TUŽNO: Naša Nataša Janić osvojila za Mađarsku 38 zlatnih medalja, a cela Srbija u ovom veku 22!

Nataša je samo na svetskim, evropskim prvenstvima i olimpijskim igrama osvojila skoro duplo više najsjanijih odličja od svih srpskih sportista zajedno. Ali, nije ona jedina otišla iz Srbije

  • 10
Nataša Janić

Zlato Milice Mandić u tekvondou osvojeno na Olimpijskim igrama zamaskiralo je razočaravajući nastup srpskih sportista u Londonu. Da je u sportskim forumima bilo više mudrosti i dobre volje bilans "orlova" u Londonu, a i na prethodnim Igrama u Pekingu 2008. i Atini 2004, mogao je da bude mnogo bolji.

Najveći gubitak svakako je kajakašica Nataša Janić, kći Milana Janića, osvajača srebra za Jugoslaviju na OI u Los Anđelesu 1984. Nataša je sa samo 14 godina postala prvak Jugoslavije, sa 18 bila četvrta na Igrama u Sidneju 2000, ali već na sledećim Olimpijskim igrama nastupala je za Mađarsku, kojoj je ukupno donela tri zlata (dva u Atini, jedno u Pekingu), dva srebra (Peking i London) i jednu bronzu (London).

To je impresivniji bilans od ukupnog nastupa naših sportista na OI u ovom veku, bez obzira na to da li pod imenom zajedničke države sa Crnom Gorom ili samostalne Srbije. Pored olimpijskih odličja Nataša je na svetskim prvenstvima osvojila neverovatnih 18 zlatnih medalja i četiri srebrne, dok na evropskim šampionatima ima 18 zlata i četiri srebra. Samo prvo zlato na EP Nataša je osvojila za Jugoslaviju, 2000. u Francuskoj.

Sa ukupno 38 zlatnih medalja na OI, svetskim i evropskim prvenstvima osvojenim u ovom veku za Mađarsku Nataša Janić daleko nadmašuje bilans svih srpskih sportista koji su od 2001. do danas osvojili 22 zlatne medalje, ako tu uračunamo i Dejvis kup tenisera.

Vaterpolisti su dvaput bili svetski i četiri puta evropski šampioni, polovinu tih trijumfa zabeležili su pre razlaza sa Crnom Gorom. Košarkaši su osvojili EP 2001. u Turskoj i SP 2002. u Indijanapolisu. Odbojkaši su bili evropski šampioni 2001. i 2011, a odbojkašice 2011. Veslači su osvojili zlato na svetskom prvenstvu 2006. i još jedno na evropskom naredne godine. Strelci imaju jedno zlato sa SP (Zorana Arunović) i dva na EP (Jasna Šekarić i Andrija Zlatić). Plivači su nas obradovali sa četiri trijumfa, Milorad Čavić i Nađa Higl postali su svetski šampioni 2009, a Čavić ima i dva zlata na EP, 2008. i ove godine. I naravno, tu je zlatna Milica.

Nije Nataša Janić jedini sportista iz ove zemlje koji je promenio nacionalni dres.

Braća Nataše Janić, Mićo i Stjepan dres Srbije zamenili su hrvatskim, ali ni izbliza nisu bili tako uspešni.

Od srpskih sportistkinja ovajdilo se i "drugo oko u glavi" - Crna Gora. Srpske rukometašice Ana Đokić, Bojana Popović i Katarina Bulatović dale su značajan doprinos prvoj medalji Crne Gore na Olimpijskim Igrama. Ana Đokić ispala je iz planova srpskih selektora i može se reći da joj se posrećilo, osvojila je srebro na OI, a nešto ranije i Ligu šampiona.

- Ana je dvadesetak puta igrala za Srbiju u raznim selekcijama, ali pozivi su postali sve ređi. U to vreme počela je da igra za Budućnost i brzo je primetio njihov selektor. Iz Beograda su joj poručili da za nju nema mesta. Usledio je zahtev za dobijanje crnogorskog državljanstva, pa obavezan period od tri godine neigranja za Srbiju. Ana je strpljivo radila i čekala da zablista i njena srećna zvezda - otkrio je za "Informer" Anin brat Ivan.

Odličjem se u Londonu okitio i naš odbojkaš Dragan Travica, koji je sa Italijom osvojio bronzu. Rukometni golman Arpad Šterbik branio je u Londonu za Španiju, ali nije stigao do medalje, kao ni vaterpolo golman Denis Šefik kojeg je na golu Crne Gore u tome sprečila upravo Srbija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko

    14. avgust 2012 | 15:26

    e tako nam i treba. zelim im svu srecu u drugim drzavama! mi im ne pruzamo nista, ako moze nesto preko jagnjecih brigada i veza onda ok. ne gleda se kvalitet istih! da su pametni i svi drugi da idu, tipa djokovic, nek se bori za svabe ili amere, imao bi vise koristi 300%

  • j

    14. avgust 2012 | 18:38

    ako,neka idu i neka osvajaju medalje,a nasa drzava neka i se i dalje zanosi i ulaze u fudbal...

  • marsovac

    14. avgust 2012 | 15:57

    pa svako ide tamo gde mu je bolje normalno :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA