≫ 

Najjači talas sa Starog kontinenta zapljusnuo Ameriku: Evropljani haraju NBA ligom kao nikad pre! (FOTO)

Nikad do sada nismo imali ovakvu dominaciju grupe košarkaša sa Starog kontinenta u najjačoj ligi na svetu

  • 0

Ameri, NBA liga više nije samo vaša!

Nikad kao ove sezone nije se desilo da toliki broj evropskih igrača ima ključne uloge u svojim timovima ili su toliko uticajni na igru, a da igrači sa severnoameričkog kontinenta uz njih budu samo "pomoćno osoblje" kao što je slučaj sa nekolicinom ekipa.

Prethodna noć je bila živi dokaz ove tvrdnje, i ne samo prethodna, jer smo od početka sezone svedoci nadmoći Janisa Adetokumba, Nikole Jokića, Kristapsa Porciginsa, Denisa Šrudera, Rudija Gobera, Gorana Dragića, Marka Gasola i ostalih, koji su u glavnim statističkim parametrima ili lideri ili su u samom vrhu NBA lige.

>>> REKORD KARIJERE NIKOLE JOKIĆA: Ubacio je Bruklinu 41 poen, rešetao je odakle je stigao, pa čak i sa 10 metara! (VIDEO)

Neprikosnovena zvezda Milvoki Baksa Janis Adetokumbo je apsolutni hit NBA, deluje nezaustavljivo sa svojim fizikalijama, i trenutno je prvi strelac lige sa 31.9 poena u proseku po utakmici.

Supremaciju je potvrdio u noći između utorka i srede kada je u direktnom duelu sa ikonom lige Lebronom Džejmsom ubacio 40 poena!

Ne pamti se naročito ovo: da su na prva dva mesta na listi strelaca onoga što je američki ponos dva evropska košarkaša, s obzirom na to da "Grčku zver" u stopu prati maestralni Porcigins sa 30 poena u proseku po meču.

Tek na trećem je "ubica" iz Teksasa Džejms Harden.

Foto: Guliver/Matthew Stockman/Getty Images

Kako sezona odmiče, tako se polako i Nikola Jokić statistički i poenterski približava ovom dvojcu uz kojeg čini udarni trio evropskih lidera na severnoameričkom tlu. Srpski centar je odigrao za pamćenje protiv Bruklina čiju je mrežicu zatrpao sa 41 poenom što mu je rekord karijere.

Zanimljivo je da sva trojica, i Jokić, i Porcigins, i Adetokumbo, imaju 22 godine, sva trojica su ove sezone već prebacila jednom 40 poena i sve to rade sa neobičnom lakoćom.

Utisak je da ukoliko ih zdravlje posluži imaju materijala da u narednoj deceniji vladaju NBA parketima i "beru" individualna prizanja.

Predvodnicima udarnog evropskog talasa treba dodati još nekolicinu igrača "preko bare" koji imaju velike minutaže i zapažene statistike u svojim klubovima.

O Nemcu Šruderu izlišno je pričati. Lider Atlante vuče sve konce igre ove sezone nešto slabijih Hoksa, Turčin Enes Kanter kao prvi centar Njujorka flertuje svaki meč sa "dabl-dablom",  a šta tek reći za Jusufa Nurkića, pa onda i za simbole evro košarke u Americi - braću Gasol.

Foto: Tanjug/Ap

Bosanskohrecegovački centar igra sezonu karijere o čemu svedoče i njegove brojke u poslednjih nekoliko mečeva (25, 28, 19, 8), Hrvat Bojan Bogdanović potvrđen je kao košgeter koji sa uspehom i reprezentativnim brojkama ove sezone čini udarnu snagu Indijana Pejsersa spolja.

Francuska ima dva igrača koja su u ovom trenutku daleko iznad ostalih njihovih zemljaka: centra Jute Rudija Gobera i beka Orlanda Evana Furnijea, Italijani Danilo Galinari i Marko Belineli takođe imaju bitne uloge u Klipersima, odnosno Atlanti.

Crnogorac Vučević se ustalio kao prva "petica" Medžika i jedan je od najcenjenijih centara u ligi sa svojim talentom i širokim napadačkim repertoarom.

Kada je reč o Srbima, prava je šteta što se Teodosić povredio, jer smo nekako sigurni da bismo ga ovde uključili u priču o igračima koji imau veliki uticaj na igru svog tima, ali imaće vremena da se dokaže pošto se vrati na parket. Bogdan Boganović se polako privikava na NBA stil i kod njega se taj proces odvija prilično brzo, pa je samo pitanje vremena kada će se nametnuti kao prvi košgeter Sakramenta. Od Nemanje Bjelice to se ne može očekivati, ali je Bjelica od izuzetnog značaja za igru Minesote kao igrač sa najvišim procentima šuta za tri poena u NBA ligi u ovom trenutku!

Foto: Tanjug/Ap

Ne zaboravimo ovde, naravno, i Gorana Dragića koji je verovatno više od svih nabrojanih Evropljana ostavio traga u najjačoj ligi na svetu, svojevremeno u dresu Finiksa i sada u Majamiju.

Sve jači uticaj evropskih igrača na američku košarku dešava se dok se na Starom kontinentu rađa možda i najbolji Evropljanin koji će kročiti u NBA poslednjih decenija i napraviti bum. U pitanju je Luka Dončić koji se sa svojih 18 godina poigrava u Evroligi i Španiji i kome stručnjaci predviđaju blistavu karijeru i u najjačoj konkurenciji.

Sa njegovim dolaskom u NBA, koji je samo pitanje vremena, sjaj američkih zvezda ozbiljno će početi da bledi.

(M.B)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA