ZVEZDA JE FENOMEN: 23 razloga zbog kojih će "crveno-beli" proći Niš!

Poslednji put Zvezda je polufinale propustila 1989, kad je u četvrtfinalu bolji od nje bio večiti rival Partizan

  • 0

Kup Srbije za sezonu 2012/2013 počinje u sredu utakmicama šesnaestine finala. Branilac pehara je Crvena zvezda, koja će ove sezone pokušati da uveća rekord po kome je verovatno jedinstvena u svetu - "crveno-beli" neprekidno stižu bar do polufinala nacionalnog kup-takmičenja, počev od sezone 1989/90 ili u poslednje 23 sezone!

Poslednji put Zvezda je polufinale propustila 1989, kad je u četvrtfinalu bolji od nje bio večiti rival Partizan. Za to vreme, "crveno-beli" su odigrali 18 finala i osvojili 13 kupova - tri Srbije, devet Srbije i Crne Gore i jedan SFR Jugoslavije, dok je Partizan u istom periodu sedam puta propustio polufinale i isto toliko puta osvajao pehar.

Poređenja radi, zagrebački Dinamo, koji je od raspada SFRJ dominantan u Hrvatskoj, uspeo je od 1991. da veže maksimalno sedam polufinala (1992-1998) a "modri" su i trenutno u seriji od šest uzastopnih pojavljivanja, što je drugi najbolji skor posle Zvezdinog.

SELTIK, RENDŽERS, BARSA, REAL NI DO KOLENA

Čak ni dva najtrofejnija evropska kluba, škotski Seltik i Rendžers sa 35, odnosno 33 trofeja u kupu, ne mogu da se podiče sa više od pet uzastopnih polufinala, koliko je u eri ser Aleksa Fergusona imao i Aberdin.

U ligama petice nezamislivo je da neki klub ostvari i četiri uzastopna pojavljivanja u samoj završnici. Najuspešniji po tom pitanju su španski giganti Barselona i Real Madrid koji su u nekoliko navrata imali, za Zvezdu presmešnih, tri uzastopna polufinala, poslednji put Barsa još krajem devedesetih. Ništa uspešniji nije ni nemački velikan Bajern, kome se redovno svake treće godine desi neki kiks, a o kup iznenađenjima u Engleskoj ne treba ni trošiti slova.

Zvezda u sredu gostuje Radničkom na renoviranom, ali po svemu sudeći praznom, Čairu, a zbog kazne disciplinske komisije neće imati podršku navijača.

Šesnaestina finala Kupa Srbije, sreda, 26. septembar:

14.00

Kovačevac – Hajduk Kula

16.00

OFK Beograd – Sloga Kraljevo

Sloboda – Inđija

Borac – Kolubara

Mladenovac – Spartak Zlatibor voda

Teleoptik – Javor

Mladost Lučani – Novi Pazar

Radnički Niš – Crvena zvezda

Vojvodina – Donji Srem

Novi Sad – Radnički 1923

Timok – Rad

Bežanija – Jagodina

Dunav – Metalac

Čukarički – BSK Borča

Smederevo – Napredak

Partizan – Proleter

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA