LOŠ BIZNIS: Srpski klubovi izgubili desetine miliona evra zbog rasprodaje talenata

Iako sami bez para, srpski klubovi finansiraju strane lošom poslovnom politikom i nerazumnom rasprodajom talenata, Nastasić, Ivanović, Sulejmani, Kolarov prodati budzašto, danas vrede i deset puta više

  • 3

Srpski fudbalski klubovi ostali su bez nekoliko desetina miliona evra u poslednjih nekoliko godina zbog prerane prodaje talentovanih fudbalera. Koliko je rasprodaja bila uzrokovana nuždom, a koliko mešetarenjem klupskih čelnika i raznih menadžera, nije sasvim jasno, ali sigurno je da su mnogi dobri igrači prodati za sitniš, a da danas vrede mnogo više.

Najsvežiji primer je Matija Nastasić, koji je karijeru počeo u Partizanu. Prošle godine Partizan ga je prodao Fiorentini za 2,5 miliona evra, koja sada Nastasića procenjuje na 20 miliona evra, a mladi defanzivac mogao bi svakog časa da postane novi član Mančester sitija, šampiona Premijer lige.

"Crno-beli" su još veću grešku napravili sa Miralemom Sulejmanijem krajem 2006., kada su ga ustupli Herenvenu  za 230.000 evra, da bi godinu i po kasnije Herenven na prodaji Sulejmanija Ajaksu zaradio 16,7 miliona evra u rekordnom transferu u istoriji holandske lige.

Herenven je profitirao i od drugog "večitog rivala", Crvene zvezde, koja nije dobila praktično ništa za Filipa Đuričića, koji je preko Radničkog iz Obrenovca stigao do Holandije i danas ga procenjuju na pet miliona evra.

Poput Đuričića i Nemanja Matić bio je u mlađim kategorijama Crvene zvezde, ali pošto na Marakani nisu dobro procenili momka, Matić je preko Kolubare i Košica stigao do Čelsija, a sada nosi dres portugalske Benfike i procenjen je na šest miliona evra.

OFK Beograd imao je u svojim redovima dva bisera, reprezentativce Srbije Branislava Ivanovića i Aleksandra Kolarova, i nije mnogo profitirao. Ivanović je za milion evra poslat u moskovsku Lokomotivu, da bi ga dve godine kasnije Rusi prodali Čelsiju za 13 miliona evra, što je bio rekord u ruskom fudbalu.

Kolarov je za 800.000 evra postao član Lacija, za koji je igrao tri sezone. U julu 2010. Lacio je prodao Kolarova Mančester sitiju za oko 20 miliona evra.

Da će stvari postati još gore može da se zaključi iz podatka da je već nekoliko omladinskih reprezentativaca Srbije otišlo preko granice: Luka Stojanović, Uroš Radaković, Lazar Petković i Jevrem Kosnić. Njihovim stopama ovih dana trebalo bi da krene i vezista Vojvodine Dejan meleg, kojeg hoće slavni Ajaks.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • miljan

    30. avgust 2012 | 13:26

    Pa ti igraci ne bi ni vredeli toliko da su ostali. Kod nas bi mogli da napreduju jedino na splavovima.

  • pele

    30. avgust 2012 | 10:56

    Pa nije sustina da srpski fudbal napreduje,vec da se privatni dzepovi pune prodajom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA