:59

    Dule od cepanice napravio violinu i bas mu je lepo vratio.Da mu nije bilo Vujosevica verovatno bi opet bio na Zlatiboru ali bi radio kao drvoseca za 300 e.

  • Goxy

    22. jun 2017 | 09:47

    A onda je u njegov zivot usao kum Saric...toliko

  • ЦГ

    22. jun 2017 | 09:52

    Вујошевић га направио, а он га најурио из клуба. Повреда је изгледа лоша карма

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA