Federerova ispovest o ishrani: Dugo sam bio vegan i nisam bio šampion, a onda su mi naručili 10 različitih vrsta mesa

Najtrofejniji Gren slem šampion svih vremena otkrio tajnu iz mlađih dana, koja je možda i presudno uticala na razvoj njegove karijere

  • 8
Foto: Guliver/Mike Hewitt/Getty Images Foto: Guliver/Mike Hewitt/Getty Images

Ishrana Novaka Đokovića često je u Srbiji predmet polemika od kako je otkriveno da koristi vegansku ishranu, koju je nedavno i korigovao i kako je sam priznao, više nije vegan. Mnogi poznati sportisti koristili su taj način ishrane, a među njima je bio i veliki rival Đokovića, Rodžer Federer.

Doduše, Švajcarac je vegansku ishranu koristio samo kao junior, jer je posle 16. godine počeo da jede meso. Za to je ''kriv'' Mark Rose, njegov tadašnji saigrač u Devis kup reprezentaciji, gde je Federer nosio vodu sa 16 godina.

Federer je nakon toga počeo da igra neverovatno, a niz titula nastavio je prethodne nedelje, kada je trijumfovao u Haleu ubedljivom pobedom protiv Aleksndra Zvereva.

Federer je to otkrio u opširnom intervju za Coopzeitung, u kome je pričao i o mnogim zanimljivim stvarima.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Na juniorskim turnirima nemate uvek najbolje meso na tanjiru, tako da ga nisam jeo do 16. godine. Dejvis kup timu sam se priključio 1998. godine po prvi put. Nosio sam vodu za ekipu protiv Češke. Sedeli smo u restoranu i naručio sam pirinač i salatu, a Mark Rose je mislio da se šalim.

- Rekao je: ''Hej, Rodžere, ne možeš u ovom restoranu da naručuješ zelene stvari'', i naručio je deset malih parčića različitih mesa. Pola od tih je imalo veoma dobar ukus. I od tada jedem meso. Od Mirke sam naučio više o ribi. Nisam voleo ukus ribe, ali zahvaljujući sjajnim sosevima i to se promenilo.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Šta je bilo najčudnije što si ikada imao na tanjiru?

- Bilo je to u Parizu, kada sam pristao da probam sve. Takođe i žabe i puževe, morske ježeve. U najboljim restoranima sveta bih se usudio da jedem sve.

Da li si nekada jeo travu, kao što je to radio Novak Đoković na Vimbldonu?

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Bukvalno nisam. U prenesenom smislu, pojeo sam je u prvom kolu turnira u Štutgartu - našalio se Federer, zbog neočekivanog ispadanja sa turnira tada.

Federer nije bio siguran šta da odgovori na pitanje o tome da li skuplja još nešto osim pehara.

- U prošlosti sam pomagao ocu da prikuplja poštanske marke. Danas ne znam šta bih mogao, možda cipele, jer ih imam toliko mnogo - rekao je slavni Švajcarac.

Rodžer Federer je najtrofejniji teniser su istoriji i rekorder sa 18 Gren slem titula, a najverovatnije i najbolji svih vremena. Na Vimbldonu će pokušati da poveća svoju kolekciju Gren slem trofeja.

- Ne treniram koliko i ranije, ali mi i ne treba. Ono što je ključno je da treniram na pravi način, kako bih ostao zdrav. Verovatno najviše problema imam sa stomakom - poručio je Federer.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Putin R.S

    27. jun 2017 | 12:52

    Ti jesi najveci sampion u tenisu i to je nesporno, ali si covece isto toliko ljigav i odvratan da nemam reci. Kapa dole za sve uspehe i zalaganja u tvojim godina i osvojene trofeje, ali si kao sto rekoh najljigaviji teniser na planeti.

  • Раднаскела

    27. jun 2017 | 14:12

    "Од Мирке сам научио више о риби." Од кога ћеш, ако не од жене?

  • Posmatrač

    27. jun 2017 | 14:09

    KRALJ ♔ SVETA TENISA i pristaje ti takav naziv...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA