INICIJATIVA KOŠARKAŠA: Raša Nesterović traži stvaranje ljubljanske eparhije

"Mislim da je to trenutno najbolje rešenje kako bi se sačuvala srpska zajednica u Sloveniji. Ako se ovako nastavi, izgubiće se srpski jezik i pripadnost srpskom narodu i pitanje je šta će biti za 50 godina", rekao proslavljeni košarkaš

  • 0

Proslavljeni slovenački košarkaš srpskog porekla Radoslav Nesterović predao je Patrijaršiji Srpske pravoslavne crkve u Beogradu inicijativu da Ljubljana dobije svoju eparhiju i svog vladiku.

Nesterović je zajedno sa predstavnicima Srba iz Slovenije predao 700 potpisa pravoslavnih vernika koji zahtevaju razdvajanje zagrebačke i ljubljanske eparhije.

- Došli smo zbog civilne inicijative koja se pojavila poslednjih mesec dana u Sloveniji, a to je da dobijemo svoju eparhiju i vladiku. Mislim da je to je trenutno najbolje rešenje kako bi se sačuvala srpska zajednica u Sloveniji. Bilo bi dobro da imamo visokog zvaničnika crkve u Sloveniji, koji bi komunicirao sa vlastima i objedinio sve tamošnje Srbe - rekao je Nesterović.

On je dodao da bi to bilo najbolje za budućnost više od 40.000 pravoslavnih vernika u Sloveniji.

- Predali smo naše predloge i šta mi vidimo kao rešenje, a na Sinodu je da odluči šta će i kako će dalje. Ako se ovako nastavi, izgubiće se srpski jezik i pripadnost srpskom narodu i pitanje je šta će biti za 50 godina - rekao je Nesterović.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA