≫ 

Francuski ekspert objasnio kako je moguće uplatiti pet miliona evra na utakmicu PSŽ - Zvezda

Bivši predsednik Regulatornog tela za onlajn klađenje Žan-Fransoa Vilote, francuskim medijima objasnio mehanizme uplate velikog novca na utakmicu koja je pod budnim okom javnosti i navijača kakav je bio duel Zvezde i Pari Sen Žermena, tvrdi i to da ne postoji meč u bilo kom sportu na svetu koji je zaštićen od klađenja

  • 34

Posle Belgije, novi fudbalski skandal "drma" Evropu još žešće.

Srbin Dejan Veljković je u centru afere koja je potresla Belgiju, tereti se za "pranje" nelegalno stečenog novca kroz mahinacije prilikom transfera, korupciju i nameštanje utakmica, ali ono što je objavio francuski list Lekip o mogućem nameštanju utakmice Pari Sen Žermena i Zvezde naišlo je na daleko veći odjek.

>>> Zvezda se oglasila o optužbama da je namestila meč protiv PSŽ-a: Gnušamo se ovog teksta, očekujemo istinu što pre!

Ugledni francuski list je u petak izašao u javnost sa šokantnim saznanjem da je "jedan visoki funkcioner beogradskog kluba" uplatio pet miliona evra da će se meč Lige šampiona francuskog i srpskog prvaka završiti sa pet golova razlike u korist Parižana.

Vest je odjeknula poput eksplozije, izazvala burne reakcije obe strane, prenesena je u gotovo svim svetskim medijima. Ugled oba kluba doveden je u pitanje...

Francuski mediji se, razumljivo, kao i srpski, naširoko bave ovom pričom. S obzirom na to da se navodna uplata desila na teritoriji Francuske, ali i isplata jer je utakmica "prošla", list "Le Parisien" je kontaktirao bivšeg direktora Regulatornog tela za onlajn klađenje (ARJEL) Žan-Fransou Vilotea koji je objasnio kako je moguće odjednom uplatiti toliki novac na jednu tako važnu utakmicu kao što je meč Lige šampiona.

- Ne iznenađuje me, mada me svaki put zapanji - rekao je na ovu temu Vilote, aludirajući na sve učestalije slučajeve velikih uplata.

Kilijan Embape u duelu sa Zvezdinim Babićem i Ebisilijom na utakmici koja je predmet istrage UEFA Foto: Tanjug/AP

Viloto je od 2009. do 2014. godine obavljao funkciju direktora pomenutog Regulatornog tela za onlajn klađenje, vrlo dobro je upoznat gde, kako i koliko i u kom obimu se dešavaju uplate na sportske mečeve širom sveta.

- Jednostavno, moramo živeti sa time da ne postoji meč, bez obzira na rang takmičenja ili sporta, koji je zaštićen od manipllacije klađenjem. I dalje postoji veliki broj zemalja koje ne kontrolišu onlajn klađenje.

UPLATU OD PET MILIONA ORGANIZUJU KRIMINALNE MREŽE

Naveo je da, uprkos zabrani onlajn klađenja i strogoj kontroli u mnogim zemljama, uvek postoje grupe koje nesmetano vrše velike uplate na sportsko klađenje.

- U Kini, Hong Kongu klađenje je, recimo, zabranjeno, ali su takve aktivnosti zapravo u zamahu tamo. Mnoge evropske države, kao Malta na primer, uopšte nemaju regulatorno telo za kontrolu onlajn klađenja. Postoje teritorije sa velikim slobodama u tom smislu, kao Delaver u SAD. Veoma je lako naći kladionice koje nisu kontrolisane.

Na konkretno pitanje kako je moguće uplatiti sumu od pet miliona, koja se pominje u slučaju Pari Sem Žermena i Zvezde, rekao je:

- To se dešava na internetu, na sajtovima na koje se može pristupiti iz svih zemalja jer nemaju "geoblokadu". Suma se razdeli na manje iznose i uplati na nekoliko mesta kako bi se izbegla sumnja. Kriminalne mreže organizuju takve uplate - objašnjava Viloto.

Na pitanje kako komentariše to da je UEFA prva obaveštena o uplati na meč, kaže:

- To znači da je osoba koja je prijavila UEFA, neko sa fudbalskog terena ili iz okruženja kluba.

Za kraj, kako će ovaj slučaj, ako se i dokažu nelegalne radnje od strane nekog od zaničnika Zvezde, ali i Pari Sen Žermena, uticati na dalju kontrolu klađenja na utakmice.

- Optimista sam. Sve je više regulatornih tela u evropskim zemljama i u SAD. Veliki je zamah u tom pravcu. Utiče na to i snažan interes sportskih organizacija da se stane na put tome, jer je jasno da ovakve manipulacije utiču na ekonomiju samih takmičenja. Kineskoj ligi je, recimo, trebalo dugo vremena da finansijski stane na noge jer je bilo mnogo korupcije. Sajtovi su tako organizovani da dele informacije. Konačno, uprkos odlaganju da se radikalizuje rešavanje ovog problema, јavni organi shvataјu da iza ovog problema postoјe kriminalne mreže za pranje novca. Zato žele da ga regulišu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nesa CZ

    13. oktobar 2018 | 11:25

    Duhovna hrana za grobare...ajmo jos malo pljuvanja jer brzo prolazi...svako cudo tri dana... Neko ce debelo ovo da plati, Terza je daleko pametniji nego sto misle grobari...

  • Mlj1228

    13. oktobar 2018 | 11:25

    Istina je samo jedna, gde se i sumnja, a to je, da su naši igrači (c. zvezde) bili stvarno neobično pasivni. Izgledali su kao hipnotisani, i čudo je da nisu izgubili sa većom razlikom. To "čudo" se povezuje, sa milionskim ulogom za pobedu pariskog PSG-a od pet gola razlike. Ako se dokaže kao tačno, c. zvezda će izgubiti sve, a najviše ugled.

  • Nemanja

    13. oktobar 2018 | 11:17

    Više grobara na telegrafu nego na stadionu na svim utakmicama zajedno ove sezone😂 Lupajte minuse sad, a ispod napišite koja ste frakcija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA