Terzić se vraća u OFK Beograd?

Danas će zasedati Skupština kluba, a najvažnija tačka dnevnog reda biće razdvajanje funkcija predsednika Skupštine i predsednika Upravnog odbora. Kandidati za predsednika UO su Zvezdan Terzić, te Dragoljub Lekić

  • 0

Prvi predsednik Fudbalskog saveza Srbije Zvezdan Terzić verovatno će se vratiti u upravu OFK Beograda, čiji je bio predsednik pre funkcije u FSS.

U četvrtak će zasedati Skupština kluba, a najvažnija tačka dnevnog reda biće razdvajanje funkcija predsednika Skupštine i predsednika Upravnog odbora.

Obe funkcije trenutno obavlja Momčilo Minić, koji će ostati predsednik Skupštine, a kandidati za predsednika UO su upravo Terzić, te Dragoljub Lekić.

Terzić je bio u upravi OFK Beograda od okončanja igračke karijere 1997. godine, pa dok nije postao predsednik FSS-a 2006. godine, posle razdvajanja Srbije i Crne Gore.

Dve godine bio je na čelu krovne organizacije srpskog fudbala, da bi 2008. godine podneo ostavku usled skandala oko zloupotrebe položaja.

Posle serijala Insajdera B92 o mafiji u srpskom fudbalu otkrivena je njegova umešanost u nameštanje utakmica i uslovljavanje mladih fudbalera da pređu u OFK Beograd kako bi dobili šansu da zaigraju za mladu reprezentaciju Srbije i posle ostvare transfer u inostranstvo.

U martu 2008. godine srpska policija izdala je zahtev za hapšenjem Terzića zbog zloupotrebe položaja u OFK Beogradu, gde je nezakonito prisvojio 840.000 dolara od prodaje Vanje Grubača Hamburger SV-u 1998. godine.

Optužnica je u decembru proširena, uključujući još Vladimira Bulatovića i Dražena Podunavca, na ilegalni profit od transfera Branislava Ivanovića u moskovsku Lokomotivu, te Stefana Stošića u špansku Malagu 2006. godine.

U februaru 2009. godine Terzić je navodno uhapšen u Crnoj Gori, ali su crnogorske vlasti potom izdale saopštenje da je došlo do zamene identitete i da je uhapšena druga osoba. Međutim, svedoci na utakmici između Mogrena i OFK Beograda, kada se dogodilo pomenuto hapšenje, potvrdili su da je zaista Terzić bio uhapšen.

U aprilu iste godine njegov pravni branilac Vladan Batić (bivši ministar pravde u vladi Srbije) zahtevao je obustavu slučaja zbog nepostojanja adekvatnih dokaza. Batić je takođe istakao da se protiv njegovog klijenta vodi politička hajka.

Posle dve godine skupljanja dokaza, državni tužilac podigao je u julu 2010. godine optužnicu protiv Terzića i nekoliko njegovih saradnika zbog ilegalnog profita na ranije pomenutim transferima.

Terzić se u novembru predao srpskim vlastima, a u junu 2011. pušten je da se brani sa slobode pošto je platio kauciju od milion evra.

(I. M. / Izvor: Žurnal)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA